JarekF Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Witam. W zasadzie to zastanawiałem się czy wogóle poruszać ten temat. No cóż ale jak to już dawno mówiono: Kto pyta nie błądzi. W czym jest problem? W większości modeli latajacych wystarczy zastosować odbiorniki 4 kanałowe : 1 obroty silnika, 2 kierunek, 3 wysokość, 4 lotki. Można też w prostych modelach zrezygnować z lotek. Wówczas wystarczą trzy kanały. Przegladając różne - różniste oferty sklepów spotykam takie odbiorniki, ale :shock: Cholernie drogie !!. http://www.amainhobbies.com/index.php/cPath/1_61_124/n/Cars-Trucks-Radios-Accessories-Receivers/page/1 I tu mam pytanie. Dlaczego tak jest ? Dlaczego odbiorniki 5, 6 kanałowe są dużo tańsze od tych "prostszych" 3, 4 kanałowych ? "Prostszych" specjalnie napisałem w cudzysłowiu, gdyż nie jestem elektronikiem i nie wiem. Bo może jak jest mniej kanałów to są bardziej skomplikowane ? Problem jest typowo teoretyczny, gdyż w praktyce śmiało można zastosować te tańsze - wielokanałowe i zostawić kanały wolne. Ale pytanie nadal pozostaje. Dlaczego tak jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robroy67 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Może to nie rzecz w skomplikowaniu ??Może są droższe dlatego,że mniej popularne i przez to produkowane w mniejszej ilości?Tak jak z oponami...kiedyś 14 " były kupowane masowo i były chyba najtańsze a teraz zobacz...15" są tańsze choć teoretycznie powinno być odwrotnie choćby z powodu ilości materiału użytego do produkcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Bo to są odbiorniki samochodowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarekF Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Bo to są odbiorniki samochodowe. No tak. Ale czy czterokanałowy odbiornik nie można zastosować do modeli latających ? Może inaczej. Czy są czterokanałowe lotnicze Full Range ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andych Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Są przecież 5 kanałowe o maksymalnym zasięgu i to z przypisaniem aux1 do 2 lotki na poziomie odbiornika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarekF Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Są przecież 5 kanałowe o maksymalnym zasięgu i to z przypisaniem aux1 do 2 lotki na poziomie odbiornika. Andrzeju, nic nie wnosisz nowego do tematu. Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post. Dlaczego piszę taki temat? Otóż dlatego, że odbiorniki 8 kanałowe są droższe od 7 kan. Im mniej kanałów tym odbiornik tańszy. Kończąc na takim AR500 - 5 kanałowym, którego cena jest (przyjmijmy X zł) czterokanałowy, który w zupełności wystarczy do wielu modeli powinien być tańszy od ceny X. A takowych nie ma. Dlaczego? Trzykanałowe natomiast kosztują więcej niż ośmiokanałowe. Ja tego nie rozumiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andych Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 W zasadzie to zastanawiałem się czy wogóle poruszać ten temat. No cóż ale jak to już dawno mówiono: Kto pyta nie błądzi.No tak nic nie wniosłem, bo sam napisałeś w pierwszej wiadomości jak się sprawa ma. I nic tu raczej się nic nie zmieni. W przypadku Spektrum i tak mamy luksus, że jest duży wybór odbiorników również tych prostych w przystępnej cenie. Najtańszy jak wiesz jest AR6100, obecnie zastępowany przez AR6150 i są to odbiorniki 6 kanałowe, a o 10$ tańsze od AR5000, który jest 5 kanałowy, ale o pełnym zasięgu.Układy o znacznym stopniu integracji pozwalają na obsługę większej ilości kanałów, więc się je wykorzystuje, gdyby chcieli zrobić na przykład AR3100 to prawdopodobnie różniłyby się od AR6100 tylko mniejszą ilością szpilek w gniazdach, bo prostszych układów o wymaganych parametrach pewnie nikt już dziś nie produkuje. Na wadze też by się tu już nie zaoszczędziło, w ofercie są już odbiorniki dedykowane modelom ultralekkim zintegrowane od razu z serwomechanizmami i regulatorami, co tu więcej dodać można? Poza tym w przypadków produktów reprezentujących jakąś markę wytwarzanie elementów poniżej pewnej progowej ceny jest zawracaniem sobie głowy i powierzchni magazynowej, bo zarobić się na tym nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.