mammuth Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dlatego, ze zarzekales sie, ze tu nie napiszesz juz i sam prosiles o usuniecie konta, zamiast normalnie przeprosic . Ty sobie odebrales tozsamosc sam i nie mnie ja przywracac. Zainteresowanych tematem zapewniam, ze caly OT zostanie usuniety juz wkrotce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 .... Przywróć mi tożsamość i gitra zagra..... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marczello Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Nie przeproszę kogoś, kto jest tu faworyzowany i bezkarny. Zasłużył na to samo co ja i to jako pierwszy. Ale koniec o tym, było dość powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Łopatki flybara mają zawsze kąt zerowy a cały flybar się przechyla i nie pod wpływem zmian kątów łopatek a pod wpływem zmiany pochylenia swash palte'a czy jak kto woli tarczy sterującej Zupełna nieprawda, a rzekłbym nawet że bzdura kompletna. Radzę precyzyjniej przestudiować mechanikę głowicy, a już zdecydowanie radzę nie wprowadzać innych użytkowników forum w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Jest więc swego rodzaju wspomaganiem zmiany kątów łopat głównych. Nie tyle co jest wspomagaczem, a jest mechanicznym żyroskopem. Swoją główną robotę wykonuje wówczas - kiedy nieruchoma jest głowica sterująca. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 To się w zasadzie zgadza, jeśli mówimy o stabilizacji. Ale jeśli chodzi o samo sterowanie, to wtedy działanie jest jakby wspomagające. Dzięki łopatkom flybara nie potrzeba aż tak dużej siły do okresowej zmiany kątów łopat głównych. Dodać należy, że efekt żyroskopowy jest związany z zasadą zachowania pędu, a ten jest uzależniony od masy. Tymczasem w modelach akrobacyjnych dąży się do tego, aby masa flybara była jak najmniejsza, a tym samym jak najmniejszy efekt żyroskopowy. Dzięki temu helik żwawiej robi fikołki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Tymczasem w modelach akrobacyjnych dąży się do tego, aby masa flybara była jak najmniejsza, a tym samym jak najmniejszy efekt żyroskopowy. Dzięki temu helik żwawiej robi fikołki Ale tym samym zapewne mniej stabilny w zawisie Z tego co piszesz (chodzi o wspomaganie) wynika że serwa do głowic FBL powinny być mocniejsze. Czy tak jest i czy to rzeczywiście widoczna różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Nie słyszałem o tym, żeby ktoś dawał do FBL mocniejsze serwa. Pozatym jeśli idzie o zmianę kąta ogólnego, to tutaj rzecz jasna nawet w głowicy z flybarem sterowanie odbywa się bezpośrednio. A ten ruch łopat jest najbardziej energochłonny. Swoją drogą dyskusja staje się coraz bardziej akademicka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.