kemagz Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witajcie koledzy ! Stoje przed dylematem wybrania aparatury do łódki którą zbudowałem. Jest to katamaran z dwoma silnikami którymi chcę sterować. Potrzebuje aparatury i odbionika 6 kanałów. Zasięg do ok. 400 metrów. Najważniejsze dla mnie aby można miksować kanały ponieważ chce w momencie skrętu aby drugi silnik zwalniał. Mam jeszcze pytanie, na jakiej zasadzie odbywa się takie miksowanie, czy można programować procentowo ? Pozdrawiam.
ozi27 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 czy można programować procentowo ? Witam,jezeli masz aparature komputerowa to mozesz miksowac procentowo a tak do plywana Hitec Laser4 w zupelnosci starczy lub lepiej Futabe T4X cenowo troche wiecej ale to zawsze komp.
kemagz Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedź, myślę ze będzie to komputerowa. Zastanawiam się jeszcze nad aparaturami 2.4 GHz poniewaz slyszałem ze aparatury FM silniki szczotkowe potrafia zakłucić. Proszę o jakieś opinie na ten temat. Dzieki z góry. Pozdrawiam.
madrian Opublikowano 14 Grudnia 2009 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedź, myślę ze będzie to komputerowa. Zastanawiam się jeszcze nad aparaturami 2.4 GHz poniewaz slyszałem ze aparatury FM silniki szczotkowe potrafia zakłucić. Proszę o jakieś opinie na ten temat. Dzieki z góry. Pozdrawiam. 2,4GHz też można w ten sposób zakłócić. :wink: Owszem, słuchają tylko własnego nadajnika, ale nadal mogą go "nie posłuchać" i kończy się to tak samo, jak zakłócenia na paśmie FM. :wink: A ewentualne iskrzenie na szczotkach wywołuje właśnie takie "zagłuszenie", choć to musi byś spore iskrzenie i raczej nie spotykane w sprawnym silniku. Za to odbiorniki kilka razy droższe na 2,4GHz. Jak ci elektronikę woda zaleje, będziesz płakał... :wink:
halabala83 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Opublikowano 14 Grudnia 2009 jak tyle kanałów potrzeba to graupner mx 12 lub mx16s . sprzet daje rade
kemagz Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedz. Moze ktoś wie gdzie dostane aparature Futaba 4EXA najlepiej bez serw ponieważ nie są mi potrzebne. Pozdrawiam.
kemagz Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2009 W chwili obecnej zastanawiam się pomiędzy: Graupner mx 12 Futaba 4 TXE Sanwa vg 6000 ew. cos 2.4 GHz - Futaba FF6. Do wyżej wymienionych zastosowań którą wybrać ? Pozdrawiam.
ozi27 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam,ja ma Graupner MX 12 i plywam zawodniczo w klasie "M" pośród wielu zawodnikow i jest Ok,bez problemow.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.