Skocz do zawartości

ZPM miniHeli v5-najprostszy śmigłowiec zdalnie sterowany ;o)

PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zachęcam do lektury aktualnego numeru Młodego Technika a w nim artykułu dotyczącego budowy modelu helikoptera z napędem elektrycznym (Mabuchi FA-130) przeznaczonego do zdalnie sterowanych lotów na sztywnej uwięzi.

Dołączona grafika

Dodatkowy plik do wydruku kartonowej kabinki znajduje się tutaj.

Dwukanałowy system startowy RC przewidziany jest do druku w kolejnym, styczniowym wydaniu.

W ramach całego komentarza, jedno tylko zdanie kilkunastoletniego wykonawcy i pilota takiego modelu (wypowiedziane po dwóch pierwszych godzinach latania): "Nie przypuszczałem, że kręcenie się w kółko aż tak mnie wciągnie!" ;)

Pozdrawiam

PD

Opublikowano

Dzięki za newsa, bo mnie ubawił. Przypomniał mi program "Zrób to sam", nieśmiertelnego Adama Słodowego, który oglądałem w dzieciństwie. O ile pamięć mnie nie myli, w którymś z odcinków był prezentowany podobny helikopter lub samolot:)

Opublikowano

Przypomniał mi program "Zrób to sam", nieśmiertelnego Adama Słodowego, który oglądałem w dzieciństwie. O ile pamięć mnie nie myli, w którymś z odcinków był prezentowany podobny helikopter lub samolot:)

Kawałek sklejki w kształcie helikoptera, silnik ze śmigłem z preszpanu, na drugim końcu obrotowego ramienia bateria 4.5V- kiedyś sobie taki zrobiłem :) Opis był w książce, której tytułu nie pamiętam, autorstwa A. Słodowego
Opublikowano

Rzeczywiście, pan Adam to autor, którego żadnemu szanującemu się modelarzowi przedstawiać nie trzeba, podobnie jak "Lubię majsterkować" :)

(Nota bene: to niezwykle "poukładany" i bardzo sympatyczny, starszy pan - wciąż w doskonałej formie - z którym miałem przyjemność rozmawiać osobiście całkiem niedawno).

W odróżnieniu jednak od wspomnianego wyżej modelu, mH5 stanowi daleko bardziej rozwinięty projekt, wykorzystujący zestaw do proporcjonalnego sterowania (minimum dwukanałowy: 1. Obroty wirnika głównego i 2. pochylanie modelu - pozwalające mu na lot w przód, w tył lub zawis - w więcej niż połowie sfery o średnicy ok.160 cm).

W prowadzonych przeze mnie pracowniach modelarskich ma on już wieloletnią tradycję. To bardzo ceniony, bezpieczny, atrakcyjny i tani sposób propagowania modelarstwa wśród młodzieży i dzieci (w tym nawet cztero- pięcioletnich).

Polecam!

PD

Opublikowano

Nowa informacja dla wszystkich zainteresowanych zasadą działania i możliwościami tego modelu:

Od dziś można już tutaj obejrzeć krótki film z pokazem lotu mH5, w wykonaniu młodego, początkującego pilota.

PD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.