kemagz Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witajcie, mam pakiet: NiMH 8NH-1700 TX 9,6V ładuje go ładowarka Graupnera: Multilader 3, po naładowaniu mam 11.1 V, czy to normalne napięcie po naładowaniu ? czy powinno być wiecej ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 W zasadzie 8 x 1.5 v = 12 V ale zawsze po odłaczeniu od ładowarki napięcie spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Po włączeniu aparatury z 11, w pare minut spadlo do 10,6 teraz juz sie trzyma, to normalne ? czy powinno równomiernie zmniejszać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 tak bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi27 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Po włączeniu aparatury z 11, w pare minut spadlo do 10,6 teraz juz sie trzyma, to normalne ? czy powinno równomiernie zmniejszać ? Raczej to normalne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 tak w gwoli ścisłości to aku NiMh mają napięcie nominalne = 1,2V czyli 8x1,2=9,6V ,ale mogą ładować się do 1,4V na ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidgdynia Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zakupiłem taką ładowarkę aby ładować pakiet w nadajniku MX-12, niby w instrukcji producent zaleca ładowanie tego pakietu ładowarką Multilader 3. Objawy miałem takie same, napiecie szybko spadało w nadajniku. Gdy ładowałem ową ładowarką to pakiet był naładowany w 20 minut i był strasznie gorący!!! Morał był z tego taki, że orginalna ładowarka Graupnera rozwaliła orginalny pakiet Graupnera:) Polecam nie ładowac tym wynalazkiem i zakupić ładowarkę cyfrową z wyświetlaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja mam tę ładowarkę do MX-16S. Ładuję wg zaleceń z instrukcji, a nadajniku. I nie mam żadnych problemów. Owszem, pakiet ma trochę małą pojemność i szybko siada, ale na parę lotów starcza. Spróbuj zmierzyć prąd ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidgdynia Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Kilka lotów to mało. Mi starcza teraz taki sam pakiet na ok. miesiac i dłużej, a latam 3-4 razy w tygodniu o ile pogoda pozwoli. Gdy ładowałem Multiladerem 3 to mogłem zrobić 3-5 lotów po ok.30 minut!!! Po "rozzbrojeniu" pakietu z 8 ogniw, 3 nie trzymały kompletnie napiecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Niestety szybkie ładowanie pakietów NiXX bez końcowego doładowanie mniejszym prądem tzw trickle charge, albo bez specjalnych funkcji np. z impulsami rozładowującymi (ładowanie typu "Burp") prowadzi do utraty pojemności i wydajności prądowej, polecam zajrzeć do Google lub przeczytać choćby coś takiego http://gtwertep.org/anghan_pliki/prezentacja_ladowarki.pdf lub po angielsku http://www.panasonic.com/industrial/battery/oem/images/pdf/Panasonic_NiMH_ChargeMethods.pdf lub/i to http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/nicads.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedzi. Chyba będe musiał zainwestować w lepszą ładowarke. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Witam świątecznie. Mam problem z pakietem do nadajnika 10C (8-NiMH 2000AA 9,6 2000mAh). Prawdopodobnie traci swoją pojemność. Objaw jest taki, że po naladowaniu w ciągu 2-3 dni jest rozładowany. Zaciekawiła mnie wypowiedź TomkaR Niestety szybkie ładowanie pakietów NiXX bez końcowego doładowanie mniejszym prądem tzw trickle charge, albo bez specjalnych funkcji np. z impulsami rozładowującymi (ładowanie typu "Burp") prowadzi do utraty pojemności i wydajności prądowejMam ładowarkę iC1010B+ i ni jak nie umiem użyć tej funkcji o której piasl Tomek.Tzn. NiCd Sensitivity DeltaV XXmV/Cell oraz NiMH/NiCd/Pb Trickle XXXmA. Czytam tą h... instrukcje i widze, że jest ta funkcja ale nie umiem jej użyć. Czy ona automatycznie się włącza czy trzeba ją ręcznie wywołąć po naładowaniu pakietu. Podpowiedzcie bo dostane białej gorączki. Z góry świąteczne podziekowanie Bóg zapłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi27 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam,jezeli ta funkcja jest to trzeba ja wlaczyc od razu,z tego co pamietam DeltaV ustawia sie 5mV na cele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Czyli co? Ładowarka sama będzie wiedziała kiedy użyć tej funkcji. Da znac, że włąśnie weszla w tą funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi27 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Moja Robitronic Overloader ma te funkcje auto,te funkcje powinny sie wlaczac po naladowaniu pakietu automatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.