scandy Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Cześć, nie znalazłem tego nigdzie. Jak najłatwiej zmierzyć napięcie akumulatora w modelu który posiada np ok 15V skoro w mikrokontrolerze mamy przetwornik ADC tylko do 5V? Wiem ze dla niektórych to może być prosta sprawa ale dopiero się uczę avrów i interesuje mnie jak to zrobić. Najlepiej jak by ktoś podpowiedział mi jak to jest zrobione w systemach Eagle Tree czy czymś takim;) Narazie dowiedziałem się ze można zrobić taki dzielnik napięcia (czy jak to nazwać?) jak tu i dodać napięcia http://www.flyelectric.ukgateway.net/pic-lithium-tester.htm Albo pewnie trzeba kupić jakieś oddzielne ADC - którego nawet nie wiem gdzie szukać Ewentualnie dzięki z ewentualne podpowiedzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Myślałeś o zwykłym boczniku? Na nim mógłbyś sobie mierzyć napięcia na znacznie niższym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 madrian chyba o DZIELNIKU NAPIĘCIA myślałeś bo bocznik do czego innego służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 "Cześć, nie znalazłem tego nigdzie" - bzdury pleciesz Kolego i tyle :? Proponuję zacząć od podręcznika Fizyki, pewnie gdzieś tak I-II klasa gimnazjum. Ponad 3 tysiące trafień Googla dla zapytania "voltage divider applet" a to jedna z pierwszych odpowiedzi. Ustaw Vs na te 15V, R2 np. na 10k i sprawdź jak duży musi być R1 by wskazania woltomierza nie przekroczyły 5V. Potem dodaj jakiś zapas i gotowe. Nie będziesz za chwilę pytał jak przeliczyć to, co odczytałeś z przetwornika z powrotem na wolty, prawda ? Zresztą jeśli masz problemy na tym poziomie to przestań na razie "uczyć się avrów" a zajmij się zgłębianiem prawa Ohma, kilku praw Kirchoffa i działaniem najprostszych obwodów prądu stałego. Nie chcę Cię martwić, ale do prawidłowego zasilenia i doprowadzenia sygnału do wejść przetwornika Twojego AVRa będą też potrzebne kondensatory.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scandy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Elektronikiem nie jestem a od myślenia o wszystkim głowa boli. Za to umiem używać przycisku "pomógł". A co do tych kondensatorów to może jakaś podpowiedź co przeczytać;D.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.