Wojtek04 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Witam ponownie Zakupiłem thunderbirda i co tu dużo gadać zaliczyłem pierwsze drzewko. W tej chwili przednie skrzydło wygląda mniej więcej tak : Mimo opinii o tym motoszybowcu mogę go wszystkim polecić gdyż kontrola nad nim jest wręcz banalna a powtarzam że to mój pierwszy model. Nawet przy wyłączonej elektronice szybuje idealnie. Niestety gdy zaczął wiać większy wiatr nie zdołałem zapanować nad szybowcem i walnąłem w drzewo. Dobra koniec opowiadania czas na pytania : 1. Czym można wypełnić te ubytki w skrzydle i jak 2. Jaka jest "fachowa" nazwa tych "plastików" które poruszają sterami i czy da się je zakupić (chodzi o te przeźroczyste na końcu drutu) : Może niektóre pytania trochę głupie ale jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość :rotfl: Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Skrzydło zrobił bym tak. kupił Depron (izofloor ten zielony) posklejać kawałki tak aby utworzyły taki (piętrowiec) wkleić go tam i ładnie wyszlifować, co do tych "plastików" nazywają się one dokładnie mówiąc "snapy" wymieniłbym je na metalowe od razu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 ubytki uzupełnij depronem lub styrodurem (podejdz do warsztatu gdzie wycianaja literki i popros o kawałek albo zrób kotak ze Shrecka - odrysuj i zeskanuj profil skrzydełka i niech Ci wytna taka gotową kształtke wklej, doszlifuj a przy pomocy wikolu naklej łatke z papieru sniadaniwoego lub japonki - która zwiąże wszystko w całość (jak nakleic late- poczytaj tutaj: http://www.debile.internetdsl.pl/articles.php?article_id=3 koncówki/snapy/kupisz w kazduym modelarskim sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 zrób to tak jak mniej więcej pokazałem na rysunku, wytnij prostokąt w miejscu ubytku, potem wklej depron i wyszlifuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 ...przednie skrzydło...Pewny jesteś? :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Jeszcze jedno pytanie : jaki drążek powinien co kontrolować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 poczytaj o mode, a jest ich cztery przy czym głównie używane to mode 1 i mode 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2009 Czyli już wiem że używam mode 2 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Sorka że odświeżam temat ale mam jeszcze jedno pytanie : jak wypełnić takie malutkie ubytki w skrzydle? Chyba nie opłaca się taką metodą jak pokazał mucha93 robić takie milimetrowe wręcz ubytki. Może jest do tego jakaś masa którą się nakłada do ubytku i potem tylko szlifuje to co za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Wystarczy kawałkiem japonu albo tak jak napisał marek rokowski, papier śniadanowy. Posmarować go wikolem i przykleic w miejsce tej dziury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Yyyy.. ? Kawałkiem czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 japonu. Coś jak bibułka Ale możesz użyć papier śniadaniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondynixx Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Kawałkiem papieru japońskiego, o np. takiego : http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=529 Edit: pisaliśmy razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Małe ubytki można przecież zaszpachlować, lekką szpachlą :wink: A potem to oszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 i następna opcja kup nowe skrzydło :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Jedrula, to już chyba w ostateczności.. nie mąć młodemu w głowie jeszcze się zniechęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Najlepsze do tego celu będzie szpachla która jest stosowana do drewna, ładnie "szpachlnąć :D" poczekać aż wyschnie i przeszlifować ładnie wyjdzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Dobra dzięki wielkie za wszystkie opcje. Co do szpachli masz jakieś konkretne nazwy, firmy ? Edit: jakiś link do poradnika jak naklejać papier śniadaniowy na skrzydło (jaki klej itp.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Smarujesz kawałek (odpowiednia wielkość do dziury) papieru śniadaniowego WIKOLEM (można kupić w jakimś hipermarkecie budowlanym) i przykładasz na dziurę. Zawsze najpierw smaruj papier nigdy nie smaruj dziurki. Potem możesz ewentualnie zalakierować np. Caponem (jakoś tak to się pisze) przez to zwiększy się wytrzymałośc łatki. na jakiś plusik się załapałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek04 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Mówicie że ma to być Wikol a może być klej Minutex (do przyklejenia papieru śniadaniowego)? http://www.model-hobby.pl/products/Klej_minutex.JPG Ps. Parę osób otrzymało zasłużone plusiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.