Szymon Modelarz Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Mam zamiar zbudować pierwszy model samolotu kartonowego z małego modelarza z 1-2-3/ 2008rok w skali 1:33. To jest gotowe tylko do wycięcia i do złożenia. Jest instrukcja jak złożyć,ale zdania tak są sformułowane ,że nie wiem do końca jak to zrobić. Może ma ktoś ten numer: Messerschmitt Bf-110 C-1. np: co znaczy uzupełniamy wręgami lub doklejamy sferycznie segment? Robię to pierwszy raz więc jeżeli ma ktoś ten numer to pomózcie i wogóle jak zacząć budowę czegoś takiego jak nie to nadeśle zdjęcie tekstu i częsci. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 www.papermodels.pl Poczytaj tam, może znajdziesz odpowiedź. Chodzi o Ten model? http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/840/24/86/840248611 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dawno nie kleiłem modeli papierowych ale wydaje mi się że: Uzupełniamy wręgami tzn. wręgę powielamy tj. wykonujemy w dwóch egzemplarzach, wklejamy po odpowiedniej stronie stykających się segmentów, dopasowujemy i wklejamy, Potem spasowujemy segmenty, szlifujemy jeśli trzeba i kleimy razem Doklejanie sferyczne to chyba tzw. na zakładkę czyli podklejasz pasek pod segment + jedną wręgę i doklejasz kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 doklejamy sferycznie segment Doklejamy element w kształcie sfery. Sfera to inaczej kula pusta w środku. Czyli pewnie chodzi o element np. dziobu. Uzupełniamy w wręgami. hmm Uzupełniamy, czyli wstawiamy w miejsce gdzie czegoś jeszcze brakuje. Myślę że jak zaczniesz składać, to wiele elementów "samo" wskoczy na swoje miejsce. Czego nie wiesz pytaj Pozdrawiam Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fitter Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej nt. modelarstwa kartonowego zapraszam na Forum Konradus'a - nie zachwalając ale najstarsze i największe forum polskojęzyczne poświęcone modelarstwu kartonowemu. Co do samego modelu to poniżej masz linki do wątków z nim związanych: pierwszy drugi A jak pogrzebiesz dalej to pewnie jeszcze coś znajdziesz. I się nie przestrasz - narzekanie należy do jednej z bardziej ulubionych form rozrywki kartoniarzy (do których sam się zaliczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.