Skocz do zawartości

Budowa modelu kartonowego

Szymon Modelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar zbudować pierwszy model samolotu kartonowego z małego modelarza z 1-2-3/ 2008rok w skali 1:33.

To jest gotowe tylko do wycięcia i do złożenia.

Jest instrukcja jak złożyć,ale zdania tak są sformułowane ,że nie wiem do końca jak to zrobić.

Może ma ktoś ten numer: Messerschmitt Bf-110 C-1.

np: co znaczy uzupełniamy wręgami lub doklejamy sferycznie segment?

Robię to pierwszy raz więc jeżeli ma ktoś ten numer to pomózcie i wogóle jak zacząć budowę czegoś takiego jak nie to nadeśle zdjęcie tekstu i częsci. :rotfl:

Opublikowano

Dawno nie kleiłem modeli papierowych ale wydaje mi się że:

Uzupełniamy wręgami tzn. wręgę powielamy tj. wykonujemy w dwóch egzemplarzach, wklejamy po odpowiedniej stronie stykających się segmentów, dopasowujemy i wklejamy, Potem spasowujemy segmenty, szlifujemy jeśli trzeba i kleimy razem

Doklejanie sferyczne to chyba tzw. na zakładkę czyli podklejasz pasek pod segment + jedną wręgę i doklejasz kolejny

Opublikowano

doklejamy sferycznie segment

Doklejamy element w kształcie sfery.

Sfera to inaczej kula pusta w środku. Czyli pewnie chodzi o element np. dziobu.

Uzupełniamy w wręgami. hmm Uzupełniamy, czyli wstawiamy w miejsce gdzie czegoś jeszcze brakuje.

Myślę że jak zaczniesz składać, to wiele elementów "samo" wskoczy na swoje miejsce.

Czego nie wiesz pytaj

Pozdrawiam

Baxter

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej nt. modelarstwa kartonowego zapraszam na Forum Konradus'a - nie zachwalając ale najstarsze i największe forum polskojęzyczne poświęcone modelarstwu kartonowemu.

Co do samego modelu to poniżej masz linki do wątków z nim związanych:

pierwszy

drugi

A jak pogrzebiesz dalej to pewnie jeszcze coś znajdziesz.

I się nie przestrasz - narzekanie należy do jednej z bardziej ulubionych form rozrywki kartoniarzy (do których sam się zaliczam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.