DanielS Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam ! W związku z tym iż mam trochę zapasów balsy, sklejki i listewek postanowiłem ulepić Wicherka 10 - ma być to mój pierwszy "drewniany" model dlatego też moja prośba o wszelką pomoc przy realizacji tego projektu. A teraz co mam : sklejka 1,5mm ( w/g planów ) listewki 3x3, 3x5 ( w/g planów ) balsa : 2mm, 3mm, 4mm Proponowana elektronika : Tower Pro 2408 - 21 śmigło 8x4 lub 9x4.7 Li pol 1300 mAh odbiornik E-sky 6ch Serwa 9g Nadajnik Hitec Flash X5 Plany mam w 2 wersjach ( ze strony Alehar'a ) Przed rozpoczęciem może napiszę kilka słów o tym co chcę zrobić i na tym etapie proszę o korekty lub ewentualne modyfikacje bo jutro chcę zacząć wycinać elementy. Kadłub chcę wykonać zgodnie z planami - czyli przód ze sklejki 1,5mm + wręgi ta sama sklejka ( dodatkowo wręga silnikowa bez ażurowania podklejona sklejką 1,5mm wyażurowaną jak na oryginalnych planach ) Statecznik pionowy jak w oryginale, statecznik poziomy pełnobalsowy - wyażurowany delikatnie. Skrzydła - środkowe żebra ( 4szt. ) sklejka 1,5mm podklejone balsą 2mm, pozostałe żebra balsa 2mm połączone listwami w/g oryginalnych planów ... to słowem wstępu - jeśli nie będzie uwag co do wstępnych założeń jutro pojawią się pierwsze zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Co prawda zrobilbym to troszeczke inaczej aczkolwiek twoja koncepcja budowy jest jak najbardziej słuszna -będzie latał .Zajrzyj do mojego opisu budowy wicherka(temat wicherek w 5 dni).Z góry przepraszam za brak wszystkich ogonkow-pisze z komórki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Konradzie - zastanawiałem się nad budową typu "skrzynka" i materiały które mam spokojnie wystarczą - mogłaby być to nawet lepsza opcja zwłaszcza że nie mam żadnego doświadczenia w tartaku - z drugiej zaś strony wykonując niemal oryginał zdobędę doświadczenie które jest mi potrzebne ... I jeszcze takie pytanko na szybko - na planach zakończenie kadłuba schodzi w dół, a statecznik poziomy jest ( patrząc na plany ) - poziomo - rozumiem że dobrze byłoby ulepić tam jakąś pułeczkę ze sklejki ... a może dodatkowo zainstalować śróbki z polamidu i mieć go demontowalnego do transportu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Statecznik na końcu kadłuba jest oparty o listewkę, przypatrz się to zobaczysz. Demontowany statecznik można zrobić, ale to się wiąże z większą wagą, co w elektrycznych wicherkach nie jest polecane. I tak pewnie będziesz musiał pchać ołów na przod, więc staraj się ogon zrobić lekko. Z tej balsy 4mm wytnij listewki 4x4 i może kratownice z nich zrób?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 .... 2 godzinki pracy i oto co dziś zrobiłem te ponumerowane żebra to gotowe balsowe - pozostałe elementy ze sklejki. Nie wiem czy mnie ktoś nie skarci za to że szlifuję po jedynie 4 żeberka - nie mam jak spiąć 20 na raz niestety Co do statecznika poziomego to myślałem o balsie 4mm ... natomiast na planach nie zauważyłem innej rzeczy, mianowicie statecznik poziomy na planie nie ma uwzględnionego miejsca na zawiasy - czyżby w oryginale był całoskrętny ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 mianowicie statecznik poziomy na planie nie ma uwzględnionego miejsca na zawiasy - czyżby w oryginale był całoskrętny ??? W oryginale nie było steru wysokości. Czyli wcale nie był "skrętny". To miał być model swobodnie latający z ewentualną możliwością uwzględnienia sterowania sterem kierunku. Konstrukcję statecznika poziomego musisz dostosować do wykonania w nim steru wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Aktualnie cały czas szlifuję żebra - może dziś wieczorem uda się je zacząć kleić. Przy okazji statecznika poziomego to podobną historię znalazłem w pionowym - przeglądając różne fora i relacje z budowy takiego modelu natknąłem się na różne wykonania - sam chyba też zrobię całobalsowy, tyle że do przemyślenia mam kwestię mocowania w kadłubie - przedłużę go pewnie tak aby zamocować do górnej i dolnej rozpórki , a za linię cięcia steru kierunku obiorę prostą która na planie łączy się z dolną rozpórką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Wicherek ma bodajże stateczniki z listewek. Zrób może pionowy z wyażurowanego kawałka balsy oklejonego folią/papierem? [oczywiście zachowując kształty :mrgreen: ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Wicherek wiecznie żywy :-) Stateczniki w oryginale są z listewek ale ażurowana płytka z twardej balsy 4mm też będzie ok. Trzeba uważać na ostateczną wagę ogona bo będzie problem z wyważeniem. Nos jest krótki i zwykle trzeba doważać. Oryginał był przeznaczony do swobodnego latania i miał dość duży wznios skrzydeł. Proponuję zmniejszyć go o połowę. Nie będzie problemów ze statecznością modelu a poprawi się skuteczność steru kierunku..... zmniejszy się efekt "opadania modelu" przy skręcie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Cześć ster kierunku przyklej do sklejki ,przyklejonej od góry na kadłubie,przy 10 możesz zrobić ster poziomy płaski.Przejrzyj relacje z zlotu wicherka,a zobaczysz rożne wersje stateczników i ich wykonania.Fajny ster poziomy jest w wicherku na uwięzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 udało mi się wczoraj skleić połowę skrzydła - czeka jeszcze na oszlifowanie, ale to dopiero jak będą obie połowy : co prawda nie ma pierwszego żeberka - nie przygotowałem jeszcze wycięć pod 2 łączniki które chcę wkleić aby uzyskać odpowiedni kąt wzniosu , dodatkowo pomiędzy 1 a drugim, już wklejonym żebrem chcę wkleić jeszcze jedno sklejkowe aby łącznik trzymał się 2 żeberek i dodatkowo wzmocnić konstrukcję przy kadłubie P.S dorzucę jeszcze jedną uwagę - troszkę dorobiłem se pracy korzystając ze wzoru żeberek w/g planów .dwg ze strony Alehar'a - do nich lepiej jest zaopatrzyć się w natarcia i spływy balsowe, gotowe do kupienia, oraz jako listwy sosnowe trzeba użyć 5x3 mm. Lepiej jest odrysować sobie żebra z oryginalnych planów - jak dla mnie są dużo lepsze i mniej pracochłonne i tam na spływ i natarcie idą 5x3, a górne i dolne 3x3. Ja niestety muszę ostrożnie zeszlifować listewki sosnowe aby uzyskać odpowiedni kształt spływu i natarcia ( w mojej wersji natarcie to listewka 5x3 wklejona w "pionie" , spływ to ta sama listewka wklejona "poziomo" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 ... Przepraszam wszytkich bardzo za ostatnią ciszę w sprawie rozpoczętej budowy, ale prace na chwilę stanęły w miejscu z powodu uszkodzeń dłoni - niestety prawica wyłączona jest z "gry" na jakieś 3 tygodnie, ale jak tylko zdejmą mi gips od razu lecę dalej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Kolego Danielu. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i budowy modelu. Jak kolega wyrazi zgodę to się włączę do tematu ze swoją relacją. We dwójkę zawsze raźniej. Początkujący RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Wicherek jest dla każdego :-) Wskakuj w temat, ładuj zdjęcia i pokaż jak idzie Twoja budowa. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Kolego Danielu. Jak zdrowie pozwoli, to z relacją zapraszam do działu "Od czego zacząć?". Początkujący RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.