Szymon Modelarz Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Czy moglibyście podać mi linki do budowy jak najprostszego modelu rc lub do prostego modelu KIT? :wink: Przeglądne zastanowie się i może spróbuje ,dzięki :wink: Nie będe nawet próbował budować samemu modelu z balsy ,ponieważ jestem zupełnie początkujący. :faja:
Barlu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Poszukaj planow Zefira lub RWD5 Skazoo. Nie czekaj na gotowe.
Szymon Modelarz Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie kupować gotowych (KIT) -czemu? Nie będzie łatwiej niż zrobić samemu od podstaw, bo mnie się wydaje że łatwiej jest zrobić gotowego. :!:
fitter Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 ponieważ jestem zupełnie początkującySam sobie udzielasz odpowiedzi - nie bierz się za KIT bo padniesz nie mając podstaw. Zbuduj tak jak wielu z nas TOTO lub RWD-5 (żaden wstyd) , naucz się latać i jak opanujesz już jako-tako deproniaka w powietrzu pomyśl o kupnie EPP (Mini-Mag, Cesna itp) w celu doskonalenia latania. Kolejnym krokiem może być budowa z zestawu KIT - ale tu polecałbym wparcie doświadczonego modelarza. A zamiast KITu polecam polskiego WICHERKA - nauczysz się budować od podstaw jak wiele pokoleń przed Tobą.Musisz zdać sobie sprawę, że pierwszy sezon dla wchodzącego w modelarstwo RC jest tylko na naukę, dopiero później zacznie się zabawa. I nie mówię tego aby Cię zniechęcić - pomimo swego wieku i chyba dość sporego doświadczenia w innych dziedzinach modelarstwa (kilka modeli zaprojektowanych i wydanych) zaczynam się bawić w RC i wybrałem taką drogę jaką Ci polecam. I nie śpiesz się - czytaj, czytaj i dopiero pytaj, a potem przemyśl i zrób to raz a dobrze. Modelarstwo nienawidzi pośpiechu. A do wiosny jeszcze dużo czasu
madrian Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udaj się do najbliższego sklepu modelarskiego, lub otwórz sieć i kup model znany od wieków naszym modelarzom: "Jaskółkę". :wink: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2146
Janosik72 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 kit od KAKABE - ELEKTROPUZZEL maly trenerek , wszystko wyciete laserem skladanie to bajka z pewnoscia latwiejsze niz np rwd 5 gdzie musisz jeszcze wszystko wycinac i prosto skleic Modelu od Kakabe nie da sie zle zlozyc :roll: a jesli sie da to skladajacy musi byc "wybitnie" utalentowany szukaj uzytkownika Kakabe Powodzenia w modelarstwie Madrian czy jaskolka jest RC , czy ja nie umiem czytac ze zrozumieniem?
Locke Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Szymon Modelarz, , jesteś z Rzeszowa. Idz na ul. Fredry do modelarskiego i kup ten model. http://www.emodel.pl/morlock-model-falcon-p-1042.html Mój tata nigdy nie miał nadajnika w rękach, a tym modelem sobie lata i bdb mu to idzie. Dla początkującego jest idealny. A epp bardzo łatwo się naprawia.
madrian Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Madrian czy jaskolka jest RC , czy ja nie umiem czytac ze zrozumieniem? Nie jest. :wink: Umiesz. :wink: Ale dla początkującego to i tak dobra zabawa, a jak się takiego modelu nie będzie "udawało żłożyć" to widocznie posiada inne talenty niż modelarstwo Na pewno wyjdzie to taniej niż zakup RTF-a czy ARF-a i rzucenie go w kąt po paru lotach.
Szymon Modelarz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Tyle ,że mam Sky lady 2 i nie zbyt mi to szło ,dopiero gdy go już prawie rozwaliłem (ale tylko regulator lub sterowanie- nie wiem) coś tam mi wychodziło. A ten z tej strony to nie jest jakiś badziew co raz uderzy w ziemię i złamany kadłub? Nie wiem, ale spróbowałbym zbudować tego RWD 5 ,wiem ,że to zajmie dużo czasu. Najbardziej boję się że nie dam rady go złożyć a szkoda wydawać kasy na materiały ;ile trzeba na niego wydać kasy żeby latał i czy ta konstrukcja jest łatwa w wykonaniu i tym samym w locie? Po wszystkich propozycjach sam nie wiem, wiem tylko że żyje i że nie kupię tego modelu Jaskółka czy jakiś do zabawy. Na razie składałby tego skazoo albo naprawie sky lady 2 i spróbuje/ poradzcie coś.
Cimek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Wykonanie Rwd-5 to koszt w granicach 20-30 zł ,wiec tragedii nie ma. zamówisz sobie wyposażenie z HC i masz modelik jak tralal
Szymon Modelarz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Nie możliwe ,sama balsa to ...50 zł ,czy tak? A jaka to strona czy co tam HC? Nie wiem czy się za to brać bo nie wiem czy dam rade złożyć? :crazy:
madrian Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 RWD-5 jest z Depronu. U nas to nazywa w sklepach, Arbitron - podkład pod panele podłogowe. W każdym sklepie z panelami podłogowymi. Pianka 5mm. ok 30zł za paczkę 10 arkuszy, z czego tobie potrzebne może 2szt. Czas budowy modelu to ok. tygodnia, pod warunkiem, że często drapiesz się po jajkach Jak zaniechasz tego zwyczaju, to pójdzie szybciej. HC, to taki zagraniczny sklepik: www.hobbycity.com płaci się dolarami, jak w Pevexie
Cimek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Rwd-5 by skazoo nie jest zbudowany z balsy, będziesz potrzebował podklady pod panele ,taki zielony izofloor, popytaj w Obi , Castoramie czy podobnych sklepach, depron ten występuję w trzech grubościach 1mm, 3mm ,6mm ,Tobie będzie potrzebny ten 6mm ,kupić z 3-4 podklady to w granicach 8 zł , klej polimerowy z 5 zł ,listewki sosnowe, nie pamietam teraz przekroju ,ale poszukaj w dziale "od czego zacząć" tam wszystko napisane. Co do sklepu www.hobbycity.com Płaci się za pomocą Paypala. Pozdrawiam.
bzik4 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Czas budowy modelu to ok. tygodnia, pod warunkiem, że często drapiesz się po jajkach ale się uśmiałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Szymon Modelarz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Dzięki z pewnością będe się drapał bo zawsze to robie, kiedy czegoś nie wiem. :rotfl:
Szymon Modelarz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Jeszcze jedno, pomyślmy ,że udało mi się go zbudować, ale jedno pytanie: Mam sky lady 2 i czy da się wykonać RWD 5 tak abym mógł sterować aparaturą ze sky lady? :crazy:
kojot Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Na tym forum znalezienie odpowiedzi na to pytanie przy braku wprawy zajmuje 5-10 minut. Ale trzeba chcieć... Więc odpowiedz na odwrotne pytanie - A czemu nie?
Szymon Modelarz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ale w jaki sposób? Jaki silnik i wszystko i pakiet? :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.