Grzegorz Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Witam. Wiem, że pytam o sprawy elementarne, ale... nie mogę zbindować nadajnika MC3030 z podpiętym do gniazda trenera modułem Assan X8D z odbiornikiem X8R6. Oryginalny moduł HF 35 MHz wyjęty. Nadajnik (modulacja PPM) po włączeniu i pomachaniu drążkami nie wchodzi w tryb bindowania - LED w module Assan świeci na czerwono bez mrugania. Co robię źle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 po włączeniu i pomachaniu drążkami nie wchodzi w tryb bindowania Machasz czym popadnie czy wszystkimi drążkami? Masz machać kanałem 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszczech Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Po włączeniu nadajnika ruszaj 2 kanałem. Ja robię tak, że wychylam drążek na maxa i dopiero wtedy włączam nadajnik. Dioda powinna zacząć migać. Wtedy podłączasz do zasilania odbiornik. Pamiętaj o zwarciu kanału 1 i 3 w odbiorniku przed całą procedurą. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
cobra Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Ja robię tak, że wychylam drążek na maxa i dopiero wtedy włączam nadajnik. Po włączeniu nadajnika masz ok. 2 sekundy (dopóki dioda świeci się na czerwono) na zaczęcie machania kanałem 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted January 2, 2010 Author Share Posted January 2, 2010 Niestety, dioda pali się ciągle i nie zaczyna mrugać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszczech Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Upewnij się, że dochodzi sygnał PPM do modułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Grzegorz - nie trzymaj draga na max - musisz nim pomachac. Jezeli ciagle nic - patrz co pisal Kszczech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted January 3, 2010 Author Share Posted January 3, 2010 Jak zwykle mieliście rację - nie było sygnału. Ale teraz mam inny objaw: przez ok. 1,5 s po włączeniu nadajnika LED w module świeci ciągle na czerwono, następnie sekundowe pipnięcie i zmiana koloru na ciągły zielony. Machanie drążkiem nie pomaga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 3, 2010 Share Posted January 3, 2010 To jest normalne zachowanie - znaczy machasz nie tym co trzeba ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted January 3, 2010 Author Share Posted January 3, 2010 It's alive! - jak wołał znajomy doktor z filmu Mela Brooksa "Młody Frankenstein". Działa - dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.