Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Właśnie przyszedł nowy odbiornik R6008HS. Próbuje go zlinkować z aparaturą i cały czas mruga zielona dioda. Wg instrukcji oznacza to, że "Odbiór sygnału kodu ID nie został przypisany" Postępuję zgodnie z instrukcją nadajnika (str. 25 polska) jak i odbiornika. No i już nie wiem. Początkowo myślałem, że odbiornik R6004FF jest uszkodzony. Ale widać coś z nadajnikiem nie tak, bo to samo mam z odbiornikiem R6008HS albo ja coś ciągle robie nie tak i tego nie widzę. Nadmienię, że latam na oryginalnym odbiorniku R6014FS jaki dostałem w komplecie razem z nadajnikiem. Ten działa bez problemu. Ale teraz chciałem poskładać nowy model i mam problem co robić. Poradźcie bardzo prosze, bo nadajnik ma jeszcze tylko 1 tydzień gwarancji I gdyby się okazało, że to jednak on nawala (w co wątpię) to w poniedziałek zdążę go jeszcze wysłać do serwisu. Będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Rany, nie wiedzialem ze Futaba ma tak pop...... system. Jak mozna tak skomplikowac prosta rzecz. To moze ci pomoc - tabela kompatybilnosci nadajnik / odbiornik: http://2.4gigahertz.com/modules/modules-receivers.html Nie znam jak widac Futaby ale wyglada ze tu lezy twoj problem - nadajnik musi pracowac w trybie ktory jest kompatybilny z odbiornikiem. Przepraszam ze nie odpowiedzialem w poprzednim watku ale dopiero wpadlem na pomysl ze cos moze byc z czyms niekompatybinlne i zaczalem szukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Leszek tą stronę też znam (jako posiadacz Futaby) Tam stoi jak byk, że te dwa odbiorniki muszą pracować z nadajnikiem takim jak mam czyli TM-10. Właśnie tą stroną sugerowałem się zamawiając dla siebie odbiorniki. No i kurcze nie chce działać. A aparatura jest (tak mi się wydaje) mało skomplikowaną w momencie jak masz dokumentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 OK - ale - czytajac opisy twoich odbiornikow na Tower Hobbies cos oni tam pisza ze trzeba nadajnik w odpowiedni tryb pracy przelaczyc i o ile pamietam pisali w jaki. Sprawdz, moze pomoze. Gdybam bo jak pisalem - trzymam sie z dala od Futaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak zgadza się trzeba przełączyć w tryb 7ch Mode. Ale tylko przy odbiorniku R6004FF. A przy R6008HS nic nie powinno się przełączać w aparaturze. Tak piszą na stronach Futaby. Ten R6008HS pracuje w 10ch Mode tak samo jak T6014FS który działa idealnie. No cóż jak właściciele Futab nie pomogą to w poniedziałek zadzwonię do RC-Skorpion, bo oni są jedynym przedstawicielem (ponoć) na Polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jb Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 sprawdz 7 ch Mode i 10 ch Mode, w zależności jaki masz odbiornik tżeba wybrać odpowiedni Mode. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 sprawdz 7 ch Mode i 10 ch Mode, w zależności jaki masz odbiornik tżeba wybrać odpowiedni Mode.Tak, zgadza się właśnie tak robie. I nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Wcisnij przycisk na odbiorniku włacz nadajnik i po około 10 sekundach pusc .Wyłacz wszystko włącz ponownie i zobacz czy pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Radek myślę że zrobiłem jak radziłeś ale bez skutku.. A przyciśnięty odbiornik miał mieć zasilanie przed wciśnieciem czy nie??? :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak Moja Futaba z tym własnie odbiornikiem, w trybie 10Ch odpaliła bez separowania zaraz po właczeniu zaswiciła zielona dioda.To o czym pisałem wyżej jest podobno resetem tego odbiornika i powinno zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Miałem Futabę ff7c i też ten odbiornik 6004, co poprzednio opisywałeś, połączył się bez problemu, zasilanie podpięte do odbiornika, wciśnięty przycisk link, włącz nadajnik i dioda ma się zapalić na zielono, to wszystko, także chyba coś z nadajnikem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Kurde RADEK chyba Cie ozłoce DZIAŁA. Ten reset na właczonym pomógł. No kamień mi spadł z serca. Teraz zrobie to samo z tym R6008HS. Zaraz dam znać. A z tym R6008HS ta procedura nie chce zadziałać. Oczywiście przełączyłem na 10ch Jakieś jeszcze pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Skoro inny odbiornik sie separuje tzn, że nadajnik kod wysyła i wina jest po stronie odiornika takie jest moje zdanie.Zobacz w jakim trybie działa nadajnik France czy Europe. Zrób taki myk przełącz nadajnik w trym 7CH celowo, żeby swieciła czerwona dioda i na właczonym przytrzymaj i pusc kilka razy link w odbiorniku, a potem przełacz nadajnik na tryb 10CH i zobacz co sie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 No to fajnie. Dopiera dzis odebrałem przesyłke z TowerHobbies z R6008HS. EDIT Tem odbiornik jest szybszy od myśli. Byłem zbyt wolny we włączaniu nadajnika. Jak nadajnik włączyłem trzymając jeszcze przyciśnięty odbiornik to ZADZIAŁAŁO. :jupi: :jupi: :jupi: Radek Tobie największe dzięki (pomógł) oraz wszystkim którzy zechcieli sie przyłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tower Hobbies, to chyba nie Europa :rotfl: poczytaj na stronie czy to nie jest inny zakres czestotliwosci na USA i inny na EU.Innych pomysłów już nie mam :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.