kaczma2 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ze sklepu ABC-RC otrzymałem silnik o kV 1900 waga 60g wygląda masywnie Na zdjęciu z prawej strony widać 2 możliwości założenia śmigła. Z lewej dokręcana fabryczna piasta o średnicy osi 5 mm. Z prawej założona piasta od silnika szczotkowego na oś 3,17 mm Dla tych co się przestawili na oś 3mm nieodpowiedni ale dla tych co mają piasty na oś 3,17 będzie pasował. Odpowiednie będą śmigła APC. Zrobiłem pomiar poboru prądu z pakietu lipol 3S 1000mAh 10C ze śmigłem 7x5 na rozruchu 11A i obniżył się na 10A ze śmigłem 8x4 na rozruchu 15A i obniżył się na 10A Wydaje mi się, że na 8x4 jest lepszy ciąg ale to jeszcze raz pomierzę w odpowiednim zamocowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Kup mocniejszy pakiet, bo tym silnikiem go zarżniesz. Pobór prądu spadał, bo pakiet sie nie wyrabiał. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Używaj linku, który zaznaczyłem na fotce Tylko oczywiście zmniejsz "wagę" fotki do max 150Kb Taka tylko mała sugestia :wink: No mało C w tym Twoim pakiecie, baxter12 ma racje. Mógłbyś go porównać do podobnej wielkości Turnigy ?? Albo po prostu jakością wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Zrobiłem próbę na nowym pakiecie 20C. Na śmigle o dużym skoku pobiera 20A a na 7x4 mieści się w 15A, jednak na najwyższych obrotach wydaje bardzo niedobry dźwięk. Może to być spowodowane wadliwym łożyskiem. Wadę łożyska słychać obracając śmigło palcem a szczególnie gdy silnik jest przymocowany do łoża aluminiowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 A czy Twój amperomierz nie służy czasem do pomiaru prądu przemiennego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Tak, masz rację. Na pewno jest jakiś błąd pomiaru ale dla porównań: doboru śmigła, pomiaru ciągu, wielkości C pakietu, jest pomocny. Uniwersalny miernik z marketu się do tego się nie nadaje max.10A i jeden mi wysiadł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 To już lepiej rób pomiar za pomocą bocznika i właśnie miernika z marketu. Inaczej nie ma to najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.