meloow Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 witam, chcę wam zaprezentować budżetowe oświetlenie modelu, koszt ok. 5PLN układ posty i posiada spore możliwości. Postaram się rozwinąć ten projekt. założenia były takie: - całość ma być tania. - układ ma być prosty w budowie - montaż SMD lub przewlekany - mała ilość elementów wymagane oświetlenie - oświetlenie anty-kolizyjne (czerwone-zielone) - strobo x2 - beacon Pomyślałem tu o najmłodszych kolegach którzy posiadają Tx 4 kanałowe tak więc i tak nie mają możliwości włączać i wyłączać oświetlenia w nadajnika, a dodatkowo nie chą kupowac drogich układów lub bawić się w programowanie. Układ nie jest zrobiony na żadnym procesorku, ale na najtańszych układach CMOS. Oświetlenie antykolizyjne zero problemu, strobo ja tu błyskać bez procka i przypomniał mi się układ który chciałem wykonać dla mojego chrześniaka (lampki policyjne ‘ala CBA) , układ wykonany na CMOS 4017, posiada sporo wyjść czyli możliwość konfiguracji błysków, taktowany zew. generatorem zbudowanym na nieśmiertelnym NE555, do tego kilka elementów i gotowe. podstawowy układ jest tu http://obrazki.elektroda.net/52_1257692924.png a tu link to artykułu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic177948-120.html w Sieci znalazłem prawie gotowy schemat. Musiałem dorobić układ do beacona który niestety nie działa jak należy w tej wersji układu. Muszę wymienić układ NE555 na NE556 i obsługiwać beacon na drugim generatorze. Płytka narysowana po staremu czyli na papierze milimetrowym .Gotowy układ działał od pierwszego momentu. Aktualnie ustawione na jednym LED 3 błyski na drugim LED 2 błyski. na filmie widać zmiany w częstotliwości błysków oraz ich ilości. Nie bede się tu rozpisywał pewnie spora grupa wie jak to działa. Kto nie wie piszczie to wytłumaczę co i jak. Najlepsze jest to że koszt zbudowania tego układu to ok. 5PLN czyli stać każdego i jest zbudowany z elementów ogólno dostępnych w sklepach elektronicznych. Gdyby ktoś był zainteresowany może spokojnie budować ten układ. Niestety teraz nie bardzo będę miał czas aby zaprojektować płytkę i rozbudować układ ale może ktoś w forum pomoże. Tu link do filmu z działa układu. (film dostępny bedzie ok. 23.00 - konwersja na vimeo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Szkoda tylko, że błyski nie są zsynchronizowane-jedna dioda błyska trochę szybciej od drugiej. Układ z pojedynczymi błyskami zasilany z powyżej 12V można wykonać poniżej złotówki-diody stałe z odpowiednimi rezystorami, a błyskające na bc547: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 podłączając dwie diody w szereg i masz synchronizacje błysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 gdzieś widziałem wyłącznik analogowy . I już masz wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Witam, ostatnio miałem trochę czasu i powstała wersja druga która posiada: Lampy strobo 1-5 błysków dla każdej z diod. lampy antykolizyjne (czerwona i zielona dioda) beacon o płynnym rozjaśnianiu i gaszeniu. Całość włączona i wyłączana z aparatury np. włącznikiem podwozia czy klap. Czułość wł/wył. jest tak dobrana że układ włącza się przy 65% wychylenia drążka. Układ podczas działania pobiera prąd rzędu 70-80mA może pobierać mniej, ale to głównie zależy od zastosowanych led'ów. W moim modelu testowym były 4x led 5mm i 2x led 3mm Użyte scalaki to tanie i łatwo dostępne układy CMOS oraz NE555 i LM324N. W układzie uzyto 17 rezystorów, 3 kondensatory, 2 tranzystory i 6 diod 1N4148. Pracę układu można zobaczyć na tym filmie. Następny krok to upchać to na dwustronną płytę o jak najmniejszych wymiarach. Zobaczymy co z tego będzie. Jak tylko całość będzie gotowa przedstawię wyniki prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.