karolsefory Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Chcę zbudować motoszybowca. No i chcę go zbudować na podstawie jakiś planów a nie z planów. Co myślicie o profilu Clark Y czy nadaje się do motoszybowca. Może ktoś mi da nazwę jakiegoś profilu pasującego do motoszybowca. Główne założenia to rozpiętość 1,5-2,0m długość 80-140 cm obciążenie powierzchni możliwie najniższe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Mi koledzy polecili do Motoszybowca 1,8m profil SD7037. Gdzieś był dzisiaj temat, o przydatności CLARK-Y w motoszybowcach i szybowcach. Są po prostu lepsze profile, niemal równie proste. Gdybyś nie miał nic przeciw skrzydłom fornirowanym, to kilku kolegów wytnie ci rdzenie ze styro, nawet z uwzględniem grubości okleiny i zmianami w profilu lub obrysie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolsefory Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 Dla mnie najważniejsze jest jak model lata. Mniej uwagi poświęcam temu z czego go wykonuje. A skrzydła fornirowe są fajne ale u mnie w domu ciężko je wykonać dlatego wole balsę.Może w tym temacie powie mi ktoś jak w programie profili2 wydrukować sobie dany profil i dostosować go do cięciwy naszego skrzydła. Jeżeli mnie rozumiecie to może ktoś tu by pokazał bo w google nie mogę znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ali1983 Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 otwierasz program klikasz na ikonkę z profilami (ja muszę 2 razy, żeby się otworzyło) wybierasz profil klikasz "begin printing selected airfoil" (2-gi od dołu) wprowadzasz "chord lenght" - cięciwę w milimetrach zaznaczasz/lub nie "draw skin" - keson jeśli zaznaczyłeś "draw skin" to wprowadzasz grubość kesonu w milimetrach zaznaczasz/lub nie "draw center line" (oś czy jak to się tam nazywa) klikasz OK i gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolsefory Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 Dziękuję przynajmniej wiem co i jak. Użyję profilu SD7037 myślę że dobry będzie. Jak myślicie chcę zrobić motoszybowiec z profilem SD7037 cięciwa skrzydła ok 20 cm rozpiętość 200 cm powierzchnia skrzydeł ok 40 dm^2 czy dobrze policzyłem bo czasem mylę jednostki i czy takie rozmiary skrzydła są odpowiednie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.