Chomik Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam !! Z góry chciałem wyjaśnić temat posta. Może podobne tematy się już pojawiły, jednak mam pewien pomysł i chciałem się nim podzielić oraz poczytać osądy kolegów O co mi chodzi: zachęcony wieloma pozytywnymi opisami modeli o rozpiętości 2,2 m pod silniki 50 ccm, sam zapragnąłem mieć takiego :mrgreen: W euforii uznałem że sam sobie takiego zbuduję. Nie ukrywam że zachęcił mnie do tego dodatkowo projekt Edge 540 2200 Piotra Problem mam z konstrukcją skrzydeł :? I wymyśliłem, że można by to zrobić w następujący sposób: - profile z twardej balsy 2,5 mm - kesony z balsy 2 mm na długości 1/3 płata licząc od krawędzi natarcia - i dwa dźwigary 6 x 6 z kwadratowych "rur" węglowych moje pytanie: czy to ma sens i się nie rozleci ?? :rotfl: Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi !! Pozdrawiam !!
Marek:D Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 - profile z twardej balsy 2,5 mm - kesony z balsy 2 mm na długości 1/3 płata licząc od krawędzi natarcia - i dwa dźwigary 6 x 6 z kwadratowych "rur" węglowych Ja w swojej katance 2,12m miałem właśnie balsę 2,5mm na żeberkach ażurowaną, lata do dziś. Takie kesony z powodzeniem wystarczą, uważaj, żeby szlifując nie zebrać za dużo materiału, bo 1,5mm to już małowato(ja robiłem z 2,5 - nie bałem się szlifować) Osobiście dźwigary zrobiłem z rurek węglowych a nie kształtowników kwadratowych. myślę, że taniej i prościej - zamiast wycinać profil wystarczy wiertarka
Chomik Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2010 Masz może zdjęcia tych skrzydeł ?? Może ewentualnie zdjęcie pierwszego profilu ?? Mocno ażurowałeś profile ?? Jakiej średnicy są te rurki jako dźwigary ?? I jak to wychodzi wagowo ?? Więcej pytań na razie nie mam Dzięki !!
Marek:D Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zapraszam do prześledzenia budowy: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9821&postdays=0&postorder=asc&start=45 Wagowo wyszło zdaje się ok 650-700g na skrzydło. Nie pamiętam dokładnie, ale waga była przyzwoita jak na taką powierzchnię. Rurka 8/7.
Andrzej L Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ja też w swojej EXTRA 300 2,2m robiłem skrzydła konstrukcyjnie z balsy 2,5mm na profilu EPLER169 i jesli dobrze pamiętam ( model lata w krainie wiecznych lotów ) to waga wyszła około 400 gramów , dźwigary robiłem z listew sosnowych. Skrzydło ze styropianu pokrytego balsą 1,5 mm z pokryciem z foli wychodzi w granicach 700-750 gramów. Gwoli scisłości, pisząc skrzydło mam na myśli jedną połówkę płata. Całość modelu zmieściłem w 6,5 kg. Kadłub robię z laminatu na tkaninach 110-160-160. Pozdrawiam Andrzej
Marcin Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Rabbit na allegro wystawia skrzydła od edge 540. Miałbyś masę roboty zaoszczędzoną
Chomik Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przy okazji profilu Czytałem już na forum że wielu poleca NACA 63012A, ale również się zastanawiam nad NACA 0012. Który lepszy ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.