kilop Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Witam ponownie od wczoraj powoli ruszyły prace nad modelem samolotu S.E. 5 a Rozpiętość : 80 cm Długość : 61 cm Do budowy modelu użyłem głownie kleju firmy Dragon, koszt okolo 5 PLN . Do szpachlowania ubytków i połączeń zwykła szpachlówka ACRYL_PUTZ FINISZ firmy "Śnieżka" koszt około 6 PLN > Doskonale nadaje się do tego typu modeli Części modelu . i pomocnicze szablony które wykorzystamy do mocowania zastrzałów i goleni podwozia oraz dwie wręgi kadłuba. Montaż zacząłem od sklejenia sektorów kadłuba i skrzydeł . Skrzydła łączone żywicą na natarciu skrzydeł nacinamy je tak by weszła w nie wycięta kształtka usztywniająca skrzydła i zarazem ustawiająca kąt skrzydeł. Następnie wklejamy wręgi w nos i ogon samolotu tak by połowa ich grubości została do połączenia z sektorem kabiny pilota. Przy pomocy szablonu wycinamy otwory na zastrzały w skrzydle. Kabine pilota łączymy ze skrzydłem. Natarcie skrzydła zaraz za pierwszą częścią podwozia. Łączymy kadłub. Pierwsza przymiarka po włożeniu zastrzałów i goleni. S.E.5a prezentuje się całkiem nieżle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Piękny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilop Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 dziekuje, dziekuje ale do konca jeszcze troszke zostalo na raize zywica sie skończyła wiec dalsza część prac jutro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Czy te golenie podwozia, ze sklejki nie będą zbyt kruche? Mam dziwne wrażenie, że ten model już był jakiś czas temu prezentowany na forum. Sklejkowy KM wygląda dziwnie znajomo : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilop Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Nie sadze by byl prezentowany już na forum jesli byl to tylko jako części w dziale moje modele . Goleń bedzie wzocniony ale po złożeniu samolotu w całośc wyszedl na tyle lekki ze chyba nie bedzie takiej potrzeby . Dzisiaj model czeka na farbe i żywice bo akurat się skończyła też więc wczoraj został pomalowany ale ciut braklo farby wiec fotki nowe może wieczorem będą w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilop Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Prace nad samolotem zostały troszke odłożone ze wzgłedu na prace nad EXTRA 330 który można zobaczyć a dziale moje modele Moje modele ze styroduru SE5 został pomalowany farbami pactra i IDEA spray. Wycięta klapka w kadłubie ( do domalowania wycieta po malowaniu po spiech ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.