rafalgruszka Opublikowano 6 Lutego 2010 Opublikowano 6 Lutego 2010 witam po rozmowie z kolegą podjąłem się pomocy w zbudowaniu tego modelu i pomocy w oblataniu i nauce pilotażu heli... za bazę posłużyT-REX 500ESP nadajnik DX6i odbiornik 6110 do tego system stabilizacji flymentor kamera z nadajnikiem, odbiornik wizji i monitor dostarcza sponsor pozdrawiam rafal
From_heaven Opublikowano 6 Lutego 2010 Opublikowano 6 Lutego 2010 Z tym systemem stabilizacji to bym uważał. Nie mówię już nawet o samym konkretnym systemie, że to jednak nie helicommand, ale z opowieści ludzi latających FPV helikiem wynika, że helicommandem można sobie zaszkodzić i roztrzaskać helika.
rafalgruszka Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 witam dzięki za info będę musiał dokładniej przyjrzeć się temu zagadnieniu... poza tym zastanawiam się jak systemy stabilizacji zachowują się na większej wysokości?? pozdrawiam rafal
From_heaven Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Jeśli masz latać FPV, a zakładam że na tej wysokości to tylko tak, to po co Ci w ogóle system stabilizacji?
MiQ27 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 po co Ci w ogóle system stabilizacji? To ustrojstwo musi się wznieść na wysokość max 150m w gore ( zrobic zawis , lub wyladowac na dachu itp. nagrać pokrycie hali i kominów no i wylądować na ziemi. Z jakiegoś powodu do kamer wymyślili steadycam'y. Kołyszący się obraz źle się ogląda. Ja bym się zastanowił, czy tej kamerki na modelu też nie przywiesić na jakimś odpowiedniku steadycam'a.
From_heaven Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Tylko, że tu mowa o jakiejś miniaturowej kamerce i Trexie 500, a nie o kręceniu kolejnej części Batmana. Pozatym, czy tutaj coś ci się kołysze?:
rafalgruszka Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 witam pilot nie będzie korzystał z podglądu na żywo... w monitor będzie patrzał ktoś inny... system stabilizacji ma pomóc w utrzymaniu heli w zawisie i nauki "nowego" pilota... pozdrawiam rafal
From_heaven Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Sterowanie 500tką na 150 m? Jakoś tego nie widzę. Ja czasami spoglądam na mojego helika, jak latam FPV na podobnych wysokościach i powiem, że niewiele widzę. Zresztą zobaczcie sami: http://vimeo.com/4216427
diem Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Rafale fotografia powietrza oraz fpv to zupelnie inna dziedzina sportu. Nie wystarczy znac sie na helikach... Dlugo by mowic ale zeby zrobic dobry zestaw do fotografii i zapoznac sie z tematem potrzeba MINIMUM jednego sezonu - tyle to zajmuje osobom wprawionym w lataniu. Nie probuje Was zniechecic ale uswiadomic. Juz wielu myslalo ze kupia sprzet i beda trzaskac fotki za kase. Przejechali sie ze hej. A im drozszy sprzet kto kupil tym wiecej wtopil. Tak na prawde tylko wlasne rozwiazania sie sprawdzaja a takowymi zadna konkurencja sie nie podzieli
rafalgruszka Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 witam Sterowanie 500tką na 150 m? Jakoś tego nie widzęz tego co rozmawiałem z "zleceniodawcą" będzie to maksymalnie 35m Rafale fotografia powietrza oraz fpv to zupelnie inna dziedzina sportu. Nie wystarczy znac sie na helikach... Dlugo by mowic ale zeby zrobic dobry zestaw do fotografii i zapoznac sie z tematem potrzeba MINIMUM jednego sezonu - tyle to zajmuje osobom wprawionym w lataniu. Nie probuje Was zniechecic ale uswiadomic. Juz wielu myslalo ze kupia sprzet i beda trzaskac fotki za kase. Przejechali sie ze hej. A im drozszy sprzet kto kupil tym wiecej wtopil. Tak na prawde tylko wlasne rozwiazania sie sprawdzaja a takowymi zadna konkurencja sie nie podzieli masz absolutną racje ale to raczej będzie tylko pionowy start obejrzenie dachu i powrót na ziemię... sprzęt do filmowania dostarcza "zleceniodawca" którego maja całkiem sporo myślę że takie filmowanie nie sprawi większych problemów... pozdrawiam rafal
diem Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 myślę że takie filmowanie nie sprawi większych problemów... pozdrawiam rafal Powiesz mi za rok jak poszlo. Tym bardziej ze sprzetem dostarczanym a nie swoim.
From_heaven Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 zeby zrobic dobry zestaw do fotografii i zapoznac sie z tematem potrzeba MINIMUM jednego sezonu A ja powiem tak: w lutym 2008 miałem pierwszy raz z w życiu aparaturę w ręce (Lama v3) i zielonego pojęcia o modelarstwie, a w lipcu zrobiłem już pierwsze zdjęcia za kasę http://justlookdownabit.blogspot.com/2008/09/onyx.html a chwilę potem następne: http://justlookdownabit.blogspot.com/2008/09/35-km-to-krakow_11.html Generalnie nie ma co robić z tego takiego wielkiego halo, nie taki diabeł straszny
diem Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Generalnie nie ma co robić z tego takiego wielkiego halo, nie taki diabeł straszny Z heli? Moze troche przesadzam, ja sceptycznie nastawiony w tym temacie, wole cos robic dobrze i miec pewnosc ze nie zawale
From_heaven Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Nie z heli, ale to dlatego że raczej trudno się nim nauczyć latać w kilka miesięcy. Z tego co wiem to Rafal lata całkiem niezle, wiec ten problem ma już z głowy. Naprawdę uwierz, ze zdjęcia z heli to nie jest wielka filozofia. Jeśli tylko masz dużego elektryka, np. TRex 600 i do tego lekka lustrzanke, jak Nikon d40 albo eos 400d, to zdjęcia masz na bank dobre. Jeśli helik jest dobrze ustawiony, ma wywazone łopaty, to w zasadzie aparat możesz przymocowac na sztywno i zdjęcia nie bedą poruszone.
diem Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Ja wykorzystuje inna platforme jako nosnik ale jak znam heli to ciezko mi w to uwierzyc. Mozliwe, ze 600 elektryk to inna bajka. Anyway, mowa tutaj byla o tym ze Rafal pomaga tylko w skladaniu, zalozyciel tematu ma nauczyc sie latac i robic fotki chyba ze cos pomylilem? Jesli sie nie pomylilem to wciaz podtrzymuje to iz potrzebują minimum sezonu. edit: F_H poczytaj epheli, tam wiecej info.
From_heaven Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 A który wątek na epheli, bo nie mogę tego znaleźć?
halabala83 Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 diem tylko on ma to rzekomo za 2-3 tys zrobic . 600-tka to juz budżet przekroczyła , A gdzie reszta ?
diem Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 FH : http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=20078&sid=3efe99b73353fc7100bb9a017139ec1a halabala - to przedsięwzięcie to juz nie kwestia pieniedzy mimo iz z taka kwota lepiej nie zaczynac tematu. W skrocie: kolega chce latac w terenie zabudowanym, robic zdjecia dachow i kominow i lądowac.
Gmeracz Opublikowano 9 Lutego 2010 Opublikowano 9 Lutego 2010 Tia... i to ma działać na duży dystans. Wystarczy wziąć model kombata i polecieć na 150 merów. To da wyobrażenie całości. Dodam tylko, że kombata lepiej widać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.