a_skot Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Poszukuję schematu układu do pomiaru obrotów silnika z wykorzystaniem fotodiody. W chwili obecnej do tego celu wykorzystuję najprostszy z możliwych układów - fotodioda + rezystor + zasilanie :wink: Pomiar częstotliwości zmian napięcia na diodzie. Układ prosty i w zasadzie niezawodny, ale obarczony pewną wadą ograniczającą możliwości jego stosowania. Fotodiodę należy oświetlić zewnętrznym źródłem światła. Stosuję diodę laserową Chodzi mi o układ, który na tyle wzmocni zmiany napięcia na diodzie aby możliwe było jego stosowanie w tzw. świetle zastanym. Pomiar za pomocą częstotliwościomierza. Widział ktoś z Was coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Czesc Tutaj masz bardzo dobre rozwiazanie. Nie latwiej byloby wykonac uklad i miec wszystko w rece? Z tego co zauwazylem to troche dlubiesz z lutownica wiec nie powinno byc problemu. W razie czego napewno koledzy pomoga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Tutaj masz bardzo dobre rozwiazanie... A tutaj to znaczy gdzie? Bo linka jakoś nie widać Póki co, zmontowałem sobie fragment układu z tej stronki Działa i owszem. Fotoelement oświetlony - napięcie na wyjściu 0V - fotoelement ciemny - napięcie 3,8V. Fajne. Jest napięcie albo go nie ma :wink: Tylko fotoelement też trzeba oświetlać Nie wiem, co w układzie zmienić aby zwiększyć jego czułość. Z elektorniki to ja potrafię płytkę zaprojektować (choć może nie do końca, bo jakoś obce mi są zasady tego projektowania :wink: ), i wykonać układ wg. schematu. Reszta to już czarna magia dla mnie :cry: Ale mam już nieco inny układ i z nim poćwiczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Czesc Tutaj masz bardzo dobre rozwiazanie. i ja szukam, klikam i nic , a tez jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Tutaj Zdarza sie.. Zapomnialem tez dodac, ze swiatlem zastanym w zadnym wypadku nie moze byc swiatlo swietlowki lub zarowki zasilanej z sieci. To dla mlodszych kolegow. Jest to uwzglednione w dokumentacji na stronie www.elfly.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Wychodzi, że układ pomiarowy tachometru mam już wykonany Mało, już sprawdzony :wink: w praktyce :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Jesli wlasciciel projektu sie zgodzi a czekam wlasnie na odpowiedz to kolega Piotr zamowilby kilka sztuk profesjonalnych plytek (wiadomo - wieksza ilosc mniejsze koszty) pod ten uklad. Kwestia ile osob byloby zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 ja bym sobie cos takiego zrobil, wyswietlacz od noki juz mam, ale plytke zrobic to zaden problem, wiec zamówienie seryjne raczej nie jest konieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Ja zaś mam wyświetlacz i kwarc do tego układu, ale i tam i tu nieco przerażają mnie te elementy smd Nidgy tego nie robiłem :cry: a i z ich kupnem u mnie problemy. Chyba pozostanę przy tym co mam :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 smd niema problemu jak bym kupowal dla siebie kupie i tobie to grosze a lutuje sie latwo i szybciej niz przewlekane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Gdyby zamowic plytki ladnie pocynowane to lutowanie mogloby polegac na wrzuceniu plytki z poukladanymi elementami do piekarnika hehehe Piotr proponowal plytke - maska + metalizacja i złocenie styków Tak na marginesie to widze conajmniej kilka powodow wyzszosci rodzimego projektu. Zasilanie z bateryjki zegarkowej, mniejsze rozmiary, mniejsza ilosc elementow, ladniejszy wyswietlacz, wiecej informacji na ekranie i w razie "W" support po polsku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Pomału przekonujecie mnie do projektu A co z wyświetlaczem? Mogę ew. mój 16 x 2 wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Jest mozliwosc dostania w cenie 10pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 No to już zaczyna nabierać rumieńców Teraz pozostaje czekać na chętnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Dostalem odpowiedz od Autora. Jest zgoda na rozpoczecie poszukiwan. A zatem kto pisze sie na tachometr wg projektu ze strony www.elfly.pl? Czesci prawdopodobnie bedzie mozliwosc dostac w superokazyjnych cenach. (Musze to jeszcze przedyskutowac. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Witam Trochę mnie Bartek poderwał do tablicy Rzeczywiście zabieram się za płytkę, nie jest z nia tak prosto jak mówi Artur, to znaczy nie dla każdego prosto, płytka jest dwustronna z metalizacją, szycie miejsc w których są przelotki przy pomocy drutu jest najmniej zabawną rzeczą z jaką miałem do czynienia, aczkolwiek możliwe, schody zaczynają się gdy przelotka wypada pod układem SMD. Druga sprawa to lutowanie, płytka z soldermaską lutuje się prosto, cyna zostaje tam gdzie trzeba a nie tam gdzie przypadkowo się przyklei, osobiscie polutowałbym i bez soldermaski, ale ta wygoda jest warta ceny płytki, i tak robiąc sami musimy kupić coś do wytrawienia, kawałek płytki, połamać kilka wierteł więc ogólnie wyjdzie na plus. Na dniach będę miał 2 wyświetlacze i zobaczę co ze stykami, proponowany wyświetlacz występuje w 2 wersjach, styki metalowe i guma przewodząca, pod gumę wypadałoby pozłocić, ale robią to w seriach ponad 100 szt, wiec jeśli uda się ze stykami metalowymi to zostanie selektywne cynowanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 jesli cos takiego bylo by robione pisze sie na 2 zestawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Cześć Artur zagladnij na Allegro, u Ciebie te wyświetlacze są najtańsze coś poniżej 5 zł Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr56 Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Witam Dziś się konkretnie ruszyło, płytki poszły do produkcji, miały być bardzo uniwersalne, ale w końcu uznałem że wkład autora był zbyt wielki by robić demolkę. Po kolei: - Bartek uzyskał zgodę autora na powielenie jej dla nas - Poszukałem dostępnych wyświetlaczy, wyszło na to że najłatwiej kupić od N3310 - Wyświetlacze są dostępne z kawałkiem plastiku trzeba część uciąć ale ma on zalety - Wersja którą mam ma kołek pozycjonujący w płytce a reszta da się przykleić taśmą do dywanów jak myślę - Płytka została ze względu na ten kołek i inne gabaryty pojemnika na baterię lekko zmodernizowana Płytka ma być do 10 dni, zlutuję natychmiast bo nie wytrzymam z ciekawości. Jeśli są chętni to proszę o informację, będę zamawiał części za jakies 5 dni, zbiorowo wyjdzie taniej. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Zapisuje sie na 2 zestawy razem z czesciami do samodzielnego montazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.