Rafal B. Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 A co rozumiecie przez przewalanie na plecy: 1. Model po rzucie robi beczkę? 2. Model po rzucie robi pętle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Rozumiemy to przez beczkę, a konkretniej pół beczkę, zostaje w pozycji odwróconej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Hmm, a jak z sztywnością belki ogonowej? Mocno się skręca i ugina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ugina się na ok. 2 czy 3 mm ( nie chce dalej próbować żeby nie złamać ) , skręca się o tak ze 2 mm . Zdecydowanie łatwiej niż ugina. edite: Jeśli chodzi o sztywność to dodam, że płat jest dobrze ( sztywno ) pokryty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Kiedyś podobne zjawisko widziałem w modelu z arthobby. Dyskusja czemu się tak dzieje stanęła na tym, że masa jest źle rozłożona tzn serwa w skrzydle daleko od kadłuba, Ale również ogon był bardzo wiotki w porównaniu do naszych zawodniczych modeli (podczas rzutu kadłub ugina się około 15 i więcej centymetrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Rafal B., - jeśli w obu modelach na ogon użyli elementów wędki to prawdopodobnie ona jest przyczyną - kiedyś juz o tym pisałem że nie należy stosować wędek jako elementów konstrukcyjnych . Wędka ma się zginać - rura węglowa nie . Waga nie ma tu nic do rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Tak wpadłem na pomysł, że to może powodem był zbyt giętki popychacz. Usztywniłem go i może będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ja w swojej mam rurkę z wędziska z włókna szklanego... ciężko ją ugiąć... Tą samą rurę mam w mancie i mantą można rzucić bez przewracania jej na plecy... Więc to nie kwestia rury w tym przypadku, zwłaszcza, że ta rurka w Bonsai ma ledwo 30cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Korzystając z dzisiejszej pogody stwierdzam, że niewielkie skontrowania kierunkiem przynosi świetne efekty . Teraz leci prosto w górę a nie robi żadnych dziwnych wygibasów . Dziękuję jeszcze raz za plany :* . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 ja muszę sobie może nową bonsaikę zrobić Ta z fotek ma już od pewnego czasu nowego właściciela... Od razu zrobię modyfikację steru kierunku - trochę większy, no i może zrobię ją 1m i jak się uda to wklęsło-wypukły profil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Hah, ostatnio rozwaliłem kadłub od bonsai'a przy rzucie. zamarzyło mi się żeby tak spróbować ciut mocniej rzucić. W połowie półobrotu usłyszałem trzask pękającej balsy, po wypuszczeniu była już sama walka żeby skrzydeł nie rozwalić. Efektem jest zdewastowany kadłub ( zrobi się nowy ), dziura w poszyciu i plama na dumie latacza. Na szczęście belka ogonowa , elektronika przetrwały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Musiałem gdzieś popełnić błąd konstrukcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Już z nowym kadłubem dziś troszkę polatałem . Przy wietrze model to po prostu cud, miód i orzeszki. Trzyma nawet trzyma się powietrza przy wietrze. Tylko pilot jeszcze taki kiepski w takie klocki. Na dziś musiałem skończyć bo kołek się zaczynał ruszać, a ciskałem dość mocno ( chyba ). edited: filmik z jednego rzutu http://picasaweb.google.pl/zonbi93/Pulpit#5470838346813719970 proszę komentować . Wiem, że jakoś nie jest powalająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Filmik nie działa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Może z tego pójdzie http://hotfile.com/dl/45467870/c80bc51/V130510_16.5201.AVI.html Jakiś problem jest żeby film wysłać na vimeo lub YT. Mam nadzieję, że teraz zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Kalkulatorem go kręciłeś?? nie ma obrazu jest tylko dźwięk... więc się nie dziwię, że YT go nie przyjmuje bo mu format nie pasuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Lata :wink: Ale za nerwowo machasz sterami dlatego lot taki krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Sorry, ze nie wyświetlają się zdjęcia... ale serwer na którym się znajdowały poległ, a szybowczyka już nie posiadam, żeby zrobić nowe :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.