Malker Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 A jaki zasięg jest takiej kamerki na 1.2ghz ? Laptopa mam i coś do nagrywania na dysk czy jak to się tam robi też mam 160 + 70 = 230zł ... Nie tak dużo... ale czy aby na pewno to są realne koszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 z tego co właśnie patrze to zasięg standartowej kamery bezprzewodowej to ok 100m tu kilka przykładów http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?nadkat=Alarmy%20Telewizja%20Przemys%B3owa&mode=kategoriami&kat=TELEWIZJA%20PRZEMYS%A3OWA&nazwa=Kamery%20Bezprzewodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof21 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 na standardowych "patykach" z zestawu betatronic na 1.2 gHz byłem około 700m na wysokości 350 m - i obraz był czytelny (były juz lekkie zakłucenia ale dało sie spokojnie lecieć - najwieksze zakłucenia były przy przelatywaniu bezpośrednio nad anteną odbiorczą ) zasięgi opisane przy wykożystaniu zestawów bezprzewodowych z przeznaczeniem zgodnym z zamysłem producenta nijak maja się do testów w locie - im wyżej antena nadawcza tym dalej "idzie" (normalnie nikt nie podniesie anteny na 200 m maszcie aby przesłać obraz z budynku z kamery security :wink: ) Ale stosujac prostą antene kierunkową ( nawet niekoniecznie kupioną - http://martybugs.net/wireless/biquad/ tyko na 1.2 gHz wszelkie wymiary x 2 w uproszczeniu wielkim - jak ktos bedzie miał chęc zbudowac to podam link do kalkulatora aby dobrać wymiary do konkretnej częstotliwości) można porawić znacząco jakośc przesyłu (pod warunkiem latania z przodu anteny - lub posiadania w tańszej wersji kolegi celujacego w model a w droższej układem naprowadzania anteny - a jest nawet nasza polska produkcja "Zbigowa" ) Realnie to jest poczatek :wink: a potem się rozkręca - ale pierwszy latający model mojej produkcji miał wyposażenie za 70 ziko i latał ? a teraz za tyle to lipola mam na pokładzie. mozna kupic droższe elementy ale co lata to z czasem spadnie (kwestia tylko kiedy :wink: ) wiec można dac za kamere 400 zł za tor przesyłu video 500 zł i za gogle 1500 zł i latac - ale sztuka mało wydac a radochy miec po pachy polecił bym wam fajne forum ale chwilowo troche "kwas" sie zrobił i teraz to juz trzeba by polecac trzy fora (nastepuje ewolucja) ale jest szansa ,że z czasem cos sie wyklaruje. Ilu pilotów FPV tyle wariantów-kombinacji wyposazenia - nie ma jednej drogi wszystko zależy co sie lubi. Jak trzeba wiecej informacji co i jak to na rc-cam.info poczytac trzeba - duzo poczytać - a potem popróbowac alternatywy FCO - a jak sie raz poleci to już po "ptokach" I na pierwsze latanie raczej z obserwatorem ( jak sie cos nie uda to bedzie łatwiej odnaleźć model :wink: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 A mógłbyś zaprezentowac swoja drogę, przemyślenia i sprzęt w osobnym wątku, żeby juz tutaj nie "zaśmiecać". Masz bardzo ciekawe przemyślenia, i sposób dzaiłania zbiezny z moim. Chciałbym, a pewnie i więcej forumowiczów, poznać Twoje zabawki, i osiągnięcia. Nie ukrywam ze ciągnie mnie do kamery i transmisji, ale koszty zawsze były barierą. A dotychczas sprawy związane z FPV i tematy z nim związane były zdominowane przez "profesjonalistów", a rozmowy wokół sprzetu za grube pieniądze. Może teraz, w czasach "popeterowych" czas zająć sie tematem FPV-lowcost. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Tutaj zgodze sie z Toba Baxter, Krzysiu masz ochote zrobic wątek o FPV Low Cost? Ja w przyszlym tygodniu zaczynam budowe prostego trenerka EPP i zrobie relacje z montazu osprzetu FPV. Ludzie przerazeni sa kosztami a mozna zaczac bardzo tanio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Dawajcie chłopaki, w jednym wątku, wszystko co wiecie to jest to czego lud potrzebuje. Będziecie mieli dobrą czytalność na pewno. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Dokładnie popieram - jestem zainteresowany również FPV Czekamy na nowy wątek Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Zalozylem wątek: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=266331&sid=eebbcc50bb5bc91c4e4609a221c9e5fa#266331 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.