pacyn Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam ....Proszę o pomoc starszych kolegów modelarzy z większym doświadczeniem w moim problemie z połączeniem radia z komputerem a więc mój problem wygląda tak: Kilka tygodni temu , a może miesięcy wylicytowałem na Allegro apke JR MX-12 i ją sprawdziłem na oryginalnym odbiorniku zawartym w zestawie R-700 i wszystko jest OK ....wszystkie kanały działają .....lecz po dokupieniu interfejsu do niej USB , łączący radio z PC zauważyłem brak wykrycia w moim PC kanału przepustnicy ...nie wiem czemu go nie wykrywa w symulatorze ...nawet przy zmianie w nadajniku Mode (1,2,3,4) nadal ten kanał który jest przypisany pod przepustnicę nie działa , sprawdziłem interfejs na innej aparaturze po dołączeniu przejściówki ...a dokładniej E-sky 4ch (ten od Lamy) i wszystko OK .Nie wiem czy to jest wina złych ustawiań w aparaturze czy akurat interfejs źle współdziała z moją MX-12 ....Proszę o pomoc gdyż jestem bezradny ;/
Norman Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 po podłączeniu nadajnika z kablem usb , wejdź w Panel sterowania/ kontrolery gier i w pierwszej kolejności musisz tam zrobić kalibracje . Jeśli wszystkie kanały będą chodziły to dopiero robisz kalibracje w symulatorze którym latasz i odpowiednio przypisujesz kanały
pacyn Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 niestety tego już próbowałem lecz bez skutku ....podczas kalibracja kanał przypisany przepustnicy nie zostaje wykryty;/
darek_op Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 W jakim symulatorze próbujesz uruchomic interfejs ? Może spróbuj zmienic modulację z PPM na SPCM ;D
pacyn Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 Próbuje uruchomić interfejs na popularnym symulatorze FMS.....Zmiana modulacji również jest bezskuteczna gdyż po jej zmianie wogóle nie działają żadne kanały...... :cry:
darek_op Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 Nie wiem jaki masz interfejs. Ja kupiłem taki i działa rewlacyjnie. Ja miałem na początku też problem z uruchomieniem swojego interfejsu , ale pomogło usunięcie zaistalowanego wcześniej PPJOY-a. Ja mam Vistę i w kontrolerach gier musiałem zostawi tylko VJOY-a inaczej nic kompletnie nie działało.
bubu2 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 Musisz w panelu sterowania w win. ustawic joystic dwuosiowy, dokonać kalibracji i działać będzie. Obecnie masz ustawiony joystick jednoosiwy i stąd problem. Aparatura jest dobra. pozdr.
pacyn Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 Ja posiadam dokładnie taki interfejs http://allegro.pl/item915144878_interfejs_usb_do_aparatury_rc_symulator_fms_heli_x.html ...i na nim mam problem ....;/...... na komputerze mam win XP SP2 EDITED: Wątpię by przestawienie na joystic dwu osiowy coś dało gdyż na drążku lewym w aparaturze (mode 2) nie wykrywa mi komputer ruchu góra -duł (przepustnica) natomiast ruch prawo-lewo działa bez zarzutu....';/ zresztą nie wiem jak przestawić na joystic 2 osiowy :? Proszę o pomoc...
bubu2 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 Przestawienie z pojedyńczego joystika musisz zrobić. Panel sterowania-->Kontolery gier-->Dodaj-->wyszukasz pdpowiedni sterownik z rozwiniętego spisu-->kalibracja-->zamkniesz wszystko. Przy kalibracji muszą Ci chodzić obydwa drążki. Dopiero teraz będą Ci działały wszystkie kanały (kalibracja konieczna). W końcu to system operacyjny musi uruchomić odpowiedni driver. pozdr.
pacyn Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 gdy próbuję dodać dwuosiowy joystic z 4 przyciskami to wyskakuje mi błąd o treści : Port do gier lub sterowniki portu do kier nie są poprawnie skonfigurowane. Sprawdź w menadżerze urządzeń........i nie wiem co robić ...;/ POMOCY...
pacyn Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 A może interfejs jest wadliwy .........kupno nowego rozwiązało by sprawę ??
Norman Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 dam ci programik który ściągłem , nie jest on wymagany do poprawnej pracy interface ale można w nim zamienić dowolnie kanały . Spróbuj w nim sprawdzić ile ci kanałów wykryje . Jeszcze jest jedna sprawa , pisałeś że działał na innych kompach , teraz powiedz czy ten twój interface razem z ta twoją apką sprawdzałeś na innym kompie ,czy to było połączenie do innej aparatury ? na PW mi namiary do wysłania programu
pacyn Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 interfejs sprawdzałem na innych PC ....lecz problem się powtarza ;/...było to podłączenie do innej aparatury ...a ja mam problem z komunikacją z moją MX-12. Pomoże mi ktoś ??
Norman Opublikowano 22 Lutego 2010 Opublikowano 22 Lutego 2010 nie wiem co ci poradzić , mój interface współpracował dobrze z MX-12 i Spektrum , a jak przelutowałem odwrotnie podłączenie wtyczki to działa z Aurorą . Jeśli masz znajomego który też ma MX-12 to połącz je zwykłym kablem (jack - jack ) w trybie uczeń - trener i w ten sposób sprawdź czy masz sprawne gniazdo w aparaturze , bo to może jest przyczyna jeśli mówisz że z innym nadajnikiem działa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.