mario111 Opublikowano 14 Lutego 2010 Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam kupiłem heli Lama 2 firmy Walkera http://www.helipad.pl/index.php?products=product&prod_id=1135 , po wystartowaniu i doprowadzeniu do zwisu było wszystko OK. Jednak jakakolwiek próba ruszenia drążka w jakimkolwiek kierunku kończyła się tym ,że zaczęło nią rzucać we wszystkich kierunkach ,do tego sama z siebie zaczęła zataczać koła Problem zniknął po dokręceniu śrubek trzymających łopaty (w lamie 4 e-sky zawsze dokręcałem i było OK) tu zmylił mnie jednak filmik ,oraz kilka innych ,gdzie łopaty "zwisały jak im się podoba" ,myślałem że to normalne w tym modelu i siła odśrodkowa je sama wyprostuje ,dałem się nabrać :crazy: Dokręciłem je oczywiście nie za mocno ,ale już nie trzepoczą do góry i w dół i teraz heli jest naprawdę bardzo stabilny i wreszcie można nim latać. Boję się jednak ,że teraz po dokręceniu łopaty będą bardziej podatne na uszkodzenia (tak miałem w lamie 4) ,często przy uderzeniach pękały lub się szczerbiły. Zaliczyłem już lampę, firankę i kaloryfer ,a Walkera nadal cała (to było przed dokręceniem łopat) Chciałem po prostu zapytać o wasze opinie i o to czy również dokręcacie łopaty (z wyczuciem oczywiście) , bo na wielu filmikach pokazują zestawy w pełni RTF nie przejmują się żadnym dokręcaniem (z różnym skutkiem :rotfl: ), pozdrawiam.
madrian Opublikowano 14 Lutego 2010 Opublikowano 14 Lutego 2010 Jak zwykle prawda leży po środku. :wink: Siła odśrodkowa - owszem, ale do pewnego stopnia. Łopaty dokręcasz do oporu, po czym, delikatnie luzujesz. Powinny się z oporem ruszać. Jeśli będą za mocno dokręcone, siła odśrodkowa nie zdąży ich rozprostować i będziesz miał długo bicie, które może pokryzwiś wał. Jeśli będą za luźno, to przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, łopaty będą siłą bezwładności "przelatywać" w przód i w tym. Czyli muszą być dokręcone z wyczuciem i minimalnym luzem. Nie znam dokłanie wymiarów łopat Walkery, ale możesz spróbować kupić łopaty Xtreme do Lamy E-sky. Są elastyczne i pękają na przeszkodach. A przynajmniej nie tak łatwo jak krzyształowe łopatki E-sky'a. Jesli pasują wymiarowo, pozwolą ci zaoszczędzić trochę kasy na łopatach. Ja przez dwa i pół roku zabawy z Lamą, połamałem dopiero 2 parę łopatek Xtreme. :wink:
mario111 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Opublikowano 14 Lutego 2010 Łopaty od lamy e-sky są za duże ,jedna ma wymiar całego mojego heli. ,ale dzięki za odpowiedź, pozdrowki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.