mario111 Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam kupiłem heli Lama 2 firmy Walkera http://www.helipad.pl/index.php?products=product&prod_id=1135 , po wystartowaniu i doprowadzeniu do zwisu było wszystko OK. Jednak jakakolwiek próba ruszenia drążka w jakimkolwiek kierunku kończyła się tym ,że zaczęło nią rzucać we wszystkich kierunkach ,do tego sama z siebie zaczęła zataczać koła Problem zniknął po dokręceniu śrubek trzymających łopaty (w lamie 4 e-sky zawsze dokręcałem i było OK) tu zmylił mnie jednak filmik ,oraz kilka innych ,gdzie łopaty "zwisały jak im się podoba" ,myślałem że to normalne w tym modelu i siła odśrodkowa je sama wyprostuje ,dałem się nabrać :crazy: Dokręciłem je oczywiście nie za mocno ,ale już nie trzepoczą do góry i w dół i teraz heli jest naprawdę bardzo stabilny i wreszcie można nim latać. Boję się jednak ,że teraz po dokręceniu łopaty będą bardziej podatne na uszkodzenia (tak miałem w lamie 4) ,często przy uderzeniach pękały lub się szczerbiły. Zaliczyłem już lampę, firankę i kaloryfer ,a Walkera nadal cała (to było przed dokręceniem łopat) Chciałem po prostu zapytać o wasze opinie i o to czy również dokręcacie łopaty (z wyczuciem oczywiście) , bo na wielu filmikach pokazują zestawy w pełni RTF nie przejmują się żadnym dokręcaniem (z różnym skutkiem :rotfl: ), pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Jak zwykle prawda leży po środku. :wink: Siła odśrodkowa - owszem, ale do pewnego stopnia. Łopaty dokręcasz do oporu, po czym, delikatnie luzujesz. Powinny się z oporem ruszać. Jeśli będą za mocno dokręcone, siła odśrodkowa nie zdąży ich rozprostować i będziesz miał długo bicie, które może pokryzwiś wał. Jeśli będą za luźno, to przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, łopaty będą siłą bezwładności "przelatywać" w przód i w tym. Czyli muszą być dokręcone z wyczuciem i minimalnym luzem. Nie znam dokłanie wymiarów łopat Walkery, ale możesz spróbować kupić łopaty Xtreme do Lamy E-sky. Są elastyczne i pękają na przeszkodach. A przynajmniej nie tak łatwo jak krzyształowe łopatki E-sky'a. Jesli pasują wymiarowo, pozwolą ci zaoszczędzić trochę kasy na łopatach. Ja przez dwa i pół roku zabawy z Lamą, połamałem dopiero 2 parę łopatek Xtreme. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario111 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Łopaty od lamy e-sky są za duże ,jedna ma wymiar całego mojego heli. ,ale dzięki za odpowiedź, pozdrowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.