cobra Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 Może warto byłoby ulepszyć to, co jest. Na pierwszy rzut oka, brak mixa gaz - wysokośc. Niby można zaprogramować jeden z wolnych mikserów, tak mam w tej chwili. Po drugie, jako przyzwyczajonemu do multiplexa, bardzo brakuje mi takiego "multiplexowego" liczenia czasu. Tzn. są dwa zegary uruchamiające się na początku, pierwszym wychyleniem gazu. Pierwszy z nich liczy całkowity czas lotu, a drugi czas pracy silnika (liczy czas tylko wtedy, gdy gaz jest wychylony powiedzmy o 20% lub więcej). EDIT: O! Widzę, że powstał właśnie nowy wątek: "Turnigy 9X - nowy software"
grabo Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 bardziej interesują mnie roboty Widzę, że jest nas (robotyków) więcej na tym forum
giboniek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Znana jest przyczyna powstania tego błędu? Zakupiłem ten nadajnik i chciałbym go podłączyć do kompa. Tylko teraz się troszkę obawiam co by nie musieć od razu po zakupie montować złącza ISP...
rafit Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Nie udało mi się już zreplikować tego błędu Więc nie obawiaj się. Nawet jak będziesz miał tego pecha, to rozwiązanie jest znane i bardzo proste. Jest jeszcze jedna możliwość. Po awarii trzeba spróbować wejść w tryb serwisowy - może się da? Niestety wtedy jeszcze nie wiedziałem jak to zrobić. (Informacja w wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16223&start=270
radek_w Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Po awarii EEPROM ERROR u mnie dało się wejść w tryb serwisowy. Pozostaje jeszcze sprawdzić czy uda się z poziomu tego menu ożywić aparaturę. Radek
rafit Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 Po awarii EEPROM ERROR u mnie dało się wejść w tryb serwisowy. Pozostaje jeszcze sprawdzić czy uda się z poziomu tego menu ożywić aparaturę. Spróbuj wykonać kalibrację potencjometrów, nic nie tracisz, może tylko pomóc. Flash i eeprom poszedł na emaila.
radek_w Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Kiedy pierwszy raz udało się wejść w menu serwisowe nie miałem instrukcji jak wykonac kalibrację. Niestety po raz drugi nie byłem w stanie wywołać menu serwisowego. Ponieważ usterka zdażyła sie po odczycie zawartości pamięci programatorem, zdecydowałem sie na ponowne zaprogramowanie pamięci eeprom tym co wcześniej z niej odczytałem. Ożywiło to aparature, co może sugerowac że powstawanie błędu może mieć związek z zasilaniem procesora i operacjami wykonywanymi przy jego uruchamianiu. Zarówno podłączenie progrmatora jak i podłączenie sie do gniazda trener/uczeń podowuje podanie zasilania na procesor. Skoki tego zasilania podczas podłączania wtyczki w połączeniu z operacjami zapisu do pamięci jakie prawdopodobnie wykonuje wtedy procesor mogą być przyczyną powstania błędu "eeprom error". Swoją droga oryginalny soft dużo stracił w moich oczach. Dla mnie pożądanym zachowaniem w przypadku wykrycia niezgodności w pamięci eeprom byłoby jej wyczyszczenie i zapisanie wartości domyślnych. Nie spowodowało by to "uziemienia" aparatury lecz tylko utratę ustawień. Wiem że alternetywne wersje oprogramowania dla tej aparatury mimo że mniej znane i przetestowanie tak właśnie postepują. Radek
rafit Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zdaje się że na forum rcgroups.com opisano jak przywrócić oryginalny EEPROM bez programatora. 1) włączyć aparaturę z wciśniętym klawiszem EXIT (wyczyści pamięć modeli) 2) uruchomić kalibrację drążków (opisana w wątku o Turnigy - http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16223&start=270) - niestety nie sprawdzałem.... może kiedyś, ale na razie nie mam takiej potrzeby. Może komuś się przyda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.