KuBuS Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam. Postanowiłem przedstawić wam wyrzynarkę którą, razem z tatem zrobiliśmy z maszyny do szycia ponieważ ostatnio zainteresowaliśmy sie modelarstwem i nie mieliśmy pomysłu na wycinanie ze sklejki itp. elementów konstrukcji samolotu... a wiadomo oryginalne wyrzynarki trochę kosztują... Na samym początku sami nie byliśmy przekonani co z tego wyjdzie... Kiedy znaleźliśmy już jakąś maszynę, rozkręciliśmy ja i wyciągnęliśmy z niej niepotrzebne rzeczy... Po czym wyspawaliśmy ramkę na piłke włosową: Pierwsze uruchomienie&próba : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Jakim ściegiem tniecie? Genialne w pomyśle Widać na filmiku, że tniecie we wszystkie strony, czy wynika to z typu zastosowanego brzeszczotu czy może po prostu z dużych "obrotów" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Fajny pomysł . Śrubę zaciskową przeniósł bym na drugą - zewnętrzna stronę/ łatwiej było by obsługiwać i mniejsze ryzyko chyba oberwania nią po palcach . Ale to już tylko takie luźne gadanie . Bardzo fajnie to wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 fajne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ...fajne, bo może od razu obrzucać :wink: O ile mnie wzrok nie myli, to na ostatniej fotce jakby kawałki Mustanga były... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Bardzo pomysłowa wyrzynarka.Nie mam na zbyciu maszyny do szycia ale być może Twój pomysł z ramką sprawdzi się w zwykłej wyrzynarce bo orginalny brzeszczot wyrzynarki jest jednak trochę za szeroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Jano proxxon ma brzeszczoty do wyrzynarki okolo 1,5 mm Jak znajde linka to dodam . edit tu znalazlem , ale ma prawie trzy milimetry a pracowalem na jeszcze wezszym 1,5 no moze 2 mm http://www.proxxontools.com/store/pc/viewPrd.asp?idproduct=163 trzeba by poszukac gdzies doglebniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 orginalny brzeszczot wyrzynarki jest jednak trochę za szeroki Zależy o jakiej wyrzynarce piszesz, ale ja do mojej (Proxxon DSH) mogę założyć zwykły od piłki włośnicowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 czy dsh nie jest wyrzynarka wlosnicowa wlasnie i tam jest to normalne ? http://www.proxxontools.com/store/pc/viewPrd.asp?idcategory=29&idproduct=80 Jano pisze chyba o takiej zwyklej wyrzynarce warsztatowej jak np tu http://www.megamajster.pl/wyrzynarka-bosch-pst-800-pel.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Mam zwykłą wyrzynarkę którą kupiłem jak kładłem panele.Teraz leży bezczynnie dlatego jak zobaczyłem pomysł z maszyną do szycia,pomyślałem by ją zagospodarować.Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak ten włośnicowy jest zamocowany w Twojej wyrzynarce Callab. edit:sorry za nieporozumienie.to jest zwykła wyrzynarka ręczna. Dzięki Janosik, teraz jak już wiem że są takie wąskie to poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Teraz wszystko jasne. DSH jest wyrzynarką włośnicową, ale polecane są do niej specjalny brzeszczoty Proxxona (oczywiście), które są szersze od włosowych do piłek ręcznych. Ale dzięki temu, że uchwyty są uniwersalne, można tam założyć dowolny brzeszczot. A gdybym miał maszynę do szycia to ... :-) Świetny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludwik1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pokazałem żonie co można zrobić z maszyny do szycia... Mam teraz zakaz zbliżania się do jej maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBuS Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 ...fajne, bo może od razu obrzucać :wink: O ile mnie wzrok nie myli, to na ostatniej fotce jakby kawałki Mustanga były... tak to są kawałki Mustanga P51:) a piłke łosową o grubości 0.4mm jaka tutaj zastosowałem to kupiłem na w internetowym sklepie modelarskim razem ze sklejka:) dokładnie strony tutaj nie pamiętam bo nie jestem u siebie:) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tigerhellmaker Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ja kupowałem tu http://www.ww-model.pl/index.php?p1889,b51w-brzeszczoty-do-drewna-12-szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.