Jump to content

PORAVER- gdzie???


rapier

Recommended Posts

PORAVER- jak na zalaczonym zdjeciu doskonale nadaje sie do wypelniania form aby zaoszczedzic na zywicy a uzyskac negatyw w formie sztywnego bloku a nie cienkiej powloki( stosunkowo cienkiej )

http://i537.photobucket.com/albums/ff340/shanoagogo/DSC00280_1.jpg

 

http://i537.photobucket.com/albums/ff340/shanoagogo/DSC00287_1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nie potrzebujesz go dlatego, że jest bardzo leciutki i jest bardzo dobrym izolatorem ciepła. Dodaje się go do zapraw i klejów, po to aby nie straciły na swoich właściwościach i jednocześnie były lżejsze. Poraver można było spotkać jako wypełnienie, gdy u nas pustaki byłu po 19zł i ściągano je z niemiec. W zasadzie potrzebujesz wypełniacza do żywicy. Jest ich chyba dosyć dużo, mikrobalon, i różnego rodzaju mączki, może coś z tego można by było wybrać.

Link to comment
Share on other sites

mikrobalon, i różnego rodzaju mączki, może coś z tego można by było wybrać.

Ale to wszystko to właśnie mączki, a porawer jak widzę na zdjęciu to kuleczki.

 

rapier, A czy ten porawer przypomina kuleczki styropianowe??

Używam kuleczek styropianowych, ale minus taki ze siedzę i dłubie :D przy małych formach jest ok. ale przy dużych to trzeba by sie nadłubać. Sam bym coś takiego kupił jeśli przypomina styropian.

Link to comment
Share on other sites

A wiesz ile mikrobalonu pójdzie na formę aby ją wypełnić tak jak pokazuje Arek :wink:

Są mączki, które kosztują 200-300zł za 1 tonę. To chyba nie wiele.

Stosuje się je w proporcji 1 do 3.

1 kilogram żywicy, 1 kilogram utwardzacza i 3 kilo wypełniacza (mączki).

Link to comment
Share on other sites

Poraver jest to chyba szklana kulka(sfera) wypełniona powietrzem, cos jak mikrobalon tylko większy.

Mi bardziej zależy na tym żeby przypominało kulki styropianowe (lekkie, elastyczne), żeby sie uformowało w zamkniętej formie. Ale zapewniam ze przy styropianowych kulkach idzie naprawdę mało żywicy.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.