ertman_176 Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam Jako że koledzy zarazili mnie modelem Manty chciałbym i ja spróbować. Lubię być oryginalny, na warsztat idzie ten model http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=709960 Modelik ma mieć 1,5m, poprosiłem autora o więcej szczegółów, czekam na @ zwrotny. Na ten moment odrobiłem lekcje z rcgroups, chciałbym na początek zająć się kadłubem i pojawia się dylemat.... Jakikolwiek nie wybiorę wykonam kopyto, formę i odbitkę z laminatu. Chodzi mi o to że mam 3 wersje mocowania skrzydła i która spisuje się najlepiej :?: Kadłub tak czy inaczej powinien pasować do każdego skrzydła Manty ... Osobiście przekonuje mnie skrzydło mocowane na rurze. Pytanie którą wybrać :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Ja osobiście posiadam mocowanie skrzydła na belce i nie sprawia ono żadnych problemów.A co do modelu czytając opinie to dobry model wybrałeś i będę oczekiwał na fotorelacje z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 jak planujesz zrobic gięte skrzydła konstrukcyjne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Czytałeś jak zrobił to konstruktor :?: Tak samo :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 sposob jest prosty. Zastanawiam sie tylko jak bedzie z kesonem bo przeciez nie bedzie to plaska plytka ale bedzie juz wygieta na samym profilu i nie bedzie latwo wygiac jej w drugiej plaszczyznie o ile wogole bedzie to mozliwe. Nie bardzo lapie jak to zrobione jest. n chyba ze keson z kawalkow jakos albo listew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Na ten moment zabieram się za kadłub wybór to jednak ten z płatem na rurze. Co do kesonu to są dwie możliwości - wspominane listewki albo cienkie moczone deski. Chciałbym zaznaczyć że to ugięcie nie jest przesadnie duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Zastanawiam sie tylko jak bedzie z kesonem bo przeciez nie bedzie to plaska plytka ale bedzie juz wygieta na samym profilu i nie bedzie latwo wygiac jej w drugiej plaszczyznie o ile wogole bedzie to mozliwe. Nie bardzo lapie jak to zrobione jest. n chyba ze keson z kawalkow jakos albo listew Według autora: keson wykonany z dwóch kawałków po 15 cali każdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na ten zapis, skupiłem się na kadłubie na ten moment :wink: Skoro facet to jakos zrobił to i mnie się uda :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Przy odpowiednim podejściu da się wygiąć balsę sferycznie ale odrazu powiem ze łatwe to nie jest, aczkolwiek wykonalne. Robiłem takie akcje ale akurat nie na skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Dzwigar jaki po zaadoptowaniu na metryczny system miar wychodzi mi ma 6x1,5mm +0,5mm pasek węgla. Z tego co udało mi się obgadać oba dzwigary są takie same, spływ to deska balsy szlifowana, żeberka są wpuszczone w spływ [spływ ma nacięcia]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Ładny taki modelik i musi zacnie latać. Dla mnie jednak za delikatny i długo by nie pożył. Też miałem model z mocowaniem płata na belce - grota dlg i zdało to egzamin. Jak zasadziłem porządnego kreta to kadłub pękł bliżej mocowania przedniego Gratuluje odważnego wyboru niełatwej konstrukcji. Będę dopingował i wpadaj gdzieś do Nas na zbocza polatać... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Mnie to uczyli nie wpadać a przyjeżdżać :wink: A prawda jest taka że na dniach zaczynam prawo jazdy co mnie trochę umobilni, do tego od środy do niedzieli mam wolne to jak dobrze pójdzie zacznę zabawę z kadłubem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Masz jakiś pomysł jak wykonać te diagonalne żebra w tak ugiętym płacie ? Interesuje mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Mam :wink: Troche pracy to kosztuje ale mam, wystarczy pomóc sobie komputerem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoZnY Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Modelik super! 1500mm rozpiętości przy 240g wagi do lotu :shock: Najbardziej mnie dziwi, że przy tym wyrzucie z pierwszego filmu się ta cała konstrukcja nie rozlatuje, bo jakby nie patrzeć gość trochę tym rzucił. Zaś sam model w locie wygląda jakby nie tracił w ogóle wysokości. Z ciekawością będę śledził wątek z budowy modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Pytał się pan o zdjęcia mojej manty, a Pana jakoś nie widzę Jaką Pan użyje rurkę ogonową? ja zastanawiam się nad wędkarską... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Jak ci pana zaraz ... U mnie rurka będzie "homemade", co do modelu no to miałem kilka spraw na głowie ale już niedługo mam zamiar rozpocząć walkę z tym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Wędkarska rurka nie może się równać z homemadeową :wink: rurką, własnoręcznie zrobiona jest strasznie sztywna, nie to co wędkarska, a na dodatek lekka. Ręcznie robiona się nie wygina, a kupione w sklepie węglowe się rozwarstwiają :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Tz. rurkę trzeba zrobić z tkaniny czy rowingu? a może z taśmy jednokierunkowej? Zawsze myślałem że do starszych mam mówić pan... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 model skończony, zaczęty czy skończyło się na obwieszczeniu zamiarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.