Skocz do zawartości

Po oblocie Cirrusa - uff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

właśnie jestem po oblocie swojego pierwszego shocka. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych kolegów:

Model po oderwaniu się od parkietu (na pół gazu), bardzo ostro zaczyna się wznosić - czy to normalne? Mam delikatny skłon w dół ale mimo to idzie w górę. Czy to normalne czy powinien tak na pół gazu lecieć idealnie poziomo?

Jest to model F3P i jak dla mnie (nowicjusza w tej klasie) lata i tak w miarę szybko - czy dawać mu przewidziane w projekcie hamulce na lotkach? Słyszałem, że psują one trochę aerodynamikę.

Opublikowano

powinien w przybliżeniu na plecach i normalnie lecieć poziomo.

czego ci się wznosi? może wysokość zaciągasz za mocno, może podwozie masz zbyt wysokie, może sc zbyt z tyłu.

czego lata szybko? może za ciężki a może lata normalnie tylko tobie się wydaje że to szybko bo jak napisałeś jesteś nowicjuszem.

generalnie to nic ie napisałeś żeby udzielić ci precyzyjnej odpowiedzi. ani co ta model, ani ile waży ani w co go wyposażyłeś ani żadnego zdjęcia.

Opublikowano

Witam,

Jest to model F3P i jak dla mnie (nowicjusza w tej klasie) lata i tak w miarę szybko - czy dawać mu przewidziane w projekcie hamulce na lotkach? Słyszałem, że psują one trochę aerodynamikę.

Po to są.A jaką Aerodynamikę masz w płaskiej desce?

Opublikowano

Nie psuja one aerodynamiki (a jest jakaś w ogóle?), tylko bardzo zmniejszają efektywność steru, do którego są przyklejone:)

Chętnie pomogę tylko udziel jakiś informacji w którym miejscu płata jest sc i wklej jakieś zdjęcia, żeby można było ocenić czy model jest prosty, oraz szczegółowe fotki silnika z różnych płaszczyzn! 8)

Opublikowano

Witam,

poniżej zdjęcia modelu - dodam tylko że gotowy do lotu waży 155gram.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na zdjęciu słabo widać - środek ciężkości jest 28 cm od wręgi silnikowej!

Dołączona grafika

Opublikowano

Wydaje mi się, że to po prostu odczucie szybko poruszającego się modelu, ja zanim wykonałem 1 poprawny lot na małej hali rozbiłem 2 modele po ok. 5 okrążeniach, teraz latam jak chcę i nie wydaje się byś mała. Możesz założyć na razie hamulce a później najwyżej zdejmiesz jak troszkę polatasz.

Opublikowano

A te hamulce faktycznie zwalniają model czy to pic na wodę? Bo słyszałem, że lotki przestają działać jak powinny - mają dużo mniejszą skuteczność?

Opublikowano

Kurczę no... Nie jesteś jeszcze zawodnikiem wiec po prostu dasz sobie trochę większe wychylenia i wyjdzie ci na to samo. Żeby zauważyć takie rzeczy trzeba się trochę wlatac, a tak to spoko polatasz:)

A model wydaję się być prosty i dobrze zrobiony więc dotknął cie po prostu syndrom zbliżającej się gwałtownie ściany - typowy dla osób nowych na hali:p

Opublikowano

Ok - więc spróbuje trochę mniej panikować i wytrymować go tak żeby latał na pół gazu poziomo. Bo teraz jak tylko się wzniesie to zaczyna powoli wchodzić w harriera

Opublikowano

Być może próbujesz latać zbyt wolno, nie jesteś przyzwyczajony do tak małej przestrzeni i zaciągasz go na zbyt małym gazie co daje ci takie wrażenie. Spróbuj latać trochę szybciej a bardziej poziomo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.