blondynixx Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam mały problem z Flash 5x. Otóż , gdy pakiet ma napięcie w granicy 9,6v, aparatura pokazuje koło 9v :shock: ( i tym samym przy 10v pokazuje 9,4v itd ) W sumie zaniża napięcie pakietu o 0,6v, bez kwarcu jakieś 0,2-0,3v, które szybko spada, mimo, że napięcie pakietu minimalnie. Pakiet to 8x NiMH GP Racing 1600mAh ostatnio kupiony (nie nówka) to samo było na pakiecie dołączonym do aparatury (8x600mAh Ni-Cd), ale on już do nowych nie należał. Co to może być :?: Luty na baterii dobre, a napięcie zmienia się ew. o 0,1v ) ruszając wtyczką. Napięcie sprawdzałem na 2ch różnych miernikach.
blondynixx Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Przeżywać nie ma, ale to pikanie grozi użyciem młotka, a ustawienia progu nie ma :ble: I do tego będę musiał w kółko nosić miernik, bo nie będę znał realnego napięcia pakietu
Meloonik Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 on może pokazywać pod obciążeniem napięcie a takie zawsze spada.... miernikiem mierzysz pod obciążeniem?
blondynixx Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 No dobra, ale nie spada tak niezdrowo, że aż 1v, a jeśli, to kto ustawiłby 9,2v jako minimum i załączał to pikanie
Meloonik Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 a pakiet bez obciążenia na pusto ile ma?
blondynixx Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Naładowany na full Moment, nie jestem jedyny, dokopałem się i odrabiam lekcje z rcgroups i śrubokrętem Edit: mówiłem, pakiet jest w porządku Edit2: znalazłem problem w kalibracji Flasha, jak się sprawdzi dam tu przetłumaczony opis
Meloonik Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 naładowany ale ile ma volt bez obciazenia mierzyles? może pakiet już kończy żywot... Edit : daj znać jak poszło.
blondynixx Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Dobra działa Cały problem polega na tym, że z fabryki (część modeli) ma ustawione zaniżone wyświetlane napięcia o 0,6-0,8v i jakąś dużą podatność na spadek napięcia. Zaradzićtemu można biorąc skalpel, tzn. śrubokręt i: 1. Odkręcamy obudowę 2. Odkręcamy płytkę z komputerem 3. Po prawej stronie wyłącznika mamy takie 2 potencjometry z pomarańczowymi chińskimi pokrętłami. Teraz metodą prób i błędów kręcimy pierw dolnym a potem górnym potencjometrem, aby pokazał dobre napięcie, a potem, żeby te napięcie pokazywał zgodnie z jego spadkiem Czyli ogólnie kręcimy aż będzie cacy :mrgreen:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.