Skocz do zawartości

elektryczny zamiennik spalinówki 2.5cm???

Wrobel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pytanie pewnie czeste i dla znawców banalne, ale podpowiedzcie jaki silnik elektryczny jest zamiennikiem (podobne osiągi itd) dla silnika spalinowego 2T o pojemnosci 2.5 cm3. Motorkiem 2.5 napedzam 3m szybowca i jestem zadowolony z osiągów, ale chciałbym model wyposażyć w "czystsze" zródło napędowe, a i jeszcze jaki regulator i pakiet (raczej z NIMH).

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Zajrzyj na stronę czeskiego MVVS. Mają ciekawy sposób oznaczania swoich silników elektrycznych. Oznaczenie zawiera "pojemność" równoważnego silnika żarowego. W tabelach znajdziesz dodatkowo dokładne dane silników 3F MVVS.

PP

Opublikowano

mówię nie znam jego wagi więc strzelam jeżeli to szybowiec to strzelam 1-2kg moze wiecej to bedziemy szukac dalej.

melonik strzelać to można ale na strzelicy sportowej jak śpiewał pewien wokalista ;)

szukaj zamiennika dla silnika .15 czyli 2,5ccm

np. taki http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7125&Product_Name=TGY_AerodriveXp_25_SK_Series_35-42_1000Kv_/_605w

Opublikowano

mówię nie znam jego wagi więc strzelam jeżeli to szybowiec to strzelam 1-2kg moze wiecej to bedziemy szukac dalej.

MELOONIK - please - przestań strzelać :twisted: i trzymajmy się tego co chce autor ...

edit: Marcin szybszy :twisted:

Opublikowano

mialem kiedys 600w silnik i powiem wam ze to nie bylo jak silnik 2,5ccm

to był POTWOR

ciagnal katane 1.7kg na 1/3 gazu pionowo w gore.

watpie zeby taki silnik 2,5ccm uciagnal taki model... cos musi byc nie tak w obliczeniach

Opublikowano

Witam.

... jeszcze jaki regulator i pakiet (raczej z NIMH).

Dzięki i pozdrawiam.

Ja polecam ci Li-Pol NIMH jest ciezkie a osiagi na lipolu lepsze... nie sa drozsze od nimh. a regulator dobieramy jak juz sie uda wybrac trafiony silnik.

robraf też zależy jakie śmigło ma założone kolega....

Opublikowano

wagi modelu w tej chwili nie moge podac (siedze w pracy) ale tak ok 2 kg bedzie. Z odpowiedzi wnioskuję żeby celować w silnik 450- 600W czy tak??? co do zasilania to nimh z powodu posiadania ładowarki do tych akumlatorów. 2.5 cm spokojnie wystarcza, to jest motoszybowiec.

Opublikowano

jesli jest to szybowiec i dotego ma nie latac pionowo lecz trocvhe dynamicznie to nie lepiej kupic siln ik o ciagu okolo 1,5kg? chyba bedzie prosciej bo moc mocy nie rowna a i regulator wiekszy trzeba kupic i zasilanie

Opublikowano

kolega tez się zastanwiał nad wyborem silnika do motoszybowca 3m i wadze okolo 2kg

on się nie zastanawiał tylko czekał aż ktoś mu wskaże odpowiedni silnik !

Wrobel licz się z zakupem regla 60A :)

PS. Melonik proszę Cie ogranicz te twoje posty które niwiele wnoszą do tematu OK?

Opublikowano

Dobrze staram się tylko pomagać.

To może mierz "zamiar podług sił". W tym temacie:

strony producentów - silników/modeli

fizyka na poziomie podstawówki

motocalc - jak mało osób korzysta z tego narzędzia

Dla przykładu moja konfiguracja sporo mniejszego modelu:

AXI 2820/12, 3s 2500mAh li-poly i 4s A123. Prąd przy śmigle 11x6 ok. 30A

Falcon (2m, 1,4kg) idzie prawie pionowo. Czas pracy silnik 4:30. Ciąg wystarczający.

Czyli jak widać ja mam odpowiednik silnika 370W. Na tym silniku 2,5 cm to chyba jest dosyć delikatny wyjazd w górę dla modelu 3m?

Opublikowano

Zgadza się, model na ok. 500m wznosi się 4,5- 5 min. Szału nie ma, ale mi to wystarcza, lubię powolne majestatyczne loty:) a całość waży 2.6 kg (z silnikiem, paliwem+ kamera)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i wskazówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.