suchy668 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 A i jeszcze jedno , ja nie mam windy , serwo z ramieniem chyba 8cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 I ustawienie żagli Co do różnicy winda/serwo - zasada działania szotu ta sama - ciągniesz i popuszczasz. Musisz zrobić kółko na dziobie, przeciągnąć szot od rufy przez koło na dziobie aż do wanty, a najlepiej aż do samej rufy i zakotwiczyć odpowiednio dobraną gumką. Na szocie który jest za kółkiem przywiązujesz w odpowiednio dobranym miejscu szoty foka i grota. Ja to robię metodą prób i błedów - przywiązuje kawałek i sprawdzam jak działa z serwem, żagiel ma być wybrany tak jak pokazałem a jak luzujesz ma być pod kątem 90st do osi modelu. Tutaj dochodzi jeszcze zabawa przelotkami na pokladzie i bomie. Z grotem zabawa ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Zima sie zbliża wiec trzeba coś pokombinować . Początek przemiany JIFa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ciąg dalszy : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 No i nowa deska rozdzielcza do JIFa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Prawie koniec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Fajna zaglowka . Wyrazy uznania! Pozdrawiam Nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Czas na bulaje ... Wyciąłem 6 dziur , po 3 po jednej stronie i zrobiłem ramy bulajów , wsadzone na sucho bez przyklejania No i jeszcze postawiłem 4 słupki , na których będzie powieszona linka , i to będzie reling . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Masiak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 He! no pięknie,gratulacje! pozdrowienia dla Bielska-Białej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Knaga i relingi przyklejone na surowo na razie ... teraz będzie trzeba to ładnie wykończyć i poprawić linię lakierowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino2000 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Suchy skąd wziąłeś płaskownik 50x2 na kil? Łaziłem po kastoramach , obi i tym podobnych ale wszystko kończy się na 40mm, w googlu powychodziły sklepy ale ilości hurtowe chcą mi sprzedać Druga sprawa to sam balast, myślałem o odlewie z ołowiu, ale wpadłem na pomysł żeby zrobić go z laminatu, wypełnić śrutem wędkarskim i zalać klejem, co o tym sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=32_447_67 Tutaj masz na płetwe mieczową . O tym sposobie robienia balastu sie nie bede wypowiadał bo nie wiem . Ja zrobiłem kształt bulbu w drewnie , po czym odbiłem dwustronnie w gipsie , i potem tam wylałem ciekły ołów i z kleiłem obie połówki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino2000 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Dzięki:) słyszałem że tak zrobiony jest bulbkil w firmowych jachtach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_w1 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 W ramach tego wątku pochwalę się, że dziś zwodowałem swojego Jif'a. Mało jest relacji z budowy prostych żaglówek, że o trymowaniu nie wspomnę. Tym bardziej cieszę się, że moja żaglówka powróciła z dziewiczego rejsu. Relację z budowy można podejrzeć tutaj. Uważam, że jest to dobry model do samodzielnego wykonania. Jedynie balast lepiej kupić. W moim przypadku było z nim dużo zachodu, ale efekt po otwarciu formy przewyższył moje oczekiwania. :jupi: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7223 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7222 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burakko Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Gdzie kupić dakron i ile kosztuje ? I kolejne pytanie czy maszt montować na stałe jak kolega suchy czy użyć mocowań tych co jest na planach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Przy stałym mocowaniu będą kłopoty z transportem, a dakron dostaniesz tu http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=62_257_258 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burakko Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Nie chodzi tyle co stałe lecz inni wiercą otwór do wewnątrz a na planach jest tylko 2mm podstawka z aluminium i nie przechodzi przez pokład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.