GRZECHU I JURAS Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam szanownych kolegów. Ponieważ mam już na koncie pare "frulotów",więc postanowiłem zrobić kolejny model łodzi. Kolejny gdyż posiadam już model "bałtyka'' .Był on stosunkowo prosty w budowie, dlatego też podniosłem poprzeczke i będe budował model Holownika Odys. Budowa od podstaw. Rozpoczęcie budowy Powoli biore sie za stępke W kolejce czeka wzmocnienie przy pokładzie. Zrobione z dwóch listem 4x4 i jednej 2x4 mm Z balsy wykonałem przód i tył. Potem te balsowe elementy bede pokrywał listwami sosnowymi Kolejne fotki wkrótce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Dzisiaj deczko szarpnąłem . A ponieważ miałem tylko godzinke wolną, to udało mi sie zrobić pare fotek, oraz przykleić dwie listewki do kadłuba. Oto foteczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Bardzo ładny model, chociaż osobiście wole starsze konstrukcje :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Piekny... Czekam na dalsza relację z budowy Ciekawe kiedy ja swój ORP Kaszub w końcu zacznę.... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Praca idzie powoli do przodu . Dokładam pare fotek. C.D.N... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Widzę starą szkołę budowy kałuba. Zasiadam w pierwszym rzędzie i podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Postanowiłem go zrobić "Po staremu". Stwierdziłem że ciekawszy będzie model dla osób ogladających finalny efekt. Taki prosty laminatowy kadłub nie zrobi takiego wrażenia. Cóż jest to dość pracochłonne, ale efekt powinien być naprawde nie zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 No właśnie, choć przy dobie CA to nie jest aż taki problem. Doriana (kadłub) też tak robiłem. Dobra koniec gawędy-pracujemy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 No ja postanowiłem przyklejać poszycie żywicą 10-cio minutową. Mam jeszcze zapas czasu na ewentualne poprawki. W przyszłym tygodniu postęp budowy powinien być nieco większy. Popołudniami, bo prace mam zmianową będe miał więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Tak jak i obiecałem dorzucam kolejne fotki. Budowa w dalszym ciągu obejmuje zasięgiem tylko kadłub. No cóż pracochłonna metoda . Jak narazie nie napotkałem większych trudności przy kładzeniu listewek. Ale nic tam, wszystko jeszcze przedemną :shock:. Foteczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Widzę "stary wyga" - wał zamontowany jeszcze przed poszyciem kadłuba. Powinieneś (ja też zresztą w swojej relacji) poinformować o tym niewtajemniczonych a śledzących Twoje poczynania. Oczywiście silnik swoje mocowanie ma już też wpasowane w ten zacny szkielet. Trza już Matkę Chrzestną szukać-może ankieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Tak szczerze mówiąć to jeszcze nie wał. Tylko narazie zrobiony przymiar z pręta fi 8. Wał dopiero będe miał w kwietniu. Planuje go usadowić na w czasie już prowadzenia prac na jego wysokości. A co do planu montarzu silnika to jeszcze tak nad tym nie myślałem, ale bez problemu on swoje miejsce tam znajdzie . Narazie skupiam się głównie tylko na poszyciu kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Powiem tak . Przed poszyciem ustawisz sobie wszystko (wał , sprzęgło i silnik ) mając dostęp swobodny i niczym nie ograniczony. Potem. Wał może zostać ( warto mieć go ruchomy podczas poszywania i dopasowywania ) a w ostatnim momencie (dopuszczalnym) go wklejasz - i masz wszystko na "zicher". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODELMAN76 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Cześć. Ja rozpoczynam budowę ale Ariona w skali 1:25. A w jakiej skali jest twój model. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Mój będzie w skali 1:50. A w skali takiej jak twoja to miał by 1,5 metra długości i ok 60 cm szerokości. Dla mnie troche za dużo. Brak warunków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom_mm Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Was panowie. Jak mam zdobyć plany takich modeli ? szukam gdzie tylko idzie ale niestety bez efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODELMAN76 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ja swoje kupilem w sklepie modelarskim. Szukaj na allegro itp. Antykwariaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 No akurat plany tego holownika ktoś sprzedaje na allegro http://www.allegro.pl/item975396377_pm_133_5_6_1986_holowniki_odys_i_arion.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Witam. Jestem zainteresowany taką metodą budowy. Poszycie to własnoręcznie przygotowane czy kupne ? Pozdrawiam Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Wszystko robimy od zera. Rysowanie i wycinanie wręg kadłuba. Deska montażowa, a nawet pocięcie listewek na poszycie kadłuba. Zero gotowizny. Czysta przyjemność budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.