Korkis Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 jak w temcie czy da sie go podlaczyc do szczotkowego silnika z tego co wiem i widzialem to w komputerze sa wiatraczki z silnikami bezszczotkowymi i mają dwa wejścia jedno z trzema kabelkami drugie z dwoma, stad moje pytanie czy da sie podlaczyc silnik szczotkowy do regulatora bezszczotkowego??, a czy da sie podlaczyc silnik bezszczotkowy do regulatora szczotkowego??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Nie da się ani tak, ani tak. Są jednak regulatory uniwersalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Kiedyś probówałem ten silnik z wiatraczka podlączyć pod regulator, ni huhu ,szarpie i tylko tyle pozytku z niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 bo wiatrak z kompa ma 3 piny ale jest to tak : 1. + 2. - 3. regulacja obrotów więc nie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 1. + 2. - 3. regulacja obrotów gdzieś ty takich bzdur się naczytał na 3 jest czujnik obotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 czujnik tym 3 przewodem również je reguluje tak czytałem gdzieś w czasopiśmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 czunik służy do dostarczania informacji a nie do regulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Wiatraki komputerowe mają silniki które do działania potrzebują napięcia od ok.3V do 12 V. Są to silniki dwufazowe. Podłączamy je do przewodów -czerwonego + i czarnego -. Regulatory do silników szczotkowych także regulują ich obroty. Trzeci przewód (zazwyczaj żółty) nie jest wymagany do kręcenia silnikiem (nie reguluje on obrotów, a jedynie daje informację do układu sterowania zmieniającego napiecie zasilania silnika) i możesz go nie brać pod uwagę. Nie są to przecież silniki z trzema fazami, mimo, że wiszą trzy druty. Silniki te mają cztery zęby na stojanie, i układ komutacji wewnątrz silnika. Jednak silnikiem takim nie napedzisz niczego, co lata. Są one za słabe (typowe z komputerów, nie mówię o silnikach specjalnych, bo takie też są. Duże i ciężkie). Regulator 3f nie bedzie regulował jego obrotów. Użyj dwufazowego. też są takie. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkis Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 a jeszcze mam takie male pytanko czy moge podlączyc do regulatora szczotkowego który orginalnie był podłączony razem z pakietem 8.4 v NiMh 1000 mAh i silnikeim szczotkowym, podlączyc z pakietem 11,1 v 1200 mah LiPol zamiast tego NiMh?? dodam ze na regulatorze pisze 30 A jesli potrzebne jest wiecej danych o regulatorze to postaram sie je podac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Nie piszesz jaki to regulator, ale raczej, na pewno możesz. Musisz jedynie wziąć pod uwagę, ze wiele modelarskich silników szczotkowych źle znosi wyższe napięcia zasilania niż ok. 8V. Źle może też duże prądy znieść pakiet LiPo jeśli nie jest wysokorądowy. Silniki, o których wspomniałem pobierają dużo prądu. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.