Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 109

ryukishin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze troszkę zostało szlifowania co leniwie mi idzie. Kąty sprawdzę jak wyprowadzę te powierzchnie jako tako. Skrzydła nie mam, mam natomiast wycięte rdzenie.

Całość jest twarda, mała szczelinka, która powstała w części ogonowej nie utrudnia jednak sprawy-po dociśnięciu do deski znika i jest ok.

Do pionu dorobię jeszcze "przejście" w statecznik poziomy, jak na skrzydła-w ten sposób będzie łatwiej później wyciąć szczelinę na statecznik o odpowiednim kącie.

EDIT:

W jedną połowę wkleiłem kołki ustalające (wchodzą na wcisk)-teraz można szlifować. Potem jak nie będą potrzebne to się je wyłamie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Przepraszam, ostatnio nie często bywałem na forum i jakoś Twoje zapytanie przegapiłem.

Stan formy - zrobione to co było wcześniej, pozostało oblaminować tkaniną i szpachlować.

Zmieniły się jednak plany, odłożyłem kopyto na bok, czas jakiś musi przehibernować... :lol:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

...w niedalekiej przyszłości chcę rozliczyć się z grzechów :wink: ...a tak na serio to klej tyle schnie :P

Całoś zalaminowana tkaniną 50g

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

trochę to potrwa...

Dołączona grafika

Myślę, że jeszcze jedno szpachlowanie i można nakładać szpachlę natryskową...a potem zobaczę.

Dołączona grafika

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

..czy ładnie to się zobaczy na końcu :lol:

Nad bajerami właśnie rozmyślam - albo zostawię tak jak jest, albo coś dokleję... tylko co (?).

Ewentualnie jeszcze później będzie można coś dorobić, np. rury wydechowe z balsy..lub z czegoś innego..

Opublikowano

Podziały blach można wyrysować, rury też się przydadzą.

Można nakleić z taśmy (np aluminiowej bo gruba) kratę kabiny.

Warto zaznaczyć gdzie ma przebiegać statecznik, aby łatwo później wycinać.

Opublikowano

Oś statecznika będzie oczywiście zaznaczona. Fajnie by było zrobić ramę kabiny, może rozejrzę się za taka taśmą - a z folii samoprzylepnej ? nie jest gruba ale zarys byłoby widać.

Opublikowano

Porobię testy. Odkryłem też genialną metodę wykonania rur wydechowych, ale niestety do odlewu z żywicy się nie nadaje...

.. a tu jeszcze jedno zdjęcie w świetle

Dołączona grafika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.