a_skot Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Robiąc remanent w "odpadkach" EPP wpadł mi w ręce kawałek wyglądający jak gotowy płat. Pozostało mi jedynie dorobić do niego resztę, no i wymyślić co to miałoby być. Wybór padł na Katanę. Jako pierwowzór posłużyła Katana z 3D Model. Wszystko zostało przeskalowane do rozpiętości posiadanego kawałka i prace nad małym akrobatem się rozpoczęły. Na pierwszy ogień poszedł kadłub. Jako, że nie lubię "desek", a i nie miałem odpowiednio grubego EPP, powstał kadłub przestrzenny. Boki kadłuba z EPP 4 mm zostały górną krawędzią sklejone ze sobą. Odcinek grzbietu dodatkowo wzmocniłem kawałeczkiem bukowego kołeczka. W następnej kolejności wklejone zostało podłużne wzmocnienie stanowiące jednocześnie platformę dla wyposażenia. Całość po sklejeniu tak oto się prezentowała. I po wklejeniu dna Reszta to już "klasyka". Płat to EPP 7 mm o profilu deski wzmocniony płaskownikami węglowymi. Dodatkowo (a co ;-) ) krawędź natarcia wzmocniona prętem węglowym 1,5 mm. Wyszło lekko i bardzo sztywno. Usterzenie to "czyste" EPP 6 mm. Jest też pewien eksperyment. Zawiasy, a w zasadzie ich brak. Lotki i ster wysokości zostały zeskosowane i przyklejone na UHU Por. Jedynie kierunek ma zawiasy z dyskietki. Nawet to działa - już sprawdzone. Jeszcze tylko odrobina farby i całość tak oto się prezentuje. I rzut oka do wnętrza Zastosowane wyposażenie: - napęd Robbe ROXXY BL 2815 - regulator Dualsky 10A - śmigło GWS 8 x 4 - kierunek, wysokość SG-50 Tower Pro - lotki E-Sky EK-2 - zasilanie 2S/3S 1000mAh Rozpiętość - 620 mm, długość - 600 mm Waga do lotu z pakietem 2S - 235 g, a z pakietem 3S - 270 g Dziś odbył się pierwszy lot. Na początek z pakietem 2S. Model poleciał, ale dość silny, jak na niego, wiatr uniemożliwiał ocenę jego zdolności lotnych. Wydaje się, że z tym pakietem, przy bezwietrznej pogodzie będzie to modelik do rekreacyjnego polatania z możliwością pokręcenia czegoś. Może uda mi się jeszcze dziś sprawdzić go z pakietem 3S. Fotek z lotu nie ma, bo latałem indywidualnie. Może w weekend coś zsfocę, a może i jakiś filmik się zrobi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 troszkę grube te stery ale rozumiem ze nie było cieńszego materiału pod ręka :wink: model ładny czystko wykonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 troszkę grube te stery ale rozumiem ze nie było cieńszego materiału pod ręka :wink: Z gazety to chyba byłyby za wiotkie :crazy: :faja: dobre stery - to nie pylon 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Fajny tylko jak na Katane troszkę chyba skrzydła za małe ale modelik fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 ... tylko jak na Katane troszkę chyba skrzydła za małe ... Wszystkie wymiary zostały przeskalowane z Katany produkcji 3D Model. Wracając do modelu. Udało mi się, tak na gorąco, sprawdzić model z pakietem 3S. Lata i to dość żwawo :-) Zmiany wymagało jedynie śmigło. Kolejne próby już ze śmigłem TowerPro 8 x 6. Zupełnie inna bajka :-) Na pakiecie 2S lata to na 3/4 gazu i nawet dość długo. Aby coś pokręcić trzeba jednak dać 100%, a skoro tak fajnie zachowuje się z małym pakietem, to pokusiłem się o wykonanie podwozia. Kilka dodatkowych gram pewnie nie sprawi mu różnicy. W sobotę i niedzielę była okazja aby w pełni przetestować konstrukcję. Dorobiłem co prawda podwozie, ale w końcu uznałem je za zbędny gadżet i starty odbywały się z ręki a lądowania na brzuszku. Tutaj jest film z sobotnich lotów. Na pakiecie 2S i jeszcze z podwoziem. Pakiet 2S 1000 mAh zapewnia ok. 10 - 12 minut spokojnego latania. Z pakietem 3S 1000 mAh to już inna jazda. Nadmiaru mocy to model nie ma ;-) ale sprawuje się zupełnie inaczej. Jest szybki i skory do wykonywania harców. W sumie powstał, całkiem przypadkiem, sympatyczny, choć może odrobinę narowisty modelik (taki do bagażnika :-) ) zarówno do spokojnego polatania jak i do bardziej ekstremalnej zabawy. Nawet - co pokazała praktyka - przy niewielkim wietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 E tam panie ,z podwoziem wygląda rasowo.Chyba ci się ster kierunku zaciął że latała cały czas w lewo :rotfl: Jarek jak lubisz takie maluchy to podeślij mi swojego maila na PW,coś Ci poślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 ... Chyba ci się ster kierunku zaciął że latała cały czas w lewo :rotfl: Tam zaraz zaciął. Parę razy w prawo też było Jarek jak lubisz takie maluchy to podeślij mi swojego maila na PW, coś Ci poślę. Powstało to latadełko tak przypadkiem. Z resztek. Ale jak masz coś ciekawego to ślij. Jeszcze trochę materiału zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Mozliwe se sa OK (skrzydla ) Miałem pare katan i wydawaly sie wieksze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Mozliwe se sa OK (skrzydla ) Miałem pare katan i wydawaly sie wieksze Tak patrząc na pierwowzór też mam wrażenie, że powinny być większe. Pewnie to wrażenie optyczne, bo wymiary są prawidłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halabala83 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Widziałem jak to lata . Modelik super . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.