awot Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Witam. Mam następujące pytanie. Kupiłem w sklepie modelarskim taki oto zestaw napędowy i mam problem. Moim zdaniem coś jest tu nie tak. Sześciokątny otwór w śmigle jest za mały w stosunku do pierścienia na tulejce osadzonej na osi silnika. Poza tym wydaje mi się, że kawałek osi powinien wystawać by wejść w śmigło. Moim zdaniem po założeniu śmigła na taki zestaw i przymocowaniu go oringiem jest niemal pewne, że śmigło nie zachowa prawidłowej pozycji podczas pracy. Poradźcie mi co w tym zestawie jest nie tak i co trzeba zmienić. Pozdrawiam. AWOT
Gość Anonymous Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cześć. To śmigło jest raczej do napędu z przekładnią, ale to nic. Może lekko rozwiercisz(tylko dokładnie,równo)? Masz może gdzieś niedaleko siebie kogoś co ma skrawarkę, obrabiarkę , tokarkę? Jak nie to kup śmigło do napędu bezpośredniego np. takie: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=266 Tutaj otwory są większe. A jaka jest do tego silnika zalecana wielkość śmigła?
Janosik72 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Os nie musi przechodzic przez smiglo , wystarczy jak propsaver (to ta piasta) wejdzie ciasno na smiglo , jesli nie wchodzi to moze go obroc o 180 stopni ,z drugiej strony moze byc inna srednica , wystarczy jak wejdzie 1mm , gumka i tak docisnie smiglo do piasty Jan
Barlu Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 A ja się tylko nie zgodzę z kolegą Działeczka To jest po prostu śmigło SF, do lotów wolniejszych, z silnikiem o niskim kV (co to za silnik? Bo może rzeczywiście wejść na za wysokie obroty i rozerwać śmigło) A po za tym, jak już musisz to rozwierć, a potem wyważ śmigło
awot Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Ten zestaw ma być przeznaczony do napędu TOTO-7 i był konsultowany ze sprzedawcą w sklepie modelarskim. W przesyłce zabrakło owej tulejki do mocowania śmigła. Została dosłana później i stąd pewnie pomyłka sprzedawcy. Na obydwu końcach tulejki jest taka sama średnica. Pomyślałem, że może najprościej by było przetoczyć końcówkę tulejki dopasowując ją do gniazda w śmigle. Co o tym sądzicie? AWOT
Gość Anonymous Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Spokojnie możesz to przetoczyć.
Janosik72 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Przykrec do czegos stabilnego silnik , podlacz do zasilania , i wlacz , wez pilnik (maly) i masz malenka tokarke nie mozesz trzymac w jednym miejscu pilnika tylko przesuwac bo sie grzeje punktowo.Pilnik to iglak ,Ja tak juz podtaczalem propsavera i wyszlo dobrze Jan
instruktor Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Na moje oko jeżeli ten silnik jest wysokoobrotowy ,to na tym śmigle pójdą z silnika siwe dymy .Napisz może z kim to konsultowałeś.
Janosik72 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Na moje oko jeżeli ten silnik jest wysokoobrotowyNapisz mi prosze na co mam patrzec by po fotce ocenic czy silnik jest wysokoobrotowy, przyda mi sie Jan
instruktor Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Janku napisłem "jeżeli ten silnik jest wysokoobrotowy "
Janosik72 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No umklo mi to jedno slowo , a juz myslalem o co moze chodzic z tym rozpoznawaniem :oops: Jan
Callab Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Nie ma potrzeby niczego toczyć. Weź wiertło o takiej średnicy jak przetoczenie piasty mające wchodzić w śmigło i rozwierć (sfazuj) otwór w śmigle.
Ładziak Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Tyle postów o zwykłe rozwiercenie otworka... awot, podaj symbol silnika i będzie jasne, czy śmigło jest prawidłowo dobrane.
Gość Anonymous Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jest to raczej : Silnik elektryczny bezszczotkowy BM2408-21T Black. Zalecanym śmigłem dla tego silnika przy napięciu 11,1V to 8x4 cala, lecz przy zasilaniu 7,4V jest to 9x4 do 10x4,7.
Wojtass_nt Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 8x4 ale nie slow fly bo silnik ma za dużo obrotów i śmigło będzie pięknie brzęczeć. To najnowszy model dzwonka 2408-21 używany w kombatach ESA
awot Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Mam mały problem z internetem zatem dopiero dziś mogę uzupełnić wątek. Oto silnik a to śmigło Skompletował to sprzedawca, ja jestem laikiem w tej dziedzinie. Tak jak wspominałem napęd ten ma być użyty w TOTO 7. Pozdrawiam Awot
Callab Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Ten silnik ma 1400 rpm/V. Jak będziesz używał pakietu 2S to śmigło jest OK. Przy pakiecie 3S to śmigło może wpadać we flatter - jest za miękkie. Lepsze byłoby takie: Jest sztywniejsze i przy większych obrotach ma lepszą sprawność. Niemniej jednak możesz spróbować na tym, które masz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.