Skocz do zawartości

Jak połączyć silnik ze śmigłem? Mały problem.

awot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujące pytanie. Kupiłem w sklepie modelarskim taki oto zestaw napędowy i mam problem.

Dołączona grafika

Moim zdaniem coś jest tu nie tak. Sześciokątny otwór w śmigle jest za mały w stosunku do pierścienia na tulejce osadzonej na osi silnika. Poza tym wydaje mi się, że kawałek osi powinien wystawać by wejść w śmigło. Moim zdaniem po założeniu śmigła na taki zestaw i przymocowaniu go oringiem jest niemal pewne, że śmigło nie zachowa prawidłowej pozycji podczas pracy. Poradźcie mi co w tym zestawie jest nie tak i co trzeba zmienić.

Pozdrawiam.

AWOT

Gość Anonymous
Opublikowano

Cześć.

To śmigło jest raczej do napędu z przekładnią, ale to nic.

Może lekko rozwiercisz(tylko dokładnie,równo)?

Masz może gdzieś niedaleko siebie kogoś co ma skrawarkę, obrabiarkę , tokarkę?

Jak nie to kup śmigło do napędu bezpośredniego np. takie:

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=266

Tutaj otwory są większe.

A jaka jest do tego silnika zalecana wielkość śmigła?

Opublikowano

Os nie musi przechodzic przez smiglo , wystarczy jak propsaver (to ta piasta) wejdzie ciasno na smiglo , jesli nie wchodzi to moze go obroc o 180 stopni ,z drugiej strony moze byc inna srednica , wystarczy jak wejdzie 1mm , gumka i tak docisnie smiglo do piasty

Jan

Opublikowano

A ja się tylko nie zgodzę z kolegą Działeczka :P

To jest po prostu śmigło SF, do lotów wolniejszych, z silnikiem o niskim kV :lol:

(co to za silnik? Bo może rzeczywiście wejść na za wysokie obroty i rozerwać śmigło)

A po za tym, jak już musisz to rozwierć, a potem wyważ śmigło :)

Opublikowano

Ten zestaw ma być przeznaczony do napędu TOTO-7 i był konsultowany ze sprzedawcą w sklepie modelarskim. W przesyłce zabrakło owej tulejki do mocowania śmigła. Została dosłana później i stąd pewnie pomyłka sprzedawcy.

Na obydwu końcach tulejki jest taka sama średnica. Pomyślałem, że może najprościej by było przetoczyć końcówkę tulejki dopasowując ją do gniazda w śmigle. Co o tym sądzicie?

AWOT

Opublikowano

Przykrec do czegos stabilnego silnik , podlacz do zasilania , i wlacz , wez pilnik (maly) i masz malenka tokarke nie mozesz trzymac w jednym miejscu pilnika tylko przesuwac bo sie grzeje punktowo.Pilnik to iglak ,Ja tak juz podtaczalem propsavera i wyszlo dobrze

Jan

Opublikowano

Nie ma potrzeby niczego toczyć. Weź wiertło o takiej średnicy jak przetoczenie piasty mające wchodzić w śmigło i rozwierć (sfazuj) otwór w śmigle.

Gość Anonymous
Opublikowano

Jest to raczej : Silnik elektryczny bezszczotkowy BM2408-21T Black.

Zalecanym śmigłem dla tego silnika przy napięciu 11,1V to 8x4 cala, lecz przy zasilaniu 7,4V jest to 9x4 do 10x4,7.

Opublikowano

Mam mały problem z internetem zatem dopiero dziś mogę uzupełnić wątek.

Oto silnik

Dołączona grafika

a to śmigło

Dołączona grafika

Skompletował to sprzedawca, ja jestem laikiem w tej dziedzinie. Tak jak wspominałem napęd ten ma być użyty w TOTO 7.

Pozdrawiam

Awot

Opublikowano

Ten silnik ma 1400 rpm/V. Jak będziesz używał pakietu 2S to śmigło jest OK. Przy pakiecie 3S to śmigło może wpadać we flatter - jest za miękkie. Lepsze byłoby takie:

Dołączona grafika

Jest sztywniejsze i przy większych obrotach ma lepszą sprawność. Niemniej jednak możesz spróbować na tym, które masz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.