pietka Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Stałem się niedawno posiadaczem silnika SV50. Rozpocząłem docieranie według instrukcji producenta. Na razie wypaliłem ok 3 litrów paliwa na śmigle biela 3x18/10. Pytanie brzmi następująco: Z jednego z tłumików pryska nie spalony olej (czarny), choć mieszanka z benzyną jest w/g zaleceń producenta 1/30- czy to jest zjawisko normalne?, czy może w tym silniku są pierścienie na tłoku i jeden jest bee?Nie rozkręcałem go - nie wiem, poza tym , jak pisałem- jestem początkujący w benzynkach. A może to wina mieszanki z olejem ( za bogato) lub paliwa z powietrzem ( za dużo benzyny z rozpuszczonym olejem?). Silnik na wysokich obrotach pracuje ładnie i słychać tylko czasami pojedyncze przerwy - jakby nie zapalił 1 cylinder? Świeca jest czysta, nie zarzucona nagarem. Poza tym fabryczne ustawienia iglic h i l były do...,no wiecie. Na prawie 7000 obr wszedł dopiero po długiej regulacji. Iglicę wysokich wkręciłem o ponad 1 obrót od tego ustawionego fabrycznie położenia i dopiero silnik zaczął dobrze palić i wkręcać się prawidłowo z niskich na wysokie obroty. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o odpowiedź na powyższe pytania lub ewentualnie kilka jakichś wskazówek, które mogłyby pomóc znaleźć przyczynę. Pozdrawiam wszystkich pogodnie ( choć od wczoraj wcale nie jest mi wesoło) :cry: :cry: Piotr JAFO Link to comment Share on other sites More sharing options...
puciu16 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 normalne w spalinie że "pluje" paliwem możesz trochę przepustnice skręcić i poregulować spalanie..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Rzedzicki Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 normalne w spalinie że "pluje" paliwem możesz trochę przepustnice skręcić i poregulować spalanie..... No i nie ma to jak odpowiedź fachowca :lol2: Do Autora watku. Napisałeś że musiałeś sporo wkręcić śrubkę od wysokich bo był za bogato ustawiony. Pewnie podobna sytuacja ma miejsce ze śrubką niskich obrotów. Poreguluj i wtedy zobacz czy jeszcze tak świni z wydechu. I pamiętaj; w benzynie jest odwrotnie niż w żarowych. Skręcenie śrubki wolnych ma wpływ na wysokie i po jej regulacji trzeba skorygować ustawienie śrubki od wysokich. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.