Leszek_K Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 PMaveric - pytam kiedy nie moge znalezc informacji albo to co znalazlem jest niezrozumiale. A poczucie humoru koza zjadla. Kefir - a skad te informacje na temat zasiegu? Poczytaj co po linkami ktore wkleilem napisano.
kefir Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 [quote= Kefir - a skad te informacje na temat zasiegu? Poczytaj co po linkami ktore wkleilem napisano. Przecież napisałem że robiłem sam testy Co do linków to są one po angielsku którego akurat ja nie znam Ale testy jakie oni robili (to co widzę) to nie to samo co samolot z silnikiem regulatorem i inną elektroniką a i nasze tereny to nie tak jak u nich pustkowie na odległości 4 mil Poprawcie mnie jak się mylę
Leszek_K Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kefir - link nr 2 - testy robione z odbiornikami/serwami zamontowanymi w samolocie (nie w modelu), nad miastem - pelnia szczescia. Zaklocenia skad tylko chcesz. Google translator czasem sie przydaje tez.
kefir Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kefir - link nr 2 - testy robione z odbiornikami/serwami zamontowanymi w samolocie (nie w modelu), nad miastem - pelnia szczescia. Zaklocenia skad tylko chcesz. Google translator czasem sie przydaje tez. Wiesz co nie che mi się kłócić wiem jak wyglądały moje testy i to starałem się przekazać i tyle
Leszek_K Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Kefir - czy ktos tu sie kloci? Nie zauwazylem :mrgreen:
jasiekbrej Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Ale testy jakie oni robili (to co widzę) to nie to samo co samolot z silnikiem regulatorem i inną elektroniką a i nasze tereny to nie tak jak u nich pustkowie na odległości 4 mil Poprawcie mnie jak się mylę Kefir. W tym zdaniu chyba wkradła się sprzeczność. W pierwszej części zdania mówisz o ograniczaniu zasięgu przez dodatkową elektronikę znajdującą się na pokładzie modelu (tu z Tobą zgadzam się całkowicie) , a w drugiej części zdania przekonujesz nas o przyczynie, która leży zupełnie gdzie indziej. Chcąc zgłębić temat robiłem próby zasięgu (tej samej aparatury) w mieście(teren otwarty) i w całkowitym pustkowiu(na wsi zabitej dechami-również teren otwarty) i wyniki testów jakie otrzymałem - były praktycznie takie same. Więc to też ma swoją wymowę. W takiej sytuacji raczej trudno mówić o utracie zasięgu spowodowanym nieczystym radiowo terenem.W obydwu przypadkach było to 35MHz. pozdr.
kefir Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Jakoś nie zrozumiałem co napisałeś możesz mi to wypunktować
jasiekbrej Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 OK. chodzi mi o to,że istotną przyczyną zmniejszania się zasięgu naszych aparatur są zakłócenia pochodzące od regulatora, tudzież innej elektroniki znajdującej się na pokładzie modelu. nasze tereny to nie tak jak u nich pustkowie na odległości 4 mil To zdanie przekonuje mnie o tym, że przyczyny małego zasięgu naszych aparatur dopatrujesz się w mocno zaśmieconym eterze (dużo różnych stacji pracujących na danym terenie) - z czym raczej zgodzić się nie mogę. Jeżeli żle Cię zrozumiałem to najmocniej przepraszam. Janusz
kefir Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Nie wiem jak sprawdzasz ale ja moje spostrzeżenia popieram odczytem sygnału z odbiornika przez RSSI więc mam to ciągle na widoku jak zachowuje się jakość sygnału Przykładowo w jednym dniu w różnych godzinach mam różne poziomy sygnału czemu ? ja to sobie tłumaczę jakimiś zakłóceniami w eterze bo przecież konfiguracji modelu nie zmieniałem
jasiekbrej Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Przykładowo w jednym dniu w różnych godzinach mam różne poziomy sygnału czemu ? ja to sobie tłumaczę jakimiś zakłóceniami Poziom sygnału RSSI zależy od bardzo wielu drobiazgów, np: 1) położenie nadajnika 2) jego wysokość ponad poziomem gruntu 3)położenie anteny odbiorczej 4)rozwinięcie ant. odbiorczej 5) nagrzewanie się końcówki mocy nadajnika....itd, itp. Nie wiem czy podczas porównań zwróciłeś uwagę na te drobiazgi. Najbardziej wiarygodne porównanie miałoby miejsce wówczas, gdybyś w ogóle nie zmieniał położenia TX oraz RX (oraz całego ustawienia) , a odczyt sygnału dokonywałbyś co jakiś czas. Oczywiście załączenie silnego nadajnika w bardzo małej odległości od anteny odbiorczej może zafałszować nam wynik pomiaru, ale takiej sytuacji w ogóle nie biorę pod uwagę.pozdr.
kefir Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 A ty jak robiłeś testy bo coś mi się zdaje że z modelem na ziemi a nie lecąc ?
jasiekbrej Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 testy zasięgu aparatury oczywiście robiłem na ziemi. Próba wykonania takiego testu w powietrzu byłaby zbyt kosztowna . Moje próby zasięgu na wsi oraz w mieście utwierdzają mnie w przekonaniu o braku wpływu miejskich zakłóceń na zasieg naszych aparatur. Zrozumiałem , że Ty twierdzisz zupełnie odwrotnie - z tąd moje zainteresowanie tematem. gdybyś zauważył zmiany sygnału RSSI- przy braku zmian ustawienia - mogłoby to potwierdzić Twoje przypuszczenia. Jednak wynik moich testów raczej wskazuje na zupełnie coś innego. pozdrawiam
kefir Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 A więc u mnie na dzielnicy dosyć sporo budynków i nie odlece na taką odległość jak tutaj na szczerych polach http://vimeo.com/11023991 I to chyba przekonuje mnie co do zakłóceń ale wiesz specjalnie to nie będę się wykłócał
jasiekbrej Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Nie , nie tu nie chodzi o wykłócanie się tylko o zbadanie rzeczywistości. A więc u mnie na dzielnicy dosyć sporo budynków i nie odlece na taką odległość jak tutaj Jeżeli żaden budynek nie przesłoni Ci kontaktu z modelem, to pewnie udałoby się powtórzyć wynik. Nie namawiam oczywiście, ponieważ w razie ewentualnego upadku faktyczne przyczyny mogły by pozostać tajemnicą - jak to w lotnictwie często bywa.
kefir Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Ostatnio byliśmy na wsi i co dziwne miałem bardzo niski poziom RSSI ale kiedy się rozglądnąłem to zobaczyłem antenę panelową na budynku być może miał jakiś dopalacz żeby połączyć się z dosyć sporo oddalonym budynkiem no ale wróciliśmy z powrotem na nasze pole i wszystko było ok no ale co jak to się ma do latania tak blisko anteny GSM sporej mocy nie wiem http://vimeo.com/10503556
jasiekbrej Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 no ale co jak to się ma do latania tak blisko anteny GSM sporej mocy nie wiem Jeszcze nie tak dawno z Szymonem(znasz go) sprawdzaliśmy wpływ przekażnika GSM na zasięg standardowego RC. I co się okazuje ? wpływ tego typu urządzeń na zasięg naszych aparatur jest dosłownie zerowy. Ostatnio byliśmy na wsi i co dziwne miałem bardzo niski poziom RSSI ale kiedy się rozglądnąłem to zobaczyłem antenę panelową na budynku być może miał jakiś dopalacz żeby połączyć się z dosyć sporo oddalonym budynkiem Jako RC używałeś wówczas 2.4GHz czy niższych częstotliwości?
kefir Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Ja już ten mit zagrzebałem w poprzednie lato jak powiedziałem że polatam nad i dookoła anteny TV a większość ludzi powiedziało że tam jest tyle różnych częstotliwości że spadnę http://vimeo.com/6548532
jasiekbrej Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Ja już ten mit zagrzebałem .......i bardzo dobrze W śród Modelarzy - zwłaszcza młodych- krąży bardzo wiele różnych mitów dotyczących radiówki, a które są przyczyną niepotrzebnych konfliktów Ja liczę na to,że tego typu rozmowy przyczynią się do obalenia wielu z nich, a wtedy nam wszystkim będzie po prostu łatwiej. Pozdrawiam . Janusz
Leszek_K Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ktos juz robil testy roznych aparatur : http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1177191 W skrocie: 1. 72 MHz JR 9303/synthesized RF module/JR 790 PCM synthesized Rx ----- In excess of 3.8 miles 2. 72 MHz JR 9303/synthesized RF module/Hitec-RCD Super Slim FM Rx ----- In excess of 3.8 miles 3. 72 MHz Futaba 7UAF/Castle-Berg 4 ch RX ------------------------------ Became noisy @ 2.1 miles 4. 2.4 GHz JR X 9303 integrated 2.4/AR7000 Rx --------------------------- 3.2 miles 5. 2.4 GHz JR X 9303 integrated 2.4/AR9000 Rx --------------------------- 3.6 miles 6. 2.4 GHz JR 9303 module 2.4/AR 7000 Rx -------------------------------- 3.2 miles 7. 2.4 GHz Futaba 9C/FASST TM-7 module 617FS Rx----------------------- >2.1 but <2.5 miles* * Because of a dip in the road, the signal dropped out at 2.1 miles. It did not come back by the rise in the road at ~2.5 miles
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.