kumza Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Naklejasz najpierw na depron papierowy szablon samolotu tak zeby wszystko było upchane zeby nie marnować depronu i tniesz :wink: najlepiej jest ciąć z linijką a jak nie masz wprawy to zostaw sobie z pół cm odstepu od danego elementu i wtedy jak będziesz miec jakieś fale to je zjedziesz papierem sciernym i bedziesz miał idealnie równo :wink: :wink:
Gość Kuba.K Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 EDIT czy wycinając cos z depronu mam go ciąc przez całą grubość czy przez połowe i odłamywac ?? Tnij przez całą grubość depronu. Nigdy nie rób tak jak mówisz.Przygotuj sobie także kostkę czyli kawałek deski o grubości np. 2 cm, obklejonych z dwóch stron papierem ściernym o różnej ścierności (czy jakoś tak ;p ) pomoże Ci w szlifowaniu krawędzi itp. Powodzenia w budowie!
sunday611 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kumza dzięki za pomysł z odstępem wykorzystam go
madrian Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 właśnie depron słyszałem ze jest strasznie krótkotrwały dlatego wole balse Depron łatwo się niszczy, ale i łatwo taki model odtworzyć. Niektóre modele są nawet tak opracowane, że można je w domu produkować prawie taśmowo. A Depron, lub też po "naszemu" - "podkład pod panele podłogowe ze sklepu budowalnego" z czasem się faktycznie starzeje i traci swoje właściwości, ale z reguły, nim do tego dojdzie i tak model rozbijesz. Wtedy wystarczy tylko przekładać wyposażenie do drugiego modelu. Niektóre uszkodzenia można w parę minut naprawić na lotnisku. Wystarczy mieć przy sobie dobry klej do depronu (np. popularny UHU POR, nie mylić z UHU POWER), taśmę klejącą i ostry nożyk. Ewentualnie kawałek depronu na wstawki. 10-15 minut konserwacji na trawie i można znów lecieć. Czas "życia" modelu jest zależny od twoich umiejętności o wiele bardziej niż od trwałości materiału. Balsa jest trwała, ale w modelu statycznym. Przy rozbiciu zmienia się w drzazgi, a odbudowa takiego modelu jest trudna, kosztowna i pracochłonna. Dlatego modelami balsowymi latają głównie doświadczeni modelarze, którzy nie rozbijają się od byle powiewu wiatru W twoim przypadku Depron byłby bardzo dobrym rozwiązaniem. Ja zamiast RWD-5 lub TOTO, poleciłbym ci "Zefira": http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm Jest o wiele mniej wymagajacy w budowie od początkującego, niż RWD-5 i TOTY i równie dobrze się nim lata. Można też do jednego kadłuba, zbudować sobie różne skrzydła - np. o większej rozpiętości (Wymaga to zmiany dwigaru skrzydła, na sosonowy), albo z lotkami. Bardzo łatwy w budowie, można od razu zbudowac 2-3 egzemplarze i wymieniać je stopniowo. Z paczki podkładów pod panele 5mm, za ok 30zł zrobisz sobie spokojnie 5 takich modeli i zostanie sporo ścinków na łaty W podstawowej wersji wymaga tylko dwóch serw, np. Tower Pro SG-91 za 20zł/szt. Silnika typu Dzwonek, np. TP 2410-09 lub podobnego i niedużego pakietu 3S (11,1V) ok. 1000-1200mAh 20C. Do tego jeszcze regulator do silnika bezszczotkowego 20A. Aparatura może być na początek najprostsza na 35MHz E-sky 0404 z odbiornikiem EK-0420 + komplet kwarców E-sky. Ok. 160zł za taki komplet nadawczy. Ja takim modelem, choć z lepszą aparaturą, wszedłem raz nawet w chmury. :wink: Spokojnie wzniesie się na ok. 100m i po wyłączeniu silnika będzie całkiem ładnie szybował. PS - Na kłopoty z językiem własnego ojca, polecam przeglądarkę sieciową ze sprawdzaniem pisowni, choćby np. Mozzilę, czy Operę, które na bierząco będą ci zaznaczały błędy, które wystarczy poprawić. Są też edytory tekstu z kontrolą pisowni., Wystarczy tam napisać post, sprawdzić, poprawić i ctrl+C i Ctrl+V na forum. A ilu kłopotów unikniesz. A może nawet nauczysz się pisać? :wink:
sunday611 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Madrian dzięki za twoje wypracowanie. Zefirek ma bardzo proste skrzydło do budowy co jest bardzo zachęcające. Najprawdopodobniej skorzystam z twoich rad i go zrobię. A nawet na pewno. P.S. Nie ma błędów EDIT czy plany zefirka to te zdjęcia ?? Bo jeśli tak to co mam zrobić żeby wydrugować je w skali 1:1??
Gość Squa Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Możesz patrzeć na moje starcia z budową TOTO-0 kilka tematów niżej/wyżej od twojego
sunday611 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Właśnie 5min temu czytałem ten temat ale już się zdecydowałem na zefirka
Gość Squa Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 No ja równiez po TOTO bede robic zefirka ; )
sunday611 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Skoro nikt mi nie mówi jak wydrukować ten plan w skali 1:1 to wziołem papier milimetrowy ołóweczki linijkę i przerysowuje go
SuperBeb Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Życzę powodzenia, tym bardziej z 1mm papierem z kąd masz taki gruby??
sunday611 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 chyba się nie zrozumieliśmy to jest papier z kratownicą 1mm na 1mm
jurek_jag Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 sunday611 Gratuluję podjęcia męskiej decyzji. Też miałem wątpliwości, który model budować. Tak wyglądał mój pierwszy model RC - Zefirek z roku 2008. Z budowy pierwszego depronowego modelu mam następujące spostrzeżenia: 1. rozrysowanie planów na papierze milimetrowym, 2. wykonanie szablonów z brystolu. Szablony przypinamy do depronu szpilkami modelarskimi i obrysowujemy markerem – nie trzeba przyklejać. W przypadku złego wycięcia elementu łatwo powtórzyć wykonanie następnego. Mój Wicherek leży na półce i czeka na materiały do dalszej budowy. Postanowiłem odbudować mojego Zefirka po ostatnim ciężkim krecie. Mam płat i stateczniki. Zaczynam budować kolejny kadłub ( wersja 3). Szablony z brystolu. Rysunki na depronie. Wycięte elementy kadłuba. Czekam na Twój opis wykonania modelu. Jak zakończę odbudowe, to pokażę foty w Twoim temacie. Początkujący RC.
sunday611 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Model zapowiada się bardzo ładnie ja niestety wyciołem dopiero połowę kadłuba ale i tak nie mam się co śpieszyć ponieważ w sklepie modelarskim nie mieli kleju do depronu z tego powodu chce wyciąć dwa kadłuby dzisiaj tak dla wprawy a jutro zacznę kleić
sunday611 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Byłem dzisiaj w OBI i kupiłem klej dragon polimerowy czy nada się do klejenia depronu ?? kupiłem taki ponieważ innego polimerowego nie było w jaki sposób mam przerysowac wręgi ???
Gość Anonymous Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 klej jest OK. Wręgi możesz wyciąć, przyłożyć do depronu i odrysować lub przykleić do depronu na jakimś kleju(najlepiej takim ,aby przy mocniejszym pociągnięciu odeszło) i wtedy wycinać.
sunday611 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 ale mi chodzi o to jak z tego linku zrobic w skali 1:1 http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm a nie jak wyciąć z depronu
Gość Anonymous Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jak widać wręgi są prostokątami. Nie widzę problemu aby narysować według wymiarów od linijki. Tylko musisz pamiętać o zachowaniu kątów prostych.
Gość Squa Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 W obi możesz również kupić klej firmy DRAGON do styropianu i drewna. Świetnie przykleja usztywnienia z drewna, balsy, listewek Polecam bo naprawde dobry ;]
sunday611 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2010 mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie chce wkleić przednią wręge tylko nie wiem jakiej wielkości mam zrobić storzek pod mocowanie silnika. pomoże mi ktoś??
jurek_jag Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Silnik montujesz bezpośrednio do wręgi nr-1.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.