Jump to content

Jakość filmu video.

upgrayedd

Recommended Posts

Posted

Witam, mam pewien problem. Chodzi o to, że po obróbce w WMM (Windows MovieMaker) drastycznie spada jakość filmu. Jak na razie zmieniłem tylko rozdzielczość zapisywania filmu, wrzucę go na Vimeo i porównam do poprzedniego. Ale to tylko rozdzielczość, jak jest z jakością? Mam nawet wrażenie, że w czasie przesyłania filmów przez USB z kamery spada ich jakość. Czy ktoś wie, co zrobić by zachować jakość taką jaka jest na kamerze??

Pozdrawiam, stecio!

Posted

Nie - wnioskuję po tym, że na TV 37cali na filmie prosto z kamery puszczonym przez kabel Chinche (nie wiem jak to się pisze) dużo słabiej widać piksele niż na 17" monitorze komputera.

Posted

Na pewno jest różnica.

Wszystko zależy od kodeków, z których korzystasz i formatu w jakim zapisujesz. Warto się też zaopatrzyć w lepszy program niż WMM. Nic Ci nie dodali do kamerki? Ulead jakiś albo coś?

Posted

Witam,

Myślę że twój telewizor jest w HD, a przez kabel RCA ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video ) obraz jest przesyłany w PAL, NTSC lub SECAM.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Video_Standards.svg

Stąd przypuszczam, ze twój telewizor rozciąga obraz przez co jest on bardziej pixelowaty.

A jeśli chodzi o monitor to:

1. Telewizor ma mniej pixeli niż monitor (przeliczając na cal)

2. film zgrany z twojej kamery na komputer, odtwarzany jest w takiej rozdzielczości jakiej został nagrany (nie jest konwertowany na inny standard).

Nie jestem jakimś specjalista w tej dziedzinie, ale na podstawie linków które zamieściłem wyciągam właśnie takie wnioski

Posted

Na tv lepiej wyglada bo masz tam filtry rozmywające programowo. Oryginalny obraz wyglada po prostu gorzej :)

Posted

wszystko zależy co to za kamera.

jeśli to jakaś starsza (np. na minidv) to przez USB udają one kamerę internetową (max. 640x480 30fps) i tak ściągasz filmy. do ściągnięcia pełnej jakości potrzebujesz FireWire (IEEE-1394)

Jeśli to coś nowszego, to przez USB ściągasz pliki z pamięci kamery/karty (jak z aparatu,mp3 itp) - tak robisz?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.