Keram Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witam serdecznie. Z racji tego, że brak czasu mocno mi dokucza i coraz więcej problemów sprawia wypad na lotnisko postanowiłem zrobić coś, czym można polatać wieczorkami w zacisznym przydomowym skwerku. Postanowiłem zbudować jakiegoś szoka. Wzorując się dość mocno na ciekawym modelu Merkury, powstaje model, którego budowę i oblot chciałbym w tym wątku przedstawić. Tak, więc machnołem szybciutko projekcik CAD potem wszystkie elementy poszły na ploter w rezultacie dostałem wycinanki, które wystarczyło zalać CA - co też niezwłocznie uczyniłem. wszystkie elementy wycięte z depronu 3mm mała fantazja malarska odcięte stery winglecik zawiasy - zrezygnowałem z taśmy klejącej 3M węglowe zastrzały wzmacniające płat (pręcik 1,5mm) zarys ogólny Kolejna garść zdjęć z budowy niebawem. obecnie walczę z dźwigniami i całym systemem Pul-pul którego nigdy do tej pory nie stosowałem .....kiedyś musi byc ten pierwszy raz :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Z mojej strony, wykrzyżowanie płata dawaj na krzyż, tak aby pręciki się przecinały i w miejscu przecięcia stójka łącząca z płatem, jest o wiele sztywniej a waga ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Kwasiu - z mojego doświadczenia wynika, że właśnie te V są sztywniejsze, ale trzeba je podeprzeć w środku, tk jak w modelach Pauzuolisa. Keram - modelik bardzo podobny do Mercurego, podoba mi się Wybacz, ale w moim Mercurym bezczelnie skopiuję Twój wzór malowania - jest genialny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Tak właśnie przymierzam się do wklejenia stójek pośrodku zastrzałów. Czy łączenie stójki z zastrzałem trzeba obwijać jakoś rowingiem węglowym i zalewać CA (dla wzmocnienia łączenia) czy połączyć miejsce styku pręcików węglowych na żywice ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Połączenia pręcików węglowych dobrze jest owinąć kawałkiem zwykłej nici i zalać CA. Żywica może przy wstrząsach się trochę wykruszyć aż puści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Tak właśnie przymierzam się do wklejenia stójek pośrodku zastrzałów. Czy łączenie stójki z zastrzałem trzeba obwijać jakoś rowingiem węglowym i zalewać CA (dla wzmocnienia łączenia) czy połączyć miejsce styku pręcików węglowych na żywice ?? W Sultimacie zrobiłem tak, że pręciki są puszczone przez stójkę - przebite przez nią i sklejone, rozwiązanie jest na tyle skuteczne, że nie miałem problemu z łączeniami mimo paru energicznych spotkań z parkietem. Co do tego, co pisał Malker - popieram, chyba że kleisz połączenia na żywicę. Żywica się raczej nie wykruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Najpierw calosc lapiesz na CA, a nastepnie kropelka zywicy 5 minutowej, ale uwaga gumowej!! Np chinska w strzykawce, ew stara zywica dobrej firmy. Kupilem ostatnio zywice firmy great planes i jest bardzo twarda- idealna do zastosowan jakie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 kropelka zywicy 5 minutowej, ale uwaga gumowej!! Jeśli masz na myśli to, żeby była elastyczna to polecam Poxipol przeźroczysty. Jest elastyczny - nie pęka tylko się wygina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam Stójki wklejone płat faktycznie dodatkowo zyskał przez to na sztywności. Cały model w zasadzie na ukończeniu powoli zaczynam go wyposażać w RC. Wrzucam parę fotek z ostatnich prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Potocki Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 trochę za grube pręty . A szczególnie pręty na statecznikach tam nie są tak grube pręty potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 teraz już trochę zapóźno na wymianę ale na przyszłość jakiej grubości pręciki proponujesz na zastrzały stateczników w tego typu modelach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Potocki Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 powiem tak jak to mam być model do f3p to max 0.8mm a jak maż twardy deprom do 0.5mm . Na kratownice podwójną to pręt 0.8mm lub max 1 mm . Na podparcie skrzydałem używam max 1.2mm min 0.8mm oczywiscie pręt a o to mój model do f3p jeszcze nie malowany bo w wersji beta bez frezu warzy 150g http://zapodaj.net/d01e4a2cb9dc.jpg.html http://zapodaj.net/e087733c3b6e.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam Chwilowa przerwa w relacji spowodowana była pracami nad nieco większym projektem, o którym może niebawem coś skrobnę na forum. Marvel w zasadzie gotowy pozostało połączyć serwa z dźwigniami no i tu właśnie potrzebuje porady napiszcie, z czego zrobić cięgna pul-pul? (jakaś alternatywa dla nici kewlarowej – w wędkarskim nie bardzo mogę ją dostać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.