Skocz do zawartości

MARVEL 3D

Keram

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Z racji tego, że brak czasu mocno mi dokucza i coraz więcej problemów sprawia wypad na lotnisko postanowiłem zrobić coś, czym można polatać wieczorkami w zacisznym przydomowym skwerku. Postanowiłem zbudować jakiegoś szoka. Wzorując się dość mocno na ciekawym modelu Merkury, powstaje model, którego budowę i oblot chciałbym w tym wątku przedstawić. Tak, więc machnołem szybciutko projekcik CAD potem wszystkie elementy poszły na ploter w rezultacie dostałem wycinanki, które wystarczyło zalać CA - co też niezwłocznie uczyniłem.

Dołączona grafika

wszystkie elementy wycięte z depronu 3mm

Dołączona grafika

mała fantazja malarska

Dołączona grafika

odcięte stery

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

winglecik

Dołączona grafika

zawiasy - zrezygnowałem z taśmy klejącej 3M

Dołączona grafika

Dołączona grafika

węglowe zastrzały wzmacniające płat (pręcik 1,5mm)

Dołączona grafika

zarys ogólny

Kolejna garść zdjęć z budowy niebawem. obecnie walczę z dźwigniami i całym systemem Pul-pul którego nigdy do tej pory nie stosowałem .....kiedyś musi byc ten pierwszy raz :rotfl:

Opublikowano

Z mojej strony, wykrzyżowanie płata dawaj na krzyż, tak aby pręciki się przecinały i w miejscu przecięcia stójka łącząca z płatem, jest o wiele sztywniej a waga ta sama.

Opublikowano

Kwasiu - z mojego doświadczenia wynika, że właśnie te V są sztywniejsze, ale trzeba je podeprzeć w środku, tk jak w modelach Pauzuolisa.

Keram - modelik bardzo podobny do Mercurego, podoba mi się :) Wybacz, ale w moim Mercurym bezczelnie skopiuję Twój wzór malowania - jest genialny!

Opublikowano

Tak właśnie przymierzam się do wklejenia stójek pośrodku zastrzałów. Czy łączenie stójki z zastrzałem trzeba obwijać jakoś rowingiem węglowym i zalewać CA (dla wzmocnienia łączenia) czy połączyć miejsce styku pręcików węglowych na żywice ??

Opublikowano

Połączenia pręcików węglowych dobrze jest owinąć kawałkiem zwykłej nici i zalać CA. Żywica może przy wstrząsach się trochę wykruszyć aż puści

Opublikowano

Tak właśnie przymierzam się do wklejenia stójek pośrodku zastrzałów. Czy łączenie stójki z zastrzałem trzeba obwijać jakoś rowingiem węglowym i zalewać CA (dla wzmocnienia łączenia) czy połączyć miejsce styku pręcików węglowych na żywice ??

W Sultimacie zrobiłem tak, że pręciki są puszczone przez stójkę - przebite przez nią i sklejone, rozwiązanie jest na tyle skuteczne, że nie miałem problemu z łączeniami mimo paru energicznych spotkań z parkietem. Co do tego, co pisał Malker - popieram, chyba że kleisz połączenia na żywicę. Żywica się raczej nie wykruszy.

Opublikowano

Najpierw calosc lapiesz na CA, a nastepnie kropelka zywicy 5 minutowej, ale uwaga gumowej!! Np chinska w strzykawce, ew stara zywica dobrej firmy. Kupilem ostatnio zywice firmy great planes i jest bardzo twarda- idealna do zastosowan jakie chce :)

Opublikowano

kropelka zywicy 5 minutowej, ale uwaga gumowej!!

Jeśli masz na myśli to, żeby była elastyczna to polecam Poxipol przeźroczysty. Jest elastyczny - nie pęka tylko się wygina.

Opublikowano

Witam

Stójki wklejone płat faktycznie dodatkowo zyskał przez to na sztywności. Cały model w zasadzie na ukończeniu powoli zaczynam go wyposażać w RC. Wrzucam parę fotek z ostatnich prac

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

teraz już trochę zapóźno na wymianę ale na przyszłość jakiej grubości pręciki proponujesz na zastrzały stateczników w tego typu modelach ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Chwilowa przerwa w relacji spowodowana była pracami nad nieco większym projektem, o którym może niebawem coś skrobnę na forum. Marvel w zasadzie gotowy pozostało połączyć serwa z dźwigniami no i tu właśnie potrzebuje porady napiszcie, z czego zrobić cięgna pul-pul? (jakaś alternatywa dla nici kewlarowej – w wędkarskim nie bardzo mogę ją dostać)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.