malinn Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Witam Brać modelarską Ostatnio zamontowałem vario i termika wciągnęła poniższy 1,9m model mi na około 500m. Uploaded with ImageShack.us Latałem na łące szukajac termiki. Razem ze mną w tym samym kominie latał ptak drapieżny - koloru brązowego i był mniejszy od modelu. Jako , że ptaszor był sporo lepszym szybownikiem, szybko mnie przegonił i po chwili był sporo wyżej. Na 500m ledwo orientowałem model bo było go bardzo słabo widać. Ptak mimo iż był mniejszy i sporo wyżej był nadal o wiele bardziej wyraźny i gdybym nim sterował nie miał bym problemu z orientacją :faja: Nasunęła mi się jedna myśl - POMALOWAĆ model od dołu ( góry nie maluje bo lubię drewno) Wydaje mi się , że najbardziej widoczny z dołu będzie model czarny. Myślę też nad czerwonym kolorem ew. czerwony spód płata i czarne końcówki. Od razu zaznaczam , że modelu na większy nie zamienię...bo tego kocham :* Chciałbym zasięgnąć jeszcze Waszej opinii , szczególnie cenne uwagi Tych co latają wysoko i mają doświadczenie w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Generalnie dwumetrowy model na tych wysokościach jest słabo widoczny. Ale najlepiej widoczne są tak pomalowane modele http://www.radawiecrc.pl/photogallery.php?photo_id=4491 Czarno- białe lub czerwono-białe szerokie pasy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 duzo zalezy od percepcji wzroku a te kazdy ma inna, Dla mnie np dobrze widac ...... zolte moze to dziwne ale tak jakos dziwnie mam. Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Mój EG Pro ma na skrzydłach czerwono - żółte pasy. Do 350 metrów ok. Powyżej (latałem do 750m) widać i tak już tylko sylwetkę. Aktualnie tych pasów jest więcej - na ponad połowie skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Czesc malinn, Wbrew pozorom ciemnogranatowy albo w szerokie poprzeczne pasy (granatowy z bialym). Czasami na roznych zawodach spotykam znajomego modelarza-weterana. Wszystkie swoje modele maluje na zolto-niebiesko (niebieski od spodu). Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 żółty jest "najdłużej" widocznym kolorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 biało - jakieś tam pasy wg. mnie np. czerwone, granatowe, ciemnoniebieskie, czarne, nie przez przypadek takie malowanie ma większość modeli F3J i F3B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 duzo zalezy od percepcji wzroku a te kazdy ma inna,myślę, że to było meritum wypowiedzi Janosika więc spoko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Już raz podawałem tego linka ale podam znowu. Jest tam parę obrazków na które można spojrzeć. http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=953264&highlight=colours+for+altitude Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 "I find that the broad stripes on the underside of the wing, like you see on most f3x sailplanes, are the best thing you could do." no właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Fajną stronkę podrzucił kolega z modelami w różnych barwach. Pomaluję płat na czerwono - końcówki na czarno jak się nie sprawdzi to cały na czarno. Wydaje mi się ogladajac tą stronkę , że czerń najlepiej wiać na tle nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Ciesze się, że się stronka na coś przydała. Ja swój nowy szybowiec planuję zrobić od spodu w żółto czarne pasy. Ale najpierw muszę go skończyć a budowa trwa i trwa Zobaczę jak takie zestawienie będzie widoczne na niebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Wydaje mi się ogladajac tą stronkę , że czerń najlepiej wiać na tle nieba.Z mojego doświadczenia wynika, że wszystko jest na tle nieba w przybliżeniu czarne.To dlatego, że jest ciemne w porównaniu do jasnego nieba. Jeszcze lepiej widac ciemny model na tle białych obłoczków. Jak przestaję widzieć mojego EG (żółto - czerwony), to lecę pod obłoczek i już jest lepiej. Niestety raz wleciałem do obłoczka, ale to już zupełnie inna historia... Jeszcze lepsza jazda zaczyna się, jak najdzie czarna chmura Wtedy i lepiej ciągnie i model staje się mniej widoczny. Dużo bardziej niż odpowiednie pomalowanie, na widoczność wpływa szerokość płata. Wtedy wydaje się on jakby bardziej ciemny. Wydaje mi się, że dlatego: Ptak mimo iż był mniejszy i sporo wyżej był nadal o wiele bardziej wyraźny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 duzo zalezy od percepcji wzroku a te kazdy ma inna, kwintesencja tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.