Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w planowaniu zakupu do latania w termice.

moriq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

obecnie od 2 miesięcy latam ASW-28 Pelikana i wciągnęło mnie to na tyle, że powoli zaczynam już mierzyć swoje możliwości finansowe na zakup czegoś lepszego i odrobinę większego - większy ponieważ nie mam najlepszego wzroku a chciałbym bezpiecznie móc polecieć dalej od siebie.

Kryteria jakimi chciałbym się kierować przy zakupie to

- koszt płatowca plus napędu i sterowania (bez odbiornika) do 1000pln ale jeżeli da się mniej to wiadomo, że lepiej,

- rozpiętość 2,6 - 3m uzależniona od możliwości schowania po złożeniu w poprzek do bagażnika samochodu osobowego,

- płatowiec kompletny lub prawie komplety, niestety nie mam obecnie warunków i doświadczenia by samemu składać i kleić konstrukcję,

- latanie jakie chcę nim uprawiać, to powolne rekreacyjne loty w termice.

Teraz jeszcze chcę poćwiczyć na ASW28, jednak dobrze by było wyznaczyć już sobie cel bym wiedział ile pieniędzy muszę uskładać.

Opublikowano

Przy 3 metrach znajdziesz modele ze skrzydłem trójdzielnym ale niestety najdłuższy będzie kadłub. Teraz zależy ile masz miejsca w bagażniku. Ja mam Renault 19 i wydawałoby się duży bagażnik ale na ukos to ledwo mi się mieści kadłub od 2m GEMa. Mnie też ciągnie w większe szybowce ale do tego będę musiał pomyśleć nad bagażnikiem dachowym.

Opublikowano

Nie pomyślałem, że o ile skrzydła mogą być dzielone na 3 części to problem może być z kadłubem.

Więc opcja jak u Wojtka czyli składanie tylnego oparcia albo bagażnik dachowy. Przyznam, że obecnie jeżdżę z modelem cały czas więc latam praktycznie przy każdej okazji, nawet takiej nieplanowanej. Miałem nadzieję, że z większym mógłbym tak samo.

Powiedzmy więc, że problem transportowy nie jest aż tak ważnym kryterium, tak że jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje chętnie poczytam.

Opublikowano

Szczerze , nie wiem ale kazdy model ma cos do poprawienia na wstepie przez wlasciciela :mrgreen:

Wiem tylko ze termike lapie duzo lepiej niz Junior za to Junior idzie pionowo w gore A "ten "Cularis tak sobie :-)

co nie zmienia faktu ze w dzien co trzyma termika Cularisem dluzej sie lata .

Jan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.