Marcin Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Dla konsultacji : mam skrzydła z uszami, od motoszybowca, cięciwa 20cm na całej długości. Dośc spory wznios, rozpiętość skrzydeł 2.8m. Coś takiego \______/ Chciałbym pod nie zbudować kadłub typu 'pusher'. Postanowiłem zaadaptować kadłub Easy Star, to znaczy przewymiarować, zrobić wręgi itp. Przy zwykłym przewymiarowaniu, tzn powiększeniu rysunku ES do 2.8 rozpiętości, wyszło mi, że model ma mieć prawie 2m długi kadłub. Niby ok, ale wtedy cięciwa skrzydła wyszła mi ponad 40cm. Gdy dopasowałem pod cięciwę, wychodzi mi metrowy kadłub. Co w związku z tym? Zaadaptować plan ES tak, żeby dopasować cięciwę skrzydła i wtedy zdjąć wymiary? Oryginalny, szybowcowy kadłub, do tych skrzydeł, to coś około 110cm długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygan Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Według mnie wpływ ma raczej powierzchnia i to do niej powinieneś skalować: Wzór na powierzchnie ust. poziomego to: Sht=Cht*Cw*Sw/Lht Sht-powierzchnia usterzenia Cht-cecha objętościowa usterzenia-najlepiej jak wyliczysz ją na podstawie starego skrzydła Sw-powierzchnia skrzydła Cw-średnia cięciwa Lht-odległość 1/4 cięciwy skrzydła do 1/4 cięciwy usterzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.