olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Nie pytasz się ile to +- unieść na powierzchnię deski?Jeżeli znajdziesz listewki 2x2mm to pomogą tylu co umarłemu kadzidło. To powinna być tak z 1 x1 cm. Poszukaj i napisz co masz a ja może znajdę jakiś rysunek żebyś wiedział jak to dokładnie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 poki co znalazlem tylko patyczki z waty. teraz to nie chodzi mi o samo schniecie lecz w glownej mierze o to aby nie przykleilo sie skrzydlo do deski. szukam dalej listewek jakichs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Nie znalazłem rysunku żeby pokazać o co mi chodzi.Wiem że najczęściej w opisach jak to się robi pisze po pomalowaniu przypiąć do deski.Mi to nie pasowało i przypinałem zawsze poprzez jakieś listewki.Mogą to być krótkie nawet 1 cm odcinki,przypinasz żeberka skrajne na listwie spływu i natarcia i potem co np 4 żeberko do środka.Musisz malować rzadkim lakierem tak ze 3 razy po każdym malowaniu przypięcie i suszenie.Po ostatnim malowaniu zostaw przypięte na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Jak 40 lat zajmuję się modelarstwem to nie widziałem aby ktoś "olewał" wodą japonkę.kamil czy to napewno była japonka :?: Tak.Po oklejeniu zraszam i odkładam na grzejnik i ładnie wysychając sie naciąga.Wypróbuj mój sposób a się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Na grzejnik i nie skręca się tak że potem przypomina śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Okleiłem dziesiątki jaskółek , uwięziówek ze 3 i wiele innych gumkolotów i jest idealne. Mówiłem żeby zraszaczem zrosić , a nie zalać wodą.Takiego delikatnego zroszenia nawet konstrukcja nie poczuje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Okleiłem dziesiątki jaskółek , uwięziówek ze 3 i wiele innych gumkolotów i jest idealne. Mówiłem żeby zraszaczem zrosić , a nie zalać wodą.Takiego delikatnego zroszenia nawet konstrukcja nie poczuje.Pozdrawiam Lejesz wodę jak widzę nie tylko na skrzydła. Gdybyś zrobił 1/5 tego co wymieniłeś to miałbyś jakieś doświadczenie i nie pisał głupot i nie mówię tu tylko o tym temacie. Pokaż swój ostatni model, chętnie obejrzę ten kunszt warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 olo, ja zrobilem tak ze znalazlem rurki plastikowe ( do przewodow ) o srednicy 2cm i dalem pod centroplat je i w okolicach srodka, taka wentylacja wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Wystarczy,dasz radę to przypiąć szpilkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 przyciagniete to jest na 6 gumkach przytwierdzonych do szpilek wbitych w deske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Potrzeba matką wynalazków i chyba wiesz co robisz Powinno schnąć dobrze. Te gumy trzymają rury czy dociskają skrzydło do nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 oczywiscie ze przyciagaja skrzydlo, pozniej gdy siostra wroci z aparatem zrobie zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Wiele modeli już poległo ale pokażę fotkę naciągniętego skrzydła Jaskółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 olo ile powinno byc warstw papieru aby pokrycie bylo sztywne? chodzi mi o model szybowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Chyba raczej jedna,nigdy nie miałem okazji nakładać 2 warstw papieru. Dobierasz grubość papieru japońskiego,kiedyś był gruby,średni i cienki. Na papier nakładłem cienki szyfon ale to był już duży model . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 czyli jego sztywnosc uzyskujemy przez kolejne lakierowanie? dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Tak Cofnij się do wcześniejszych postów tam jest praktycznie już wszystko napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 czytalem wszystkie, lecz troche zbilem sie z tropu wiec wolalem zapytac dla pewnosci kogos kto ma wieksze doswiadczenie. btw jakim lakierem pokryc potem skrzydlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Po cellonowaniu?A to jest model z silnikiem żarowym i chcesz zabezpieczyć nitrocellon przed paliwem? Bo jeśli nie to nie maluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 16 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 chodzi mi poprostu aby pokryc skrzydlo jakims kolorem, model to szybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.