piotr22 Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Witam. Dziś chciałem zadać pytanie w sprawie zasilania nadajnika, a mianowicie chciałbym zastąpic pakiet z 8 akumulatorków na jeden duży akumulator 12V. Oczywiście zdaję sobie sprawę , że taki akumulator 12 V nie jest tak poręczny jak mały pakiecik który mieści sie w radiu , ale mialem nie miłą niespodziankę z jednym ze swoich pakietów. Dlatego chce wiedzieć czy warto zamienić pakiet na ten spory akumulator ?? :? PS : Oczywiście używałbym na przemian raz tego raz drugiego. ;D Z góry dziękuje za odpowiedzi.
piotr22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Opublikowano 8 Maja 2010 Hmm, na pewno byloby z nim wiecej problemów ale trzymalby dłużej od standardowego pakietu .
Gość Anonymous Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Lepiej weź 2-3 pakiety. Dnia nie starczy żeby to wylatać, naładujesz bez problemu przez noc a nawet szybciej a nie musisz przerabiać, dźwigać i kombinować....
Gość Anonymous Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Obecnie chyba do większości nadajników można włożyć akumulatory LiPol. One znacznie wydłużają czas pracy nadajnika. Jaki masz nadajnik?
cobra Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Piszesz, że chcesz zmienić pakiet 8 akumulatorków na jeden akumulator 12V. 1. Czy pod pojęciem "pakiet" masz na myśli koszyczek z ośmioma akumulatorami AA? 2. Jeden akumulator 12V to nic innego, jak pakiet np. 6 akumulatorów ołowiowych lub 3 li-pol / li-ion. A ja odpowiem tak: Jeśli aktualnie masz koszyk z paluchami AA, pozbądź się go. Koszyk to przede wszystkim kłopoty z wieloma kontaktami. Kłopotem jest też jednoczesne i szybkie ładowanie 8 ogniw AA. Zastąp koszyk lutowanym pakietem 3s li-ion (np. ogniwa laptopowe). Takie rozwiązanie to same zalety: dłuższy czas pracy, brak efektu pamięci, niska cena. Oczywiście warunkiem jest posiadanie ładowarki z balanserem.
piotr22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Opublikowano 8 Maja 2010 Jak narazie mam nadajnik laser 4 ale bede się przesiadał na optic 6 . Jak narazie mam podstawowy pakiet z 8 zlutowanych akumulatorków i chcialem dokupic jeszcze ten aku. 12 V. PS : cena aku. 12 V to ok 80 zl , a jak patrzylem na pakiet z akumulatorkow SANYO to koszt. ok 130 zł więc roznica w cenie jest spora. PS : Ja zwykle latając siedzę na krzesełku więc ten duzy aku. 12 V stawiałbym na ziemi, napewno nic by mi nie przeszkadzalo PS 2 : dokładnie to mam teraz taki pakiecik http://www.nastik.pl/pakiet-nadajnika-hitec-nimh-1600mah-p-911.html czyli mówicie , ze pakiet LI-POL też będzie dobry ?? jak tak to kupuje coś takiego : http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_380&products_id=5179
Rabor Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Koszyk to przede wszystkim kłopoty z wieloma kontaktami. Zawsze miałem i mam koszyk z 8 ogniwami w nadajniku. Przez 10 lat żadnych problemów, mój ojciec tak samo tylko on jeszcze dłużej w tym siedzi. W modelu zawsze pakiet bo koszyk od drgań faktycznie może odmówić posłuszeństwa, ale aparatura nikt nie rzuca. Z pakietem też może się coś stać i będzie koniec.
cobra Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Piotrze, wybacz, że nie wziąłem pod uwagę rozpatrywanego przez Ciebie rozwiązania z dużym akumulatorem leżącym na ziemi. To może łatwiej przewód z krokodylami i podpinać się pod akumulator w samochodzie Wybacz ten żart, ale chyba ważna jest mobilność. Co jeśli chcesz np. podejść z nadajnikiem w garści do modelu stojącego na pasie startowym? Verid podpowiedział Ci chyba najlepsze rozwiązanie. Ja osobiście użyłem w swoich dwóch nadajnikach nowych ogniw laptopowych Li-ion, kupionych chyba po 9 zł / szt.
piotr22 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 Heh,no może od razu nie będę podpinał się do akumulatora samochodowego :mrgreen: . Zlutowałem własnie pakiecik do odbiornika z 4 akumulatorków SANYO ENELOOP ( mam nadzieje że bedzie się dobrze trzymał ) . Zostało mi jeszcze sporo aku. więc zlutuje pakiet do nadajnika. A co do kupna pakietu LI-POL to zdecyduje się chyba na to : http://cgi.ebay.com/RC-Transmitter-Lipo-Battery-2200mAh-11-1V-KO-JR-Futaba-/170401871215?cmd=ViewItem&pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item27acbe356f Nie jest zbyt drogie, ale czy jest warte kupna ?? W najgorszym wypadku kupię jakiś droższy pakiet tego typu : http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_251&products_id=6251 Pozdrawiam :mrgreen:
Krystian_RC Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 A zastanawiałeś się nad tym: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7346&Product_Name=Rhino_2620mAh_3S_11.1v_Low-Discharge_Transmitter_Lipoly_Pack
piotr22 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 Wygląda ciekawie ale lepiej gdyby mozna było kupic coś takiego na allegro. PS: Nie spotkałem się z takimi markami pakietów. Jak one sie spisują ? :? acha. czy do ładowania pakietów li-pol (ktore sa w nadajniku ) potrzeba ładowarki z balansem , czy standardowa wystarczy ??
Y/F-22 Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Hoho, Li-polka raczej nie naładujesz ładowarką do NI-XX....każda cela w pakiecie nie może byc naładowana powyżej 4.2V ani rozładowana poniżej 2.8V.....potrzebujesz specjalnej ładowaczki.....cena zaczyna się od 30 złotych.....dobrą dostaniesz już za 150...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Piotr22 - przecie to to samo co ci w linku podesłałem. Mam tego "noname" u siebie w Graupnerze i póki co bez zarzutu. Co do Rhino to bardzo dobre pakiety tylko droższe. Jeśli chodzi o ceny to na Allegro będziesz miał zawsze drożej - każdy chce zarobić. Z Ebaya chyba najtaniej będzie.
piotr22 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 Juz postanowilem. Kupuję cos takiego : http://www.allegro.pl/item1030283077_pakiet_lipo_li_po_11_1v_2200mah_do_nadajnika.html Pisalem z sprzedajacym ten pakiet i mowil ze ma taki sam w nadajniku i drugi w modelu, ten w nadajniku laduje zwykla ladowarka dodana do zestawu ( i podobno jest ok ) , a ten pakiet który idzie do modelu laduje ladowarka z balansem. Jeszcze nie wiem , jak przyjdzie mi ten pakiet zobacze czy zwykla ladowarka wystarczy jesli będę miał jakieś zastrzeżenia kupie ładowarkę z balansem PS: Moze mi ktoś podeslac jakis link z ladowarka z balansem ( najlepiej w jakiejś przeciętnej cenie ) :mrgreen:
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 No to jest to samo co z ebay'a tylko zamiast 15$ z przesyłką płacisz 68zł + przesyłka. Twój wybór. Co do ładowarki to tak, tan pakiet wymaga ładowarki do Li-Poly z balancerem. Ładowanie czymkolwiek innym może się skończyć efektownym BUM!
piotr22 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 no sam juz nie wiem , gdzie mozna tanio kupic ładowarkę z balanserem ??
Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Jeżeli wolno coś doradzić - nie kupuj tanio. Kup od razu porządną, nie będziesz musiał kupować 2 razy. Osobiście mogę polecić Turnigy ACCUCELL-6 - nie mam takiego pakietu którego by nie załadowała. Na Ebayu albo w HobbyKingu na pewno znajdziesz w rozsądnej cenie.
piotr22 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 Waszym zdaniem lepiej kupić orginalny pakiet i nie bawic sie w żadne dodatkowe ładowarki , czy kupić pakiet li-pol ?? Czy pakiety li-pol są znacznie lepsze od standardowych pakietów dodawanych do nadajnika ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.