Skocz do zawartości

Pakiet czy akumulator ??

piotr22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :D

Dziś chciałem zadać pytanie w sprawie zasilania nadajnika, a mianowicie chciałbym zastąpic pakiet z 8 akumulatorków na jeden duży akumulator 12V.

Oczywiście zdaję sobie sprawę , że taki akumulator 12 V nie jest tak poręczny jak mały pakiecik który mieści sie w radiu , ale mialem nie miłą niespodziankę z jednym ze swoich pakietów.

Dlatego chce wiedzieć czy warto zamienić pakiet na ten spory akumulator ?? :?

PS : Oczywiście używałbym na przemian raz tego raz drugiego. ;D

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Gość Anonymous
Opublikowano

Lepiej weź 2-3 pakiety. Dnia nie starczy żeby to wylatać, naładujesz bez problemu przez noc a nawet szybciej a nie musisz przerabiać, dźwigać i kombinować....

Gość Anonymous
Opublikowano

Obecnie chyba do większości nadajników można włożyć akumulatory LiPol. One znacznie wydłużają czas pracy nadajnika.

Jaki masz nadajnik?

Opublikowano

Piszesz, że chcesz zmienić pakiet 8 akumulatorków na jeden akumulator 12V.

1. Czy pod pojęciem "pakiet" masz na myśli koszyczek z ośmioma akumulatorami AA?

2. Jeden akumulator 12V to nic innego, jak pakiet np. 6 akumulatorów ołowiowych lub 3 li-pol / li-ion.

A ja odpowiem tak:

Jeśli aktualnie masz koszyk z paluchami AA, pozbądź się go. Koszyk to przede wszystkim kłopoty z wieloma kontaktami. Kłopotem jest też jednoczesne i szybkie ładowanie 8 ogniw AA.

Zastąp koszyk lutowanym pakietem 3s li-ion (np. ogniwa laptopowe).

Takie rozwiązanie to same zalety: dłuższy czas pracy, brak efektu pamięci, niska cena.

Oczywiście warunkiem jest posiadanie ładowarki z balanserem.

Opublikowano

Jak narazie mam nadajnik laser 4 ale bede się przesiadał na optic 6 .

Jak narazie mam podstawowy pakiet z 8 zlutowanych akumulatorków i chcialem dokupic jeszcze ten aku. 12 V.

PS : cena aku. 12 V to ok 80 zl , a jak patrzylem na pakiet z akumulatorkow SANYO to koszt. ok 130 zł więc roznica w cenie jest spora.

PS : Ja zwykle latając siedzę na krzesełku więc ten duzy aku. 12 V stawiałbym na ziemi, napewno nic by mi nie przeszkadzalo :D

PS 2 : dokładnie to mam teraz taki pakiecik

http://www.nastik.pl/pakiet-nadajnika-hitec-nimh-1600mah-p-911.html

czyli mówicie , ze pakiet LI-POL

też będzie dobry ??

jak tak to kupuje coś takiego :

http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_380&products_id=5179

Opublikowano

Koszyk to przede wszystkim kłopoty z wieloma kontaktami.

Zawsze miałem i mam koszyk z 8 ogniwami w nadajniku. Przez 10 lat żadnych problemów, mój ojciec tak samo tylko on jeszcze dłużej w tym siedzi. W modelu zawsze pakiet bo koszyk od drgań faktycznie może odmówić posłuszeństwa, ale aparatura nikt nie rzuca. Z pakietem też może się coś stać i będzie koniec.

Opublikowano

Piotrze, wybacz, że nie wziąłem pod uwagę rozpatrywanego przez Ciebie rozwiązania z dużym akumulatorem leżącym na ziemi.

To może łatwiej przewód z krokodylami i podpinać się pod akumulator w samochodzie :lol:

Wybacz ten żart, ale chyba ważna jest mobilność. Co jeśli chcesz np. podejść z nadajnikiem w garści do modelu stojącego na pasie startowym?

Verid podpowiedział Ci chyba najlepsze rozwiązanie.

Ja osobiście użyłem w swoich dwóch nadajnikach nowych ogniw laptopowych Li-ion, kupionych chyba po 9 zł / szt.

Opublikowano

Heh,no może od razu nie będę podpinał się do akumulatora samochodowego :mrgreen: .

Zlutowałem własnie pakiecik do odbiornika z 4 akumulatorków SANYO ENELOOP ( mam nadzieje że bedzie się dobrze trzymał ) .

Zostało mi jeszcze sporo aku. więc zlutuje pakiet do nadajnika.

A co do kupna pakietu LI-POL to zdecyduje się chyba na to :

http://cgi.ebay.com/RC-Transmitter-Lipo-Battery-2200mAh-11-1V-KO-JR-Futaba-/170401871215?cmd=ViewItem&pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item27acbe356f

Nie jest zbyt drogie, ale czy jest warte kupna ??

W najgorszym wypadku kupię jakiś droższy pakiet tego typu :

http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_251&products_id=6251

Pozdrawiam :mrgreen:

Opublikowano

Wygląda ciekawie ale lepiej gdyby mozna było kupic coś takiego na allegro.

PS: Nie spotkałem się z takimi markami pakietów. Jak one sie spisują ? :?

acha. czy do ładowania pakietów li-pol (ktore sa w nadajniku ) potrzeba ładowarki z balansem , czy standardowa wystarczy ??

Opublikowano

Hoho, Li-polka raczej nie naładujesz ładowarką do NI-XX....każda cela w pakiecie nie może byc naładowana powyżej 4.2V ani rozładowana poniżej 2.8V.....potrzebujesz specjalnej ładowaczki.....cena zaczyna się od 30 złotych.....dobrą dostaniesz już za 150...

Gość Anonymous
Opublikowano

Piotr22 - przecie to to samo co ci w linku podesłałem. Mam tego "noname" u siebie w Graupnerze i póki co bez zarzutu. Co do Rhino to bardzo dobre pakiety tylko droższe. Jeśli chodzi o ceny to na Allegro będziesz miał zawsze drożej - każdy chce zarobić. Z Ebaya chyba najtaniej będzie.

Opublikowano

Juz postanowilem. Kupuję cos takiego :

http://www.allegro.pl/item1030283077_pakiet_lipo_li_po_11_1v_2200mah_do_nadajnika.html

Pisalem z sprzedajacym ten pakiet i mowil ze ma taki sam w nadajniku i drugi w modelu,

ten w nadajniku laduje zwykla ladowarka dodana do zestawu ( i podobno jest ok ) , a ten pakiet który idzie do modelu laduje ladowarka z balansem.

Jeszcze nie wiem , jak przyjdzie mi ten pakiet zobacze czy zwykla ladowarka wystarczy jesli będę miał jakieś zastrzeżenia kupie ładowarkę z balansem :D

PS: Moze mi ktoś podeslac jakis link z ladowarka z balansem ( najlepiej w jakiejś przeciętnej cenie ) :mrgreen:

Gość Anonymous
Opublikowano

No to jest to samo co z ebay'a tylko zamiast 15$ z przesyłką płacisz 68zł + przesyłka. Twój wybór. Co do ładowarki to tak, tan pakiet wymaga ładowarki do Li-Poly z balancerem. Ładowanie czymkolwiek innym może się skończyć efektownym BUM!

Gość Anonymous
Opublikowano

Jeżeli wolno coś doradzić - nie kupuj tanio. Kup od razu porządną, nie będziesz musiał kupować 2 razy. Osobiście mogę polecić Turnigy ACCUCELL-6 - nie mam takiego pakietu którego by nie załadowała. Na Ebayu albo w HobbyKingu na pewno znajdziesz w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Waszym zdaniem lepiej kupić orginalny pakiet i nie bawic sie w żadne dodatkowe ładowarki , czy kupić pakiet li-pol ??

Czy pakiety li-pol są znacznie lepsze od standardowych pakietów dodawanych do nadajnika ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.