noker Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Nie szalej Piotrze z tymi pakietami, gdyż wbrew pozorom jakie krążą Wymiar ma jednak znaczenie. Do OPTIC6 nic większego niż 105x30x30mm ci nie wejdzie. Czyli wchodzą w gre typowe pakieciki z ośmiu ogniw wielkości AA w nastik.pl ostatnio trafiłem na Pakiet XCell 9.6V NiMH 2700mAh cylinder za 60PLN i pasuje jak ulał
radek_w Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Standardowy pakiet dodawany do nadajnika Optic6 jest raczej kiepski ze względu na pojemność. ( tylko 600mAh ). Sam przez 3 lata w Opticu6 miałem kilka pakietów 8xAA Nixx. Ostatnio używałem Lopol Rhino 2620. Zalety LiPol w stosunku do Nixx - większe prądy ładowania ( mozliwość podładowania w przerwie na latanie ) - brak efektu samorozładowania - większe pojemności, więc i dłuższa praca Wady LiPol w stosunku do Nixx - konieczność ładowania z balanserem - konieczność zwracania uwagi na napięcie ponieważ pakietu 3S1P LiPol nie powinno się rozładowywać poniżej 9V, a takie napięcie jeszcze w Optic6 nie włącza alarmu niskiego stanu baterii. Ja sam wybrałem LiPol ponieważ uważam że ich zalety z nadwyżką rekompensują wady. Radek
piotr22 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 jeszcze dzisiaj muszę podjąc decyzję . Jeżeli można kupić ładowarkę z balanserem w cenie 60 zł to lepiej dla mnie będzie zakupienie pakietów li-pol gdyż pakiet z akumulatorków AA mogę zlutować sobię sam. PS: może mi ktoś podesłać jakiś link z ładowarką z balansem ( najlepiej do ceny ok 60-70 zł ) , najlepiej z polskiej strony , ale nie musi :mrgreen: . Proszę o to was gdyż ja nie znam się na żadnych ładowarkach . z gory dziekuje.
WoZnY Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 Ja używam nadal koszyka. W nim mam SANYO Eneloopy 2000mAh. Akumulatorki pozbawione są efektu samorozładowania (sprawdzone empirycznie przez ostatnią zimę). Można ładować zwykłą ładowarką. A kupione zostały w blistrze 8 sztuk w cenie 56PLN - Same zalety.
Y/F-22 Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 Będzie trudno Piotrze.....za taką cenę to żadnej nie kupisz bo albo E_Sky za 40 albo Turnigy za 150 (w Polsce).........
piotr22 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 Czy coś takiego wystarczy ?? http://www.allegro.pl/item1003262210_ladowarka_do_pakietow_li_pol_2_3_cel_7_4v_11_1v.html PS : Widzę , że jest to sam balanser . Do czego go sie podłącza??( do standardowej ładowarki ? ) Ja nie wiem bo nie jestem obeznany w tej dziedzinie :mrgreen:
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 Widzę , że jest to sam balanser . Do czego go sie podłącza??( do standardowej ładowarki ? ) Ja nie wiem bo nie jestem obeznany w tej dziedzinie Źle widzisz - to jest kompletna ładowarka do Li-Po 2s i 3s nie sam balancer. Standardowo taką dają do np. E-sky Lama. Wymaga zasilacza 12V. Robi co do niej należy tylko czasem zdarzają się wadliwe egzemplarze (z 3 zamówionych 1 była padnięta od początku).
piotr22 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 Jest ona warta tej kasy ?? czy może kupić coś porządnego ? PS : Mam w garażu podobny zasilacz . http://www.nastik.pl/zasilacz-sieciowy-power-138v12a-p-2347.html Używam go do ładowania akumulatorów samochodowych , czy nada sie do ładowania pakietów li-pol ??
cobra Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 Zasilacz będzie dobry do zasilania ładowarki.
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 To już musisz zadecydować sam. Jeżeli zamierzasz poprzestać na pakietach 2s i 3s i nie cackać się z nimi zbytnio to ta ci wystarczy. Jeżeli natomiast planujesz pójść coś dalej w modelarstwo wymagające różnych form zasilania (pakiety 4s i więcej, Ni-MH itp) to lepiej kup coś porządnego. Ja kupiłem taką trochę bardziej zaawansowaną bo wtedy mam jedną ładowarkę do wszystkiego - Li-Po, NiMH, NiCd, LiFe, Pb i co tam jeszcze jest przy czym mam możliwość odświeżania baterii przez kontrolowane ładowanie i rozładowywanie i kilka innych przydatnych funkcji. Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem wcześniejsze odpowiedzi zamiast sypać gradem pytań to wiedziałbyś że do ładowania Lipoli potrzebna jest ładowarka do Lipoli - nie zasilacz, prostownik, ładowarka do komórki czy inne. Konkretnie - ładowarka do Lipoli.
piotr22 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 No,właśnie potrzebuje najzwyklejszej ładowarki bo ma ona służyć jedynie do ładowania pakietu do nadajnika. :mrgreen: Ja bawię się tylko w modele spalinowe i nie mam zamiaru przesiadać sie na elektryki :mrgreen: . Mam nadzieję ,że ta ładowarka E sky nie okaże sie kompletna porażką , i , że trochę mi posłuży :mrgreen: PS: WoZnY potwierdzam to ,że SANYO ENELOOP to świetne akumulatory. Wiem bo mam z nich pakiet do odbiornika :mrgreen: , trzymają bardzo długo , dlatego chyba zlutuje z nich pakiet do nadajnika ;D
WoZnY Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 Piotrze jeżeli już postanowisz lutować te ENELOOPy to poszukaj w google jak to lutowanie wykonać. Nie jeden opis znajdziesz. Generalnie chodzi o to aby jak najszybciej przylutować, aby ogniwa nie przegrzać. Najlepiej jest zgrzewać, ale to już nieco trzeba pokombinować.
piotr22 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 Hehe. Czytałem juz dawnooo o lutowaniu eneloopów i zdążyłem juz zlutować 1 pakiecik . Jak narazie się trzyma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.