bartek-91 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Witam Od pewnego czasu przymierzam się do zbudowania skrzydełka. Założenia są takie że model ma być jak najszybszy :wink: Skrzydło będzie wycięte ze styroduru. Docelowo ma być wykonane metodą vacuum (ale to już po maturach). Na razie pierwsza sztuka dla próby będzie tylko oklejona taśmą pakową. Profil na który się zdecydowałem to MH60. Planowane wyposażenie: - silnik inrunner 3900kV - silnik - regulator turnigy 60A - pakiety 3s 2200mah 25C Masa samego wyposażenia to około 400 gram. Jeśli chodzi o wymiary skrzydełka to zakładam rozpiętość 90cm, cięciwa 25cm na środku, 15cm na końcówkach. Profil na brzegu będzie cofnięty o około 15-20 cm. Czy przy takich założeniach stosować zwichrzenie płata? Wiadomo że wprowadza to dodatkowy opór a model ma być głównie do szybkiego latania. Czy nadać skrzydłom lekki wznios (górna powierzchnia płaska, dolna tworzy kąt rozwarty) czy skrzydło ma się zwężać symetrycznie? To na razie takie główne wątpliwości ale w razie czego liczę na Waszą pomoc :wink: W miarę postępu projektu dodam fotki Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 rozpiętość 90cm, cięciwa 25cm na środku, 15cm na końcówkach.ja bym celował w 30x15x110cm silnik fajny, skrzydełko będzie miało niezłego kopa Nie zapomnij unieść końcówki skrzydła o 6-7mm do góry. To konieczność w takich konstrukcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Nie zapomnij unieść końcówki skrzydła o 6-7mm do góry. To konieczność w takich konstrukcjach. Się to zwie " zwichrzenie aerodynamiczne " - 3-4 stopnie do góry - w profili jest taka funkcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Z tym wypowiedzeniem polecam model insomaniaca plany ogólnie dostępne w sieci(modelik niezła rakieta a do tego bardzo prosty w budowie) , a jak jesteś bardziej ambitny to proponuje coś takiego http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=534401 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 zawsze się zastanawiałem co daje to że śmigło jest jedno-łopatowe a z drugiej strony ma tylko odważnik. Może mi ktoś wytłumaczy :?: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 może się ono szybciej obracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Insomniac fajny model ale stawiam na napęd pchający. Natomiast jeśli chodzi o zwichrzenie aerodynamiczne to odnalazłem w profili funkcję "template" gdzie mogę wprowadzić kąt i powinien wyjść gotowy wzornik. Niestety mam niezarejestrowaną wersję profili i po wprowadzeniu kąta na ekranie nic się nie zmienia. Poza tym jak ma wyglądać to zwichrzenie? Czy tak że natarcie idzie w linii prostej natomiast spływ jest uniesiony względem natarcia na samej końcówce? Jeśli chodzi o śmigło jedno łopatkowe to ma większą sprawność. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Poza tym jak ma wyglądać to zwichrzenie? Czy tak że natarcie idzie w linii prostej natomiast spływ jest uniesiony względem natarcia na samej końcówce? ten rysunek to wyjaśnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Się to zwie " zwichrzenie aerodynamiczne " - 3-4 stopnie do góry - w profili jest taka funkcja Chyba geometryczne. Aerodynamiczne to zmiana profilu a nie kąta natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Fakt - pomyłka - geometryczne :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.