Skocz do zawartości

Czy można ładować LiPo 1S ładowarką Turnigy Accucell-6

Gites

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie... Dokładnie rozchodzi się o ładowanie LiPola z zestawu micro heli Sol-Pro II firmy Nine Eagle. Dane malucha to 1S, 120mAh a on sam wygląda tak . Z przyczyn oczywistych ma tylko dwa kontakty (zamierzam się podpiąć krokodylkami).

Jak to podłączyć i jakie parametry ustawić w Accucell-6?

Opublikowano

Czy po podłączeniu do wyjścia ładowania, Accucell-6 pokaże mi np. napięcie tego LiPola czy takie rzeczy to tylko po podłączeniu do złącza balansera? (z przyczyn oczywistych niemożliwe do zrobienia dla 1S)

Opublikowano

Jak podłączysz to będziesz wiedział.

Nawet jak by nie działało to prosty mierniczek w łapę i sprawdzaaamyyyy :D

Jeśli nie masz 1S lub ACCUCELLa 6 to może ktoś sprawdzi to za kolegę?

Ja mam tylko to drugie :(

Opublikowano

Jeśli nie masz 1S lub ACCUCELLa 6 to może ktoś sprawdzi to za kolegę?

Ja mam tylko to drugie :(

To masz oba. Bo nie wierzę, że nie masz lipola ze złączem balansera.
Opublikowano

mozna go naladowac accucellem 6 :) li-po 1s 3.7v prąd 0,1 A i bedzie dobrze

Takie ustawienie działa... dzięki.

Czy mogę go "popędzić" większym prądem? Jeśli tak to ile max. mogę ustawić bez obawy o zniszczenie LiPola?

Gość Anonymous
Opublikowano

Nie zaleca się ładować większym prądem. Max wynosi 120mah więc radzę nie przekraczać.

Opublikowano

Czyli z tego jasno wynika, że nie da rady zejść poniżej godziny przy ładowaniu obojętnie jakiego LiPola, tak?

Gość Anonymous
Opublikowano

Bezpiecznym i zalecanym prądem "1C" co oznacza, że ogniwo o pojemności 120mAh może być ładowane prądem 0,12A. Dla bezpiecznego użytkowania lepiej nie schodzić.

Opublikowano

Czyli z tego jasno wynika, że nie da rady zejść poniżej godziny przy ładowaniu obojętnie jakiego LiPola, tak?

Zasada ta obowiązuje dla lipoli o parametrach ładowania 1C.

Opublikowano

Czyli jeśli nie jest podane (a w 90% LiPo nie jest) to max prąd ładowania to odpowiednik 1C ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.