Piotrek_F3J Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 witam zakupiłem 4xkany 300mah 1,2V jedno ogniwo do aluli (zasilanie odbiornika) i jest taki problem ze nie wiem jak mają układac sie te blaszki lutowe(dobrze mówie?) czy tak czy moze inaczej ? pozdrawiam prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Nie za bardzo rozumiem Twoj rysunek, bo nie zaznaczyles na nim, gdzie baterie maja biegun (+) i (-) Narysowalem jak powinienes polaczyc aku w pakiet 4,8 V Mysle ze jest to jasne dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 mariaczi__21, ja to tak zrozumiałem, czy dobrze zrozumiałem ? Ps.jak tam twój szybowiec elektryczny mini ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Na tym zdjęciu przedstawiasz zlutowane ogniwa które mają cały czas zwarcie. Zrób tak jak narysował ci mariaczi__21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Na tym zdjęciu przedstawiasz zlutowane ogniwa które mają cały czas zwarcie. Wreszcie coś mądrego napisałeś, oby tak dalej to będą z ciebie ludzie Piotrek_f3j/m, w pakiecie 4celkowym musisz mieć tylko 3 zworki, zrezygnuj z jednej na dole lub na górze i w jej miejsce podłącz przewody do odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Tak to powinno być: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 OK juz wiem dzięki za odpowiedzi chciałbym sie jeszcze spytac czy zamiast tych blaszek moge uzyc drut nawojowy podwójnie emaliowany ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Polecałbym Ci jednak blaszki.Lutować najlepiej jest lutownicą dużej mocy (ok150W) tzw."kolbą".Dlaczego akurat taką?Lutowanie lutownicą dużej mocy rozgrzewa niemal natychmiast miejsce lutowania.Lutowanie trwa moment.Jak będziesz lutował lutownicą transformatorową o mocy np. 75W to nim przylutujesz blaszkę to rozgrzejesz całe ogniwo.Lut po zlutowaniu powinien być błyszczący, w żadnym wypadku matowy.Nie używaj kwasu do lutowania tylko kalafonii.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Powiedziałeś Sławek że nie można używać kwasu do lutowania aku mógłbyś powiedzeić dla czego :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Można , tylko trzeba dokładnie wymyć lutowane elementy z resztek kwasu, albo zneutralizować jego działenie.Czasem jest tak, że kwas wyżre jakiś styk i problem gotowy.Ja popychacze w modelach lutuje na kwas , ale zawsze wszystko starannie myję.Wszelkie połączenia elektryczne lutuję cyną z kalafonią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 trzeba dokładnie wymyć lutowane elementy To tyczy się bezwzględnie także lutowania na wszelkiego rodzaju pasty lutownicze. One także są mniej lub bardziej agresywne. Wiele także pomaga przygotowanie powierzchni do lutowania, osobiście lutując pakiety matowie papierem ściernym pola lutownicze ogniw (tylko delikatnie) po czym pokrywam pastą lutowniczą i pobielam wstępnie cyną, ogniwa grzeje dwa razy (pobielanie + właściwe lutowanie) nie ma to raczej negatywnego wpływu na akku bo wszystko trwa sekundy. Wstępne pokrycie lutowanych ogniw ułatwia późniejsze lutowanie blaszek. Co do podłączenia to powiedzenie szeregowo chyba wszystko wyjaśnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 chciałbym sie jeszcze spytac czy zamiast tych blaszek moge uzyc drut nawojowy podwójnie emaliowany ??? Ja osobiście mam zlutowane ogniwa drutem który jest powlekany warstewką srebra. A jak pewnie wiesz srebro ma b.dobre wlaściwości przewodzące prąd. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgadza sie. Nawet lepsze niz zloto. Ale z czasem niestety sniedzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgadza sie. Nawet lepsze niz zloto. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Chodzilo o wlasciwosci przewodzenia pradu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgadza sie. Nawet lepsze niz zloto. W rzeczy samej: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold Electrical resistivity (20 °C) 22.14 n Ω?m http://en.wikipedia.org/wiki/Silver Electrical resistivity (20 °C) 15.87 n Ω?m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Ja osobiście mam zlutowane ogniwa drutem który jest powlekany warstewką srebra. Skąd panowie bierzecie taki drut albo wcześniej wymieniane blaszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Chodzi o drut miedziany, pokryty powłoką srebra, popularnie zwany "srebrzanką". Do kupienia w sklepach elektronicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 dzieki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.